Soldano SLO 50

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1028
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Soldano SLO 50

Post autor: slawekmod » śr, 13 marca 2019, 21:17

Zabrałem się wreszcie za Soldano wersji 50W.
Zamówiłem transformatory w EDIS-ie. Kupiłem w Amptone szaskę - nie tą dedykowaną do SLO (chciałem bez otworów ale trzeba by czekać ze 2 miesiące). Chassis Custom 600A jest niemal identyczna z tą SLO ale jest szersza o 40mm co dla mnie akurat jest zaletą bo dodam potencjometr Reverb.
Wytrawiłem sobie już płytki, zamówiłem podstawki do lamp z Micalexu.
Co do szaski- nie wiem czy w tej dedykowanej do SLO tak jest ale w mojej są wycięte otwory pod Novale o średnicy około 22mm, szkoda że nie 19-stki. Wtedy było by o wiele więcej możliwości jeżeli chodzi o wybór podstawek włącznie z polskimi NOS. A przy otworach rzędu 22mm polskie podstawki prawie że "przelatują " przez te otwory. Jest na to rada ale ostatecznie zakupiłem podstawki z Micalexu z ekranami.
Tak to wygląda na chwilę obecną.
Załączniki
20190313_181442.jpg
20190313_190401.jpg
20190313_204456.jpg
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Awatar użytkownika
Recon
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1056
Rejestracja: śr, 23 czerwca 2010, 20:52
Lokalizacja: Radom/Wawa
Kontakt:

Re: Soldano SLO 50

Post autor: Recon » śr, 13 marca 2019, 22:26

Ah, Slo zawsze spoko! Kibicuję, jakby co, to mam w głowie tysiące modów do tego wzmacniacza :mrgreen: zrobiłem już z nim chyba wszystko co tylko można :P
Pozdrawiam

Paweł K.

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1028
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Soldano SLO 50

Post autor: slawekmod » śr, 13 marca 2019, 22:28

Niepotrzebnie się wygadałeś :lol: Będę Cię męczył o te mody hehhe
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

Awatar użytkownika
Recon
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1056
Rejestracja: śr, 23 czerwca 2010, 20:52
Lokalizacja: Radom/Wawa
Kontakt:

Re: Soldano SLO 50

Post autor: Recon » śr, 13 marca 2019, 22:42

Spoko, nie ma problemu !
Pozdrawiam

Paweł K.

Awatar użytkownika
haterkmp
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 508
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 13:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Soldano SLO 50

Post autor: haterkmp » czw, 14 marca 2019, 06:48

Heh, czekałem aż Kolega się weźmie za coś konkretnego a nie tylko małe pcl czy el :) ze swojej strony od razu zaproponuję dodatkowy LDR żeby nie było przesłuchów pomiędzy kanałami i oczywiście depth mode ze sloclone
in gain we trust
kupię: wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową


Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1028
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Soldano SLO 50

Post autor: slawekmod » czw, 14 marca 2019, 06:57

Dzięki za wiarę w moje siły :D
Tak na poważnie to LDR będzie dodatkowy, nie chciało mi się obrysować płytki w CAD bo od razu zrobiłbym dla niego miejsce. Dodatkowy LDR zalutuję od strony druku chyba że będzie dla niego miejsce od strony elementów.
Myślałem nad wersją z przekaźnikami ale jakoś nie mogę się przełamać - obawiam się "strzałów"
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

grabel
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Soldano SLO 50

Post autor: grabel » czw, 14 marca 2019, 07:39

Witam
Dodatkowy LDR wejdzie od strony elementów.
Jeśli jeszcze nie powierciłeś chassis zrób wersję z przekaźnikami.
Wykonałem kilka wersji na przekaźnikach NIC nie strzela gwarantuję. PCB z pliku , który zamieściłem.
Wystarczy jedna dioda przy przekaźniku - ja dawałem MUR160.
Instalacja 5 LDR
Załączniki
20061216image0106hk7.jpg
ldr5wv2.jpg

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9984
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Soldano SLO 50

Post autor: painlust » czw, 14 marca 2019, 10:44

Nie mąćcie chłopu w głowie, bo jak slawekmod dał się poznać od strony perfekcji wykonania to PCB wyląduje w koszu lub na allegro i chłop będzie dziergał nowe już z dodatkowym LDR-em :)

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1028
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Soldano SLO 50

Post autor: slawekmod » czw, 14 marca 2019, 16:45

painlust pisze:
czw, 14 marca 2019, 10:44
......i chłop będzie dziergał nowe już z dodatkowym LDR-em :)
Myślałem już o tym ale odpuszczam :lol:
Za to może wytrawię drugą płytkę z przekaźnikami.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

grabel
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Soldano SLO 50

Post autor: grabel » czw, 14 marca 2019, 20:43

Recon czy przećwiczyłeś "HEADROOM SWITCH" ?
Jest słyszalna zmiana brzmienia ?

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9984
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Soldano SLO 50

Post autor: painlust » pt, 15 marca 2019, 10:00

Pytanie nie do mnie, ale się wypowiem. 30V różnicy w zasilaniu preampa słychać. Przetestowałem to ostatnio w przerabianym VK100.

Awatar użytkownika
Recon
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1056
Rejestracja: śr, 23 czerwca 2010, 20:52
Lokalizacja: Radom/Wawa
Kontakt:

Re: Soldano SLO 50

Post autor: Recon » pt, 15 marca 2019, 10:25

Przećwiczyłem. Rezultat jest taki, że znacznie przyjemniej czuć struny pod palcami, dochodzi bardzo przyjemna dla ucha kompresja, ale coś za coś: dynamika spada, wzmacniacz jest mniej otwarty.

Ja u siebie ostatecznie zostawiłem napięcia oscylujące wokół 280-300V (a w moim xtc na pierwszej triodzie nawet 240V :!: ) Ale ja bardzo lubię skompresowane brzmienia, nowocześniejsze, lepkie i gładsze, prezencję odzyskuję na końcówce mocy.
Pozdrawiam

Paweł K.

Awatar użytkownika
slawekmod
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1028
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Warszawa/Ostrowiec Św.

Re: Soldano SLO 50

Post autor: slawekmod » pt, 15 marca 2019, 17:15

Jakie stosujecie LDR-y w swoich wzmacniaczach? Chodzi mi o producenta.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

grabel
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Soldano SLO 50

Post autor: grabel » sob, 16 marca 2019, 08:29

painlust , Recon dzięki za informację. Jeszcze się wstrzymam z wierceniem.
slawekmod wcześniej stosowałem LDR"y Perkin Elmer ale ich cena wystrzeliła na 50 zł sztuka.
Wykonaj SLO na przekaźnikach. Tak jak pisałem wcześniej nie ma naprawdę żadnych stuków trzasków.
Przełączanie jest cichutkie.Przetestowany i sprawdzony układ.
Dodaje poglądowo 5 watowe SLO mojego autorstwa
Załączniki
DSCN1581.JPG

Awatar użytkownika
Recon
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1056
Rejestracja: śr, 23 czerwca 2010, 20:52
Lokalizacja: Radom/Wawa
Kontakt:

Re: Soldano SLO 50

Post autor: Recon » sob, 16 marca 2019, 10:17

Ja do tej pory wykorzystywałem te;

https://amptone.pl/p/75/1626/optocouple ... dniki.html

Skuteczne, szybkie, tanie, brak przesłuchów, ale z odczytów mojego multimetra wprowadzaja trochę rezystancji do układu +/- 1kohm, nie wiem jak inne, droższe wypadają pod tym względem.
Pozdrawiam

Paweł K.

ODPOWIEDZ