Problem z brumieniem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » wt, 26 czerwca 2018, 23:08

Jest sporo zasilaczy, wszystkie powinny być chyba w odpowiedniej polaryzacji (niekoniecznie zgodnej), czy wymyślam?

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » śr, 27 czerwca 2018, 09:01

Czyli teraz słyszysz brum jak tylko masz JEDEN kanał podpięty kablem z jednostronną masą? To będzie brumieć, bo jakoś masy trzeba połączyć. Jeden kanał musi mieć normalnie masę z obu stron, a drugi tylko z jednej. Jak nie masz bolca uziemiającego w źródle sygnału to (pomijając pojemności transformatora sieciowego) pętla masy może ci się zamknąć tylko po kablach sygnałowych. Jak jeden z nich ma masę połączoną tylko z jednej strony to pętla jest przerwana.
Mam podpięte dwa jeden z nich bez zapiętej masy ale tylko po jednej stronie.
Brum jest dużo głośniejszy .

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » śr, 27 czerwca 2018, 09:02

Podłączyłem też inne źródło , gdy tylko podłącze drugi kanał brum jest taki sam.

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » śr, 27 czerwca 2018, 09:15

Czyli ja bym wspólny punkt masy dał przy tych gniazdach najlepiej pomiędzy nimi, tam do śruby ekrany, żółto-zielony i co tam jeszcze i najpierw masy gniazd wejściowych - i to może wystarczyć. Oczywiście oprócz ekranu musi od końcówek do gniazd wejściowych iść też grubszy drucik masowy, a ekran wtedy dla pewności umasiony z jednej strony. Potem można próbować do tej śruby inne punkty masy z końcówek, ale może się nie udać.
Punkt masy czyli ? teraz mam monbloki . Możesz jaśniej opisać który punkt masy.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » śr, 27 czerwca 2018, 10:27

Mat pisze:
śr, 27 czerwca 2018, 09:15
Czyli ja bym wspólny punkt masy dał przy tych gniazdach najlepiej pomiędzy nimi, tam do śruby ekrany, żółto-zielony i co tam jeszcze i najpierw masy gniazd wejściowych - i to może wystarczyć. Oczywiście oprócz ekranu musi od końcówek do gniazd wejściowych iść też grubszy drucik masowy, a ekran wtedy dla pewności umasiony z jednej strony. Potem można próbować do tej śruby inne punkty masy z końcówek, ale może się nie udać.
Punkt masy czyli ? teraz mam monbloki . Możesz jaśniej opisać który punkt masy.
Tam gdzie masz do obudowy wszystko podłączone.


Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » śr, 27 czerwca 2018, 20:49

Co myślicie o zastosowaniu takiego czegoś:
Obrazek
Załączniki
mon.PNG

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » czw, 28 czerwca 2018, 00:12

Mat pisze:
śr, 27 czerwca 2018, 20:49
Co myślicie o zastosowaniu takiego czegoś:
Bardzo dobry transformator (nie tylko dlatego, że tani). Polecam!

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » czw, 28 czerwca 2018, 09:04

Czy to ma sens , będzie to jeszcze grać?

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1686
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Problem z brumieniem

Post autor: gustaw353 » czw, 28 czerwca 2018, 17:03

Witam.
Sporo było dywagacji i na chwilę obecną trudno połapać się w bieżącym stanie rzeczy.
Proponuję zrobić reset tematu. Wróćmy do stanu pierwotnego, bo chyba tak jest teraz, lub określ na nowo sytuację w układzie montażowym.
-------------------------
1. Czy brumi gdy połączysz masy obu kanałów ze sobą bez wpinania kabli sygnałowych podłączonych do źródła sygnału (np. odtwarzacz CD).
2. Spróbuj zamienić początek z końcem uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów sieciowych.

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » czw, 28 czerwca 2018, 18:39

1. Czy brumi gdy połączysz masy obu kanałów ze sobą bez wpinania kabli sygnałowych podłączonych do źródła sygnału (np. odtwarzacz CD).
Tak
Spróbuj zamienić początek z końcem uzwojenia pierwotnego w jednym z transformatorów sieciowych.
Próbowałem nic nie zmienia.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » czw, 28 czerwca 2018, 18:47

Mat pisze:
czw, 28 czerwca 2018, 09:04
Czy to ma sens , będzie to jeszcze grać?
Musisz dobrze wysterować i dobrze obciążyć taki transformator, ale powinno być ok. Brumy usunie, to jasne, znieksztalcenia nie będą duże, a pasmo się upilnuje obciążeniami.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » czw, 28 czerwca 2018, 18:49

Jeżeli brumi po połączeniu masy wejść, to zacząłbym od końca, tzn najpierw połączył te masy a później resztę. Te masy muszą być połączone.

Mat
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 56
Rejestracja: śr, 20 lutego 2008, 21:09

Re: Problem z brumieniem

Post autor: Mat » czw, 28 czerwca 2018, 19:14

Tylko te masy są połączone ze sobą .

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 866
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z brumieniem

Post autor: przemak » czw, 28 czerwca 2018, 19:34

Mat pisze:
czw, 28 czerwca 2018, 19:14
Tylko te masy są połączone ze sobą .
Jakby były, to po połączeniu ich nic by się nie zmieniało ;)

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1686
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Problem z brumieniem

Post autor: gustaw353 » czw, 28 czerwca 2018, 19:36

Połącz masy wejściowe obu kanałów ze sobą.
Wyjmij lampę V1 ....

ODPOWIEDZ