Problem z basem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Problem z basem

Post autor: Ryba » ndz, 22 października 2017, 18:48

Mam amplituner lampowy i mam taki problem ,charczy w głośnikach gdy odkręcę tak do połowy bas i przekrocz połowę głośność .Czego to może być przyczyna ?
Jak go kupiłem miał spalony mostek prostowniczy założyłem z starego radia . Napięcie zasilania jest trochę za niskie powinno być według schematu 290V a mam 260V .
Kupię NTE132

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Problem z basem

Post autor: painlust » ndz, 22 października 2017, 19:14

A po co wstawiałeś mostek prostowniczy ze starego radia? Diod w sklepie nie było?

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » ndz, 22 października 2017, 20:46

Był tam mostek przykręcony od metalowej obudowy .Ale inny ,takiego jak oryginał to nawet w necie nie znalazłem .
Kupię NTE132

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Problem z basem

Post autor: painlust » ndz, 22 października 2017, 20:53

Pytanie czy był selenowy (w starych radiach siedziały seleny) i jaka miał wydajność... ten amplituner to jakiej jest mocy? Radiowe seleny to wytrzymywały jakieś góra 70mA dla jednej ECL86/82.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » ndz, 22 października 2017, 21:33

Selenowy siemens to wsadziłem a był b250 c135te tak oznaczony na schemacie, oryginał w amplitunerze był skopcony nie można było odczytać . lampy w końcówce to ecll800 2 szt, według schematu na wyjściu z mostka powinno być 290V 96,5 mA 285V 111mA .
Kupię NTE132


painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Problem z basem

Post autor: painlust » ndz, 22 października 2017, 22:25

wsadź normalny mostek...

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2459
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Problem z basem

Post autor: Boguś » pn, 23 października 2017, 00:24

b250 c135 czyli 250V/135mA

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Problem z basem

Post autor: painlust » pn, 23 października 2017, 00:56

Polski selen jest za słaby. Może dwa równolegle dały by rade.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » pn, 23 października 2017, 08:10

Są mostki przykręcane do obudowy ale np. 50A 1000V , taki nadmiar będzie mieć jakiś wpływ ma pracę ? można taki zastosować ?
Kupię NTE132

Lisor
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 811
Rejestracja: czw, 5 czerwca 2003, 12:05

Re: Problem z basem

Post autor: Lisor » pn, 23 października 2017, 08:39

... rozkręcając potencjometry od siły głosu i zawartości basu w basie należy pamiętać o tym, ze niestety stopnie końcowe w radiach z reguły są wykonane na pojedynczej lampie - pentodzie, a ta wytwarza zniekształcenia rzędu 10 %, co słychać bardzo wyraźnie :cry: . Oczywiście wcześniej należy wykluczyć niedomagania zasilacza i zniekształcenia produkowane przez marne głośniki wbudowane w zestaw.

Reasumując - trza sprawdzić zasilacz i podłączyć dobrej jakości zestawy głośnikowe celem sprawdzenia. Prawdopodobnie i tak będzie charczało, ale może mniej :lol: ?
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » pn, 23 października 2017, 09:12

Nie powinno charczeć słucham ma philipsach 9710 . A amplituner to Grundig stereomeister 3000 gra cudownie :wink: tylko ten bas mnie trochę irytuje jak kręcę gałką . Zobaczę co będzie mam mostek 800V 6A , druga sprawa to kondensatory w starych radiach mają 3/4 wartości i oporność mierzoną w mega .
Kupię NTE132

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2459
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Problem z basem

Post autor: Boguś » pn, 23 października 2017, 12:21

Ryba pisze: mostek 800V 6A
A nie wystarczy mostek 1A/400V ?

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » pn, 23 października 2017, 17:38

Mostek taki mam 6A 800V i zmieniłem napięcia są jak w schemacie :wink: a dalej to samo :( lampy końcowe zamieniłem z drugiego amplitunera i to samo więc lampy są ok. Mam dwa amplitunery jeden grundig a druga saba oba na tych samych lampach .
Kupię NTE132

kolawski
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 186
Rejestracja: pn, 20 lutego 2012, 22:56

Re: Problem z basem

Post autor: kolawski » pn, 23 października 2017, 22:23

Hej!
Ryba pisze: lampy w końcówce to ecll800 2 szt .
Lisor pisze: należy pamiętać o tym, ze niestety stopnie końcowe w radiach z reguły są wykonane na pojedynczej lampie - pentodzie, a ta wytwarza zniekształcenia rzędu 10 %, co słychać bardzo wyraźnie: ?
Jeśli tam rzeczywiście są w końcówce lampy ecll800, to raczej mamy do czynienia z przeciwsobną końcówką mocy - tak bym podejrzewał, ale schematu nie widziałem.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Problem z basem

Post autor: Ryba » wt, 24 października 2017, 11:33

Tak to przeciwsobna końcówka . nie wiem czy to jest wada czy tak ma ,a amplituner chcę sprzedać i nie wiem co napisać nie chcę żeby ktoś miał pretensję ja słuchałem kilka lat i mi to nie przeszkadzało gra naprawdę pięknie , nigdy nie rozkręcam basu do oporu i gałki głośności .
Kupię NTE132

ODPOWIEDZ