Problem z OR Telefunken Allegro 4183W

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

cyan
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: pn, 10 kwietnia 2017, 20:40

Problem z OR Telefunken Allegro 4183W

Post autor: cyan » ndz, 17 września 2017, 18:25

Witam!
Mam problem z odbiornikiem radiowym Telefunken Allegro 4183W. (załączam schemat)
schema.jpg
Po włączeniu w głośnikach słychać tylko przydźwięk sieciowy, nie słychać natomiast żadnego "normalnego radiowego" szumu (niezależnie od wyboru zakresu).
Poziomy napięć w punktach podanych na schemacie się zgadzają.
Nie wiem czy dobrze myślę, że heterodyna zrobiona jest na triodzie ECH81 i przebieg powinien występować na siatce, ale jeśli tak, to generator wzbudza się tylko dla zakresu LW i MW. Mimo tego, na tych zakresach w głośnikach powinno być coś słychać, więc przyczyna raczej leży gdzie indziej.
Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam

PS.
W odbiorniku mam przełącznik opisany T.A. TONBD. Czy ktoś wie do czego on służy?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9553
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Problem z OR Telefunken Allegro 4183W

Post autor: tszczesn » ndz, 17 września 2017, 19:53

W żadnym kanale nic nie słychać? Dotknij palcem siatek lamp przedwzmacniacza m.cz. (EBC91 i ECL86) - powinno być słychać przydźwięk. Może masz uszkodzony przełącznik TA?

Lampa EBF89 jest dobra?

Awatar użytkownika
Marek7HBV
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 104
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Problem z OR Telefunken Allegro 4183W

Post autor: Marek7HBV » ndz, 17 września 2017, 21:32

Tape/Band

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Problem z OR Telefunken Allegro 4183W

Post autor: ballasttube » czw, 22 lutego 2018, 01:21

Może ten przełącznik odłącza całą część odbiorczą radyjka od wzmacniaczy akustycznych i dlatego nic nie słychać?
I nadal jest przełączony na TA=wejście gramofonu lub przełącznik ten się zaciął w takiej pozycji?
Zakładam,że Kolega już sprawdził wzmacniacz akustyczny wg porad innych naszych Kolegów i że po odp.dotknięciu
wkrętakiem do nóżek siatek1 lamp EBC i ECL słychać brzęczenie 50Hz w głośniku.

ODPOWIEDZ