Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:00

Cześć,
PAnowie, popełniłem prosty pre na lampie 2A3, Auto bias, CCS w anodzie, przed lampa drabinka rezystorowa 100kR oraz równolegle rezystor siatkowy 1MR wyjście z anody kond 0,33uF. Innymi słowy klasyczny układ ze wspólną katodą. MIerząc układ zauważyłem że dość mocno spada charakterystyka w górze pasma. Przy 15kHz mam już -1.84 dB spadku..

Mierząc dalej układ doszedłem do źródła problemu. (albo tak mi się wydaje)..
POdając z generatora na wejście preampa 1V p-p ( ok 354 mV/RMS) badałem gdzie ginie mi sygnał i co się okazało. Zapiąłem oscyloskop bezpośrednio na siatkę 2A3 i badałem sygnał w dwóch skrajnych położeniach przy 1kHZ i 15 kHz przy potencjometrze odkręconym na max głośność

1) Preamp wyłączony na siatce mam 295mV RMS @ 1kHz oraz 272mV RMS @ 15 kHZ - z tego pomiaru widać, że sygnał maleje wraz ze wzrostem częstotliwości
2) Pream włączony i na siatce mam 295 mv RMS @ 1kHZ oraz 220 mV RMS @ 15 kHz - i tu już widać istotny wpływ pracującej lampy !


Czy ktoś był by w stanie pomóc mi rozwikłać ten problem ?

Artur

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3876
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: AZ12 » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:01

Witam

Przyczyną są pojemności międzyelektrodowe w lampie, które wraz z opornościami tworzą filtr dolnoprzepustowy.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: tszczesn » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:20

Oporność źródła widziana z siatki wraz z pojemnością wejściową (równoległe połączenie pojemności siatka-katoda i siatka-anoda) tworzy filtr dolnoprzepustowy, który obcina wyższe częstotliwości. Pracująca czy nie lampa nie ma nic do tego, ale we wzmacniającym wzmacniaczu pojemność zwrotna (w tym wypadku - anoda-siatka) rośnie tylukrotnie ile wynosi wzmocnienie stopnia, czyli filtr jeszcze bardziej obcina wyższe częstotliwości.

BTW - czemu robisz przedwzmacniacz na wyjątkowo nie nadającej się do tego celu lampie 2A3? Użyj czegoś bardziej dedykowanego do tego celu - ECC83, 6SN7 czy EF86, one mają i większe wzmocnienie i mniejsze pojemności. No i żarzone są pośrednio.

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:22

Jakiś sposób na zmniejszenie tego wpływu tak, żeby było te 15kHz ze spadkiem 0dB ?

Artur

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:25

tszczesn pisze:Oporność źródła widziana z siatki wraz z pojemnością wejściową (równoległe połączenie pojemności siatka-katoda i siatka-anoda) tworzy filtr dolnoprzepustowy, który obcina wyższe częstotliwości. Pracująca czy nie lampa nie ma nic do tego, ale we wzmacniającym wzmacniaczu pojemność zwrotna (w tym wypadku - anoda-siatka) rośnie tylukrotnie ile wynosi wzmocnienie stopnia, czyli filtr jeszcze bardziej obcina wyższe częstotliwości.

BTW - czemu robisz przedwzmacniacz na wyjątkowo nie nadającej się do tego celu lampie 2A3? Użyj czegoś bardziej dedykowanego do tego celu - ECC83, 6SN7 czy EF86, one mają i większe wzmocnienie i mniejsze pojemności. No i żarzone są pośrednio.

Dzięki za info..
Potrzebuję wzmocnienie ok 4x. Na dodatek uparłem się na DHT ;-) i tutaj nic nie poradzę ;-). Przed 2A3 miałem 4P1L ale lampa strasznie mikrofonuje i ma za duże wzmocnienie więc ją odpuściłem..

Artur


Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 800
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Locutus » ndz, 13 sierpnia 2017, 23:48

2A3 w preampie... :lol: :lol: :lol: :lol: audiofille na bank mają świetne wytłumaczenie takiego kuriozum :twisted:

Co do zmiejszenia wpływu pojemności wejściowej lampy - zastosuj potencjometr / dzielnik o mniejszej rezystancji (50k albo nawet mniej).
Co do 4P1L... zawieszenie podstawki na gumach i obniżenie napiecia żarzenia pomaga - ale to nadal lampa mocy nie do stopnia wstępnego.

Co powiesz na 6e5P "w triodzie" ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: tszczesn » pn, 14 sierpnia 2017, 00:15

oko pisze:.
Potrzebuję wzmocnienie ok 4x. Na dodatek uparłem się na DHT ;-) i tutaj nic nie poradzę ;-). Przed 2A3 miałem 4P1L ale lampa strasznie mikrofonuje i ma za duże wzmocnienie więc ją odpuściłem.
Akurat lampy bezpośrednio żarzone w przedwzmacniaczu to same problemy. Do tego 2A3 to lampa mocy, więc - wielka, prądożerna i kłopotliwa w obsłudze, ze względu na wielkość systemu elektrod ma duże pojemności, co daje efekty jak widać. Jak potrzebujesz tak małe wzmocnienie stopnia to daj ECC82 - pojemności małe, wzmocnienie niewielkie (µ=17), dajesz w katodzie niezblokowany opornik, opornik anodowy 5 do 6 razy większy od katodowego i masz piękny linowy stopień z pasmem od zera do pewnie setek kiloherców. Bez przydźwięku.

4П1Л to pentoda, wzmocnienie duże, możesz ją striodować. A nieblokowanym opornikiem w katodzie dobrać wzmocnienie. Ale to też IMO zbędne kombinowanie.

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 00:17

Locutus pisze:2A3 w preampie... :lol: :lol: :lol: :lol: audiofille na bank mają świetne wytłumaczenie takiego kuriozum :twisted:

Co do zmiejszenia wpływu pojemności wejściowej lampy - zastosuj potencjometr / dzielnik o mniejszej rezystancji (50k albo nawet mniej).
Co do 4P1L... zawieszenie podstawki na gumach i obniżenie napiecia żarzenia pomaga - ale to nadal lampa mocy nie do stopnia wstępnego.

Co powiesz na 6e5P "w triodzie" ?
6E5P w triodzie ma wzmocnienie ok 30x ;-) więc nie spełnia moich wymagań ..

Artur

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1299
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Vic384 » pn, 14 sierpnia 2017, 08:49

Czesc
Zastosuj 3A5 z rownoleglymi systemami. Masz DHT o wzmocnieniu ponizej 10.
Pozdrowienia

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 08:55

Hej,
Mam olbrzymią prośbę czy moglibyście mi podpowiedzieć jak prawidłowo zmierzyć rezystancję widzianą przez siatkę ? Chciałbym metodą matematyczną dość do wartości potencjometru przed lampą aby osiągnąć zamierzone pasmo.
Chyba że to po prostu pomiar rezystancji pomiędzy RCA IN a siatką

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9598
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: tszczesn » pn, 14 sierpnia 2017, 09:33

Zmierzyć ci się nie uda, chyba, że masz woltomierz mierzący oporność prądem zmiennym . Oporność źródła sterującego siatkę to suma oporności wyjściowej źródła, wszystkich oporności wstawionych w szereg, oporności potencjometru (a tu jest zależne od jego ustawienia), do tego wszystkiego równolegle zapuszczona oporność siatki. Generalnie - lampa 2A3 jest lampą o dużym systemie elektrod, pojemności też ma pewnie duże, teraz nie chce mi się szukać, ale pewnie nawet i ponad 20pF. Zawsze też możesz użyć jakiegoś wtórnika i za wtórnikiem potencjometru o małej oporności.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1299
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Vic384 » pn, 14 sierpnia 2017, 09:39

Czesc
Robienie przedwmacniacza na 2A3, jest pokazem: mam takie lampy i zrobie na nich preamp. Logicznego uzasadnienia nie widac.
Ja kiedys popelnilem wzmacniacz na 6AH4GT. Mial opornosc wyjsciowa liczona w pojedynczych kiloomach, wzmocnienie okolo 5x i pasmo ponad 100kHz.
Czego wymagac wiecej ? Jedyna wada tej lampy to to, ze nie jest to DHT.
Pozdrowienia.
PS Jesli chodzi o uklad, to prostrzego trudno zrobic.

marma2
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 36
Rejestracja: śr, 9 grudnia 2015, 19:10

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: marma2 » pn, 14 sierpnia 2017, 11:01

Efekt Millera i tyle w temacie.

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 11:38

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Abstrahując od tego że większość z Was mówi , że 2A3 się nie nadaje bo to przerost formy nad treścią towiem już w czym problem i za to dziękuję ;-) Powalczę z efektem Millera sprawdzając różne topologie w szczególności wpływ potencjometru na pasmo. Być może rozwiązaniem będzie aktywne sterowania głośnością z Daphile i eliminacja potencjometru.

Ale skoro już rozmawiamy i tyle cennych informacji padło to może powiem dlaczego taka lampa a nie inna..

Potrzebuję "napędzić" ok 3 m interkonektu i ok 40 kR impedancji wyjściowej kolejnego stopnia i nie mam ochoty przebierać jak w śliwkach i szukać takiego kabla który "gra lub nie" ze względu na pojemność, impedancję itd

W anodzie stosuję CCS-a ze względu na możliwość dowolnej modyfikacji punktu pracy (w dopuszczalnych granicach) ergo w prezencie dostaję max wzmocnienie i separacja od wpływu zasilania.
Stopień wejściowy końcówki mocy jest na 6e5p (trioda) ok 2,5 vpp do pełnego wysterowania..

Dlatego też szukam lampy, która nie ma za dużego wzmocnienia i ma niskie Rp i produkuje dużo prądu. Jeśli na chwilkę odłożymy lampy DHT i fakt że stosowanie lamp wyjściowych do taka armata na muchę to co zostaje na placu boju ??

12B4, El84 ?

Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 412
Rejestracja: czw, 13 września 2012, 17:28
Lokalizacja: Wielkie Księstwo Warszawskie

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Paczący kot » pn, 14 sierpnia 2017, 11:45

oko pisze:
Dlatego też szukam lampy, która nie ma za dużego wzmocnienia i ma niskie Rp i produkuje dużo prądu...
6C19line-amp.png
A 6S19P / 6C19П się czasem nie nada?
oko pisze:
Ale skoro już rozmawiamy i tyle cennych informacji padło to może powiem dlaczego taka lampa a nie inna..

Potrzebuję "napędzić" ok 3 m interkonektu i ok 40 kR impedancji wyjściowej (???)kolejnego stopnia i nie mam ochoty przebierać jak w śliwkach i szukać takiego kabla który "gra lub nie" ze względu na pojemność, impedancję itd
Trochę zaczyna to trącić audiofilstfem.
Ostatnio zmieniony pn, 14 sierpnia 2017, 12:34 przez Paczący kot, łącznie zmieniany 3 razy.
Co ja pacze ?

ODPOWIEDZ