Stopień wejściowy na EF14

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » sob, 20 maja 2017, 22:10

Nabyłem drogą wymiany 4szt lampy EF14 prod RFT, oryginały w pudełkach.
Chciałem z nich zrobić stopnie wejściowe do wzmacniacza, który zaczynam składać.
Szukam schematu preampa z takimi lampami, lub inf jak dobrać punkt pracy dla tych lamp np przy adaptacji schematu dla EF86.

Wiesław.

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: tuxcnc » sob, 20 maja 2017, 23:06

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF14.pdf oraz http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF86.pdf.
Tak na pierwszy rzut oka, to lampa EF14 ma trzy razy większe wzmocnienie i pracuje przy trzy razy większym prądzie niż EF86.
To tak orientacyjnie, ale możesz spróbować dać 330R w katodzie i 33k w anodzie. Siatka druga ma mieć ok. 200V i 2mA prądu.
Ogólnie, to w przedwzmacniaczu trzeba dać oporniki o kompletnie bezsensownych wartościach żeby układ wcale nie chciał działać, więc możesz sobie spokojnie pokombinować, bo właściwie to tylko Ty wiesz czego konkretnie od układu oczekujesz.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » ndz, 21 maja 2017, 00:01

Co oczekuję?
Minimalnych zniekształceń i w miarę dużego pasma przenoszenia.
Karty katalogowe znam, ale liczyłem np na gotowca , oczywiście po za wzmacniaczami mikrofonowymi, gdzie EF14 czasem próbowała zastąpić VF14. :wink:

Wiesław

Lisor
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 802
Rejestracja: czw, 5 czerwca 2003, 12:05

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Lisor » ndz, 21 maja 2017, 20:28

...jeśli znasz karty katalogowe tej lampy to przyjmij typowy punkt pracy tej pentody w układzie wzmacniacza oporowego- np z karty EF 14Telefunkena, str 1 w katalogu lamp Franka P. Podaj sygnał na wejście, zmierz na wyjściu. Sprawdź czy wystarczy do wysterowania następnego stopnia i gotowe. Jeśli będzie za wysoki to pobaw się z punktami pracy.
Pasmo przenoszenia będzie wystarczająco wysokie, bo to lampa używana na w.cz, zniekształcenia w typowym punkcie pracy będą też typowe - < 5% :D .

Trochę Ci zazdroszczę tych lamp, bo nie mogę ich kupić w ludzkiej cenie :( .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » ndz, 21 maja 2017, 22:55

Na niemieckiej stronie Jogisa znalazłem też jakiś schemat, będzie to pewne odniesienie do "zabawy".
Trzeba będzie zrobić układ na potencjometrach sprawdzić co się da osiągnąć.
Chciałbym aby lampa pracowała z prądem 5 -max 10mA.

Wiesław


Lisor
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 802
Rejestracja: czw, 5 czerwca 2003, 12:05

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Lisor » wt, 23 maja 2017, 10:10

... no to na jakim schemacie stanęło. Publikujta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » sob, 27 maja 2017, 10:04

Lisor pisze:... no to na jakim schemacie stanęło. Publikujta.
Na razie znalazłem 3-4 schematy ze stopniem wejściowym na EF14, podaję je poniżej + dane katalogowe lampy.
Dodatkowo na rys "Vademcum" po prawej na dole jest aplikacja tej lampy, tylko na niej coś nie zgadza się z podanymi napięciami na anodzie i S2
Nie wiem, który układ pracy wybrać, w zasadzie wszystkie są podobne
Załączniki
dane lampy_ef14_tfk z_1955.PNG
siemens_e_verst_2b_1_2b_2 ef14.GIF
ef14 w pp.jpg
goldpfeil_r4809_2xel12_combo_amplifier_sch.pdf_1.png
EF14_Vademecum.PNG

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: tuxcnc » sob, 27 maja 2017, 12:25

Nie chcę Cię urazić, ani zrazić, ale marnie widzę twoje szanse na powodzenie.
Po prostu posiadając małą wiedzę próbujesz zbudować bliżej nieokreślony układ na przypadkowo zdobytych podzespołach, a założenia przyjmujesz z sufitu.
Co chcesz wzmacniać ?
Pojedyncze miliwolty z anteny/mikrofonu czy standardowy sygnał 300mV RMS, czyli prawie 1 Vpp ?
W pierwszym przypadku czego byś nie zrobił, to będzie jakoś działać, w drugim cienko widzę zejście poniżej 150V napięcia anodowego i 10 mA prądu anodowego, bo wejdziesz na mocno nieliniowy odcinek charakterystyki.
Więc może zamiast szukać nie wiadomo czego, ustalisz jakieś konkretne założenia co ma być na wejściu, co na wyjściu, i czym chcesz to zasilać ...

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » sob, 27 maja 2017, 17:22

Co chcę wzmacniać?
Napisałem w poście 1 - stopień wejściowy.
Do którego będzie wchodził sygnał rzędu 300-700mV, więc założenie jest.
Nie będę wzmacniał jak jest większość adaptacji dla tej lampy lub jej "siostry" VF14 sygnału z mikrofonu.
Będzie trzeba coś wg któregoś z powyższych schematów sklecić i pobawić się na oscyloskopie.
Za tą EF14 ma pracować lampa mocy w układzie SE - nie wiem jeszcze jaka, ale mam kilka, więc można poeksperymentować.
W ostateczności EF14 ze swoją mocą na anodzie ok 5W + transformator głośnikowy też może robić za końcówkę SE
A dwie dadzą PP. :D

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: tuxcnc » sob, 27 maja 2017, 18:10

W karcie katalogowej, którą wkleiłeś powyżej, na środku jest charakterystyka dla klasycznego układu pentody z siatką trzecią zwartą do katody. Wynika stamtąd, że rozsądny by był punkt pracy Ug1=-4V, Ia=20mA, przy Ua=250 V. Trochę wysokie napięcie anodowe, jak się je zmniejszy, to się charakterystyka przesunie w prawo i trzeba będzie zmniejszyć ujemne napięcie siatki pierwszej, czyli dać mniejszą oporność w układzie katody. Więcej się z katalogu nie wywnioskuje.

Lisor
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 802
Rejestracja: czw, 5 czerwca 2003, 12:05

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Lisor » sob, 27 maja 2017, 19:32

... ja tam zacząłbym od końca - czyli od wyboru lampy/lamp końcowych i układu ich pracy SE/PP. Wartość napięcia wejściowego jakie chcesz wzmacniać i domniemane przeze mnie napięcie potrzebne do wysterowania popularnej lampy końcowej :D wskazuje, że pentoda w stopniu wejściowym da za wysokie napięcie. Można ją połączyć w triodę, ale po co wyważać otwarte drzwi, skoro mamy triody w rodzaju ECC 82, 6N8S i podobne o umiarkowanym wzmocnieniu.

Osobiście lubię nieszablonowe rozwiązania, pod warunkiem, że są przemyślane i przynajmniej działają poprawnie, czego i Tobie życzę.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 195
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: Wiech » sob, 27 maja 2017, 23:22

Jako lampa końcowa to na początek niech będzie typowa pentoda z biasem na rezystorze np EL34 - mam kilka szt, robiłem PP na nich, więc je znam.
Są układy z EL34 i pentodą sterującą EF86, więc nie powinno być problemu aby któraś aplikacja EF14 zamieszczona wyżej nie wysterowała prawidłowo lampy EL34.

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: ballasttube » ndz, 18 czerwca 2017, 12:15

Mam pytanie do tej konkretnie lampy w powołaniu na schemat układu przedwzm.w.cz.z karty katalogowej lampy,która została w tym poście opublikowana: dlaczego daje się s3 do anody?Przecież wtedy robi się tetroda.A tu są układy nie tylko w.cz.,ale i m.cz.Czy to zwiększa wzmocnienie?Oporniki w s2 nie są o bardzo znacznej wartości,czy zjawisko dynatronowe nie wystąpi?
Chyba nie chodzi tu o odtłumianie?Ja spotkałem się z tą lampą ostatnio w Olympia Sachsenwerk 532WU, jako z archaicznym przedwzmacniaczem UKF.Tam mniej siatek na UKFie jest wytłumaczalne(szumy itp.). Bo potem dawano tam kaskody na triodach.
Dzięki "z góry"za odpowiedź i pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3820
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: AZ12 » ndz, 18 czerwca 2017, 14:03

Witam

Podłączenie siatki trzeciej do anody zamiast ujemnego bieguna zasilania lub katody zmienia pojemności międzyelektrodowe, co ma znaczenie w układach wzmacniających wielkiej lub pośredniej częstotliwości. Zjawisko dynatronowe zachodzi w zwykłej tetrodzie przy napięciu anodowym mniejszym od napięcia statki drugiej, więc w w/w stopniach nie nastąpi.
Ratujmy stare tranzystory!

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Stopień wejściowy na EF14

Post autor: ballasttube » pn, 19 czerwca 2017, 00:32

Dziękuję Kolego AZ12,część wyjaśnienia od Kolegi mnie przekonuje,ale proszę uprzejmie zerknąć na najbardziej dolny lewy schemat,wzmacniacz w.cz.Anoda ma podane napięcie przez pomijalnie niską oporność cewki anodowej,a s2 przez opornik o zdecydowanie większej oporności,niż w/w cewka.Jak tu wytłumaczyć,że zjawisko dynatronowe nie występuje?Nie kruszę kopii dla pospolitego w kraju pieniactwa,tylko próbuję to zrozumieć i podzielić się tym z innymi forumowiczami."Z góry" przepraszam,jeżeli mogę być inaczej zrozumiany. Nie mam niestety EF14 i będę musiał ją zastąpić przez np.E180F lub 6Ż9P.

ODPOWIEDZ