Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » sob, 11 lutego 2017, 18:19

No niestety nie mam. Tutaj wiadomości PW nie działają tak jak powinny.
Podaj maila to się odezwę.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » sob, 11 lutego 2017, 18:21


Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » ndz, 19 lutego 2017, 20:29

No więc dostałem paczkę z tym układem do sprawdzenia.
No mi muszę powiedzieć że ciężki to był przypadek ten ... sebass :D
Bo nie pochwalił się w tym wątku jakich użył kondensatorów w zasilaczu napięcia anodowego.
A okazało się że to były 1uF. Do tego podłączone w układzie pompy ładunkowej, a więc jako filtr pracował tylko jeden kondensator i to przy częstotliwości 50Hz.
Efekt nietrudny do przewidzenia:
IMG_20170214_152124.jpg
Dolny kanał oscyloskopu wskazuje potencjał masy. Działka 100V. Czyli widać że tętnienia zasilania mają ze 150Vpp.
Co ciekawe tętnienia przenosiły się na wszystkie płytki odchylania, a więc nie powodowały (znacznego) odchylania plamki. Dopiero jakaś mała niesymetria wzmacniaczy powodowała odchylanie tylko może o 3mm.
Ale z powodu tętnień:
1. Wszystkie pomiary napięć siatki, katody i inne podawane tutaj w wątku były błędne. Również pomiary prądu upływności kondensatorów (skąd też duży zmierzony prąd "upływności" przy pomiarze przy mierniku ustawionym na prąd zmienny).
2. Układ detekcji dźwięku jako sterowany napięciem asymetrycznym (tylko z jednej płytki z danej osi), dostawał te tętnienia i prostował je. Stąd ciągłe wysokie napięcie na kondensatorze C23 mimo braku dźwięku.
Wystarczyło zmienić prostownik na normalny symetryczny, i zwiększyć kondensatory do wartości 6.3uF (tylko takie miałem pod ręką) żeby uzyskać to:
IMG_20170214_182504.jpg
Czyli tętnienia zaledwie kilkanaście V, oraz napicie anodowe aż z 750V (co pozwoliło uzyskać dużą ostrość plamki oraz jej dużą jasność).
I od tej pory układ zaczął działać. Ciągle jednak bez dźwięku było jakieś niewielkie napięcie na C23 (za małe żeby zapalić plamkę, ale chciałem sprawdzić skąd się bierze). No a na płytkach odchylających faktycznie zmierzyłem jakiś mały zmienny dziwny przebieg (100Hz).
Wtedy odkryłem jak jest zbudowany zasilacz 12V do zasilania wzmacniacza kaskodowego.
Prostownik jako podwajasz napięcia z kondensatorami ... 10uF.
Na tych kondensatorach był praktycznie przebieg prostokątny. Gdy się ładował dodatki kondensator, to ujemny już był całkowicie rozładowany. Jak się ładował ujemny, to już był rozładowany ten dodatni. I to wszystko o wartości około 13V, wchodzące na stabilizator 7812. Co było na wyjściu stabilizatora to chyba nie muszę tłumaczyć.
Wystarczyło wymienić kondensatory na 1000uF, żeby napięcie zasilania wzrosło do 18V a tętnienia wyniosły poniżej 0.5V. Na wyjściu stabilizatora w końcu pojawiło się ładne stabilizowane napięcie 12V, a wraz z nim napięcie na C23 spadło praktycznie do 0 gdy nie ma dźwięku.
Tym sposobem po 22 stronach tematu układ wizualizera w końcu działa.
Ewentualne filmiki czy zdjęcia z działania to już sebass wstawi jak będzie chciał.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » sob, 25 lutego 2017, 11:46

Witam.
atom1477 pisze:No mi muszę powiedzieć że ciężki to był przypadek ten ... sebass
Dziękuję koledze atom1477 za wytrwałość i cerpliwość :wink:
Według zaleceń, zrobiłem zasilacz symetryczny do zasilania układu wizualizatora.
Zdjęcia i film podczas pracy wstawię kiedy wpakuję do obudowy :)
Do tego płytki ze stabiliatorami napięcia anodowego dla RIAA i wzmacniacza osobno. Jeden 250V drugi 320V.
http://ep.com.pl/artykuly/9677-Stabiliz ... owych.html
Plik_002.jpeg
Plik_000.jpeg
Plik_001.jpeg
Wyszło trochęciasno, ale mam nadzieję że nie będzie tragedii z grzaniem układów.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1304
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: Vic384 » sob, 25 lutego 2017, 16:47

Czesc
Czy te stabilizatory napiec dzialaja prawidlowo ?
Czy aby T3 nie jest zlej polaryzacji ?
Pozdrowienia


Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » sob, 25 lutego 2017, 16:58

Witam.
Działają prawidłowo, ponieważ kolega atom1477 zwrócił uwagę, że na schemacie jest błąd dotyczący właśnie T3.
Wzór ścieżek przerysowałem, ale przez niedopatrzenie wydrukowałem w lustrzanym odbiciu i po przeniesieniu na laminat wyszło "odwotnie" niż w układzie z EP. Tranzystory sprawdzone ze schematem przed wlutowaniem. Układy sprawdzone próbnie. Ten na 250V pod właściwym obciążeniem.

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » ndz, 5 marca 2017, 20:47

Możliwe jest aby układ stabilizatora uległ awarii podczas pracy bez obciążenia?
Jednego dnia działał bez zarzutu, natomiast kolejnego dawał na wyjściu około 27V a R1 oraz diody zenera ulegały przegrzaniu?

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: tuxcnc » ndz, 5 marca 2017, 21:40

O tym schemacie mówimy ?
Obrazek
Mi wychodzi że kolektor i emiter tranzystora T3 są zamienione miejscami.
W opisie jest "Kiedy spadek napięcia na R6 jest na tyle duży, by otworzyć T3", a przecież przez rezystor R6 prąd popłynie tak, że kolektor będzie na potencjale niższym niż baza, a tranzystor jest NPN ...
Natomiast bez obciążenia, to chyba tranzystor T3 zewrze wyjście z masą przez R2 i diody zenera, wtedy może się coś ugotować ...
Późno jest, zmęczony jestem i nie wychodzi mi myślenie, ale tak mi to wygląda.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » pn, 6 marca 2017, 08:44

T3 u sebassa jest podłączony poprawnie.
Zauważyliśmy ten błąd jeszcze przed wykonaniem tego stabilizatora.

Natomiast stabilizator nie powinien paść bez obciążenia. Może prąd diod Zenera był za duży? Bo widziałem jakiś duży rezystor (w sensie mocy) w miejscu R1.
Po co tam aż taki rezystor? Tam powinien płynąć prąd rzędu 1mA (bo diody Zenera na wysokie napięcie są specyfikowane na mniejszy prąd niż 5mA, zwykle na 1mA). A więc straty mocy na diodach Zenera to było by kilkaset mW (dla napięcia 270V, było by to 270mW, i to rozłożone na 2 diody). Na rezystorze też kilkaset mW, ale mniej niż na diodach (bo napięcie jakie na niego przypada jest mniejsze). Więc wystarczył by tu rezystor 1/4W. Albo dla pewności 1/2W.
A rezystor wyglądał na złożony z dwóch 5-cio watowch. Więc pytanie: po co?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 09:15

W tym schemacie zastanawiają mnie jeszcze dwie rzeczy - brak opornika równoległego do C3 i brak zabezpieczenia bramek przed przepięciami.
Pierwsze wymusiło by jakiś prąd jałowy na wyjściu, oraz rozładowanie kondensatorów po wyłączeniu zasilania.
Drugie jest oczywiste, żeby przebić bramkę wcale nie potrzeba dużego napięcia.
Co do pracy bez obciążenia, to wiadomo, że żaden element nie jest idealny i przez wyłączony tranzystor też prąd płynie. Pytanie brzmi, do jakiego napięcia ten prąd jest w stanie naładować C3, bo bramki są uwiązane do potencjału katod diod zenera. Idealny kondensator C3 naładował by się do napięcia na C1, i musiał by pójść dym.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » pn, 6 marca 2017, 12:41

Do wzrostu napicia nie dopuścił by tranzystor T3 (po wzroście napięcia na źródłach tranzystorów MOSFET ponad ich bramki, złącze B-C T3 zostało by spolaryzowane w kierunku przewodzenia i próbowało by zrównać napięcia źródeł i bramek).
Co nie zmienia faktu że pasowało by dać jakiś rezystor na wyjściu.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3950
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: Romekd » pn, 6 marca 2017, 18:38

Czołem.
W przedstawionym tu układzie (schemat powyżej) istnieje ryzyko przebicia izolacji między bramką i kanałem w którymś z tranzystorów T1 i T2. Przypadek taki mógłby wystąpić po wyłączeniu układu, w sytuacji gdyby napięcie na kondensatorach C1 i C3 spadało szybciej (wskutek obciążenia wyjścia) niż napięcie na kondensatorze C2. Zabezpieczeniem mogłaby być dioda Zenera o napięciu 15 V, wpięta jak na schemacie poniżej:
ukl1.png
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » pn, 6 marca 2017, 19:38

tuxcnc pisze:Po co tam aż taki rezystor?
Akurat padł ten z osobnymi radiatorami na tranzystorach. Zastosowałem tam R1 22k/2W. Diody zenera to szeregowo 200V i 42V dla uzyskania. Napięcie na wyjściu przyjąłem 12mA dla układu na czterech lampach 6N2P-EW. R6 wstawiem 5W.
Romekd pisze:Zabezpieczeniem mogłaby być dioda Zenera o napięciu 15 V, wpięta jak na schemacie poniżej:
Widziałem takie rozwiązanie w kilku innych układach.
Pytanie czy MOSFET'y uległy uszkodzeniu, ale raczej napewno. Pozostaje wymienić i sprawdzić układ ponownie :?
atom1477 pisze:Co nie zmienia faktu że pasowało by dać jakiś rezystor na wyjściu.
Jaki? W jakiej kenfiguracji?

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 21:31

sebass pisze:Diody zenera to szeregowo 200V i 42V
Diody zenera są produkowane o określonej mocy, więc przy takim samym typie, dioda 200V wytrzyma pięć razy mniejszy prąd niż dioda 42V.
Powinno się użyć diod o podobnym napięciu.
sebass pisze:
atom1477 pisze:Co nie zmienia faktu że pasowało by dać jakiś rezystor na wyjściu.
Jaki? W jakiej kenfiguracji?
Równolegle do C3 i żeby jakiś rozsądny prąd popłynął, ale żeby za mocno nie obciążać zasilacza. Ze 220k, albo 470k ?

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » wt, 7 marca 2017, 10:19

Romekd pisze:Zabezpieczeniem mogłaby być dioda Zenera o napięciu 15 V, wpięta jak na schemacie poniżej:
ukl1.png
Współczesne tranzystory MOSFET mają wbudowane takie diody. Ciężko jest przebić bramkę w takim tranzystorze.
Ale zewnętrznie można zabezpieczyć. Przy czym lepsze było by zabezpieczenie diodą zwrotną. Tak jak tu dioda D1:
https://2.bp.blogspot.com/-TzvHWKy4hiQ/ ... s640/1.png
Tylko że takie diody też już tam są (diody w MOSFETach).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

ODPOWIEDZ