Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » śr, 8 lutego 2017, 16:19

Bez podłączonej masy te testy nic nie mówią o kondensatorach.
Zrób jeszcze na tym pająku test z wymianą rezystora 10M na 100k. Nie ma siły żeby nie wygasiło plamki (szczególnie że pisałeś że wtedy napięcie na C23 spadało do 0).
To jest po prostu taki sam przypadek jakby S1 była podłączona do R34 i byś ten R34 skręcił do masy. Musi wygasić plamkę.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » śr, 8 lutego 2017, 18:19

Niemożliwe, ale tylko obraz jest ciemniejszy. Wygaszania nie ma, mimo zmiany z 10M na 100k.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » śr, 8 lutego 2017, 19:05

A jakie jest napicie na C23?
I przy okazji, jakie jest na katodzie lampy?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » śr, 8 lutego 2017, 19:24

Na Cc3 podczas pauzy jest 3,3V, kiedy jest wygnał jest około 8V
Na katodzie, względem masy jest 37V.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » śr, 8 lutego 2017, 21:21

Pewnie większość osób w tym momencie by wymiękła, ale ja dam radę :D
No więc masz -30...-35V na siatce, a plamka jest niewygaszona?
Ewidentnie coś źle mierzysz albo coś nie łączy. Ta lampa zatyka się całkowicie przy -20V (przy napięciu anodowym około 500...600V).
Niestety teraz już nie wiem co Ci poradzić. Chyba tylko wysyłkę układy do mnie żebym to zobaczył na własne oczy.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213


Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » czw, 9 lutego 2017, 09:48

Napięcie 35V, na plusie jest mierzone między masą a katodą (katoda żarzona bezpośrednio) czyli podłączona do zmiennego 4V.
Rozebrałem całe okablowanie układów, sprawdziłem płytkę wzmacniacza, złożyłem jeszcze raz patrząc tylko na schemat. Bez zmian...
Dodam jeszcze, że zasilanie 12V powstało z podwojenia 6,3V i stabilizowania układem 7812, filtrowane kondensatorem 2200uF.
550V to także podwajacz na dwóch diodach i kondensatorach.
Zrobiłem zdjęcia z nowymi kolorowymi kablami 8) może to pomoże zlokalizować błąd :twisted:
Plik_005.jpeg
Plik_000.jpeg
Plik_001.jpeg
Plik_002.jpeg
Plik_003.jpeg
Plik_004.jpeg
Jak już nic nie pomoże a pomysły się skończą to wyślę Ci ten układ :oops:

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » czw, 9 lutego 2017, 13:08

Nie odłączyłeś diody D5.
No ale to nic by nie zmieniło skoro napięcia są takie jak piszesz.
Nie widać za wyraźnie gdzie jest połączona katoda.
Może ją podłącz bezpośrednio do potencjometru R34.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » czw, 9 lutego 2017, 17:47

Za zdjęciu "Plik_003" jest widoczna dioda. Katoda to różowy kabel na tym zdjęciu, który prowadzi do przewodu zasilania żarnika, widocznego na zdjęciu "Plik_000" a także "Plik_002"

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » czw, 9 lutego 2017, 18:55

No tyle to widzę, tylko po prostu jest to niewyraźne.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » czw, 9 lutego 2017, 20:44

atom1477 pisze:No tyle to widzę, tylko po prostu jest to niewyraźne.
Chodzi Ci o to, żeby "odwrócić" kable i dać tez z lampy do potencjometru, a różowy do zasilania żarnika?

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » czw, 9 lutego 2017, 22:12

Tylko katodę żebyś dał zamiast do kostki elektrycznej to prosto do potencjometru.
No i odłącz diodę D5.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » pt, 10 lutego 2017, 08:45

Plik_000 (1).jpeg
Tak to wygląda. Napięcie na katodzie.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » pt, 10 lutego 2017, 10:07

No napięcie na katodzie jest prawidłowe.
To a już nie wiem co tam może być nie tak.
Wygląda to raczej tak jakby siatka w lampie była odłączona.
Tylko dlaczego działa gdy podepniesz siatkę do potencjometru?

PS. A to brązowy przewód był zlutowany z żółtym od żarzenia? Myślałem że są tylko skręcone w kostce i dlatego chciałem żebyś katodę podłączyć wprost do potencjometru.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 333
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 14:03
Lokalizacja: Pionki

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: sebass » pt, 10 lutego 2017, 10:11

Pokażesz jak to wygląda u Ciebie, dla porównania?
Tak były zlutowane i dopiero wpięte do kostki.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 279
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Lampa oscyloskopowa jako wizualizator widma akustycznego

Post autor: atom1477 » pt, 10 lutego 2017, 10:46

Nie mam czym zrobić dobrego zdjęcia.
A poza tym nic nie było by widać bo połączenia mam porozrzucane po różnych fragmentach obudowy.
Zasilanie anodowe i żarzenie jest pod płytką plastikową i nie widać połączeń.

A u Ciebie to minus miernika proponuję podłączyć do potencjometru a nie do płytki.
C23 z rezystorem podłączyć do masy również do potencjometru.
I wtedy zmierzyć napięcie na katodzie i siatce w 2 wersjach. Raz z podłączeniem siatki do potencjometru. A raz z podłączeniem siatki do C23 i rezystora.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

ODPOWIEDZ