Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

daris

Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 17:09

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na forum triody.

Chciałem się zapytać czy schemat, który przedstawiłem jest poprawny ? Mam zamiar go wybudować.
Załączniki
gm1.gif
gm2.gif

Einherjer
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 992
Rejestracja: pt, 22 stycznia 2010, 18:34
Lokalizacja: Wrocław/Nysa

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Einherjer » czw, 10 września 2015, 20:15

Jeśli nie potrafisz sam tego ocenić, nie zabieraj się za ten wzmacniacz. Szkoda życia. Napięcie anodowe 900V jest ŚMIERTELNIE niebezpieczne, choćby ze względu na energię zgromadzoną w kondensatorach. Rośnie ona z kwadratem napięcia, więc kondensator o ustalonej pojemności, naładowany do napięcia 900V gromadzi 20 razy więcej energii, niż naładowany do 200V.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 20:48

Dziękuję za informację o zagrożeniach. Rozumiem je.

Czy schemat jest poprawny ?

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3443
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: gsmok » czw, 10 września 2015, 20:49

Możesz podać źródło skąd pochodzi schemat?
Pytam, bo w przypadku małego doświadczenia w tej kwestii najlepiej oprzeć się na sprawdzonej konstrukcji. Udokumentowanej, najlepiej ze zdjęciami, że wzmacniacz został rzeczywiście wykonany i nie jest jedynie teoretycznym wytworem.
Pozdrawiam
GSMOK

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 20:54

Oczywiście podaję.

http://drzlab.com/projekti/gm70%20se.html

Dziękuję za słowa. Szukałem w internecie informacji i ten projekt wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Brak prostowników lampowych oraz "niskokosztowy" driver lampy GL.


Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3443
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: gsmok » czw, 10 września 2015, 21:10

Tak na pierwszy rzut oka układ jest OK i jest prosty jak cep (co według mnie jest zaletą) (ale tylko na pierwszy rzut oka albowiem nie przeliczałem punktów pracy :wink: ). Dodatkowym atutem jest (co wynika z podanego linku) fakt, że wzmacniacz został praktycznie wykonany i są podane wyniki pomiarów :) . Wyniki konkretnych pomiarów to rzadkośc jeśli chodzi o wzmacniacze na GM70.
Według mnie zachowując wymogi bezpieczeństwa warto spróbować :) . Pozostaje oczywiście kwestia pozyskania transformatorów głośnikowych zapewniających takie parametry jak na podanych wykresach.
Pozdrawiam
GSMOK

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 21:35

Transformatory zamawiam u Pana Ogonowskiego.

Lampy zakupiłem na Ukrainie, sterujące znalazłem na allegro.

Co do kondensatora w zasilaniu anody :
http://www.ebay.com/itm/100uF-1000V-PIO ... 3a7a49014e
zakupiłem takiego.

Reszta części to już mniejszy problem.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3443
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: gsmok » czw, 10 września 2015, 21:45

Korzystałem wielokrotnie z transformatorów z podanego przez Ciebie źródła i nigdy się nie zawiodłem :) . Dobry wybór.
Pozdrawiam
GSMOK

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 21:50

Jakie napięcie występuje na kondensatorze c3 i c4 ? Bo rozumiem, że siatki polaryzuję ujemnym napięciem które biorę z punktów "bias" zasilacza.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » czw, 10 września 2015, 21:53

Budowa takiego wzmacniacza to spore wyzwanie nawet dla doświadczonego konstruktora, chyba że buduje się kopię sprawdzonego układu. Przez kopię rozumiem oczywiście nie sam schemat, ale całość urządzenia łącznie z rozmieszczeniem elementów, prowadzeniem i grubością przewodów, rodzajem wszystkich elementów itd. Bez tego można liczyć na szereg niespodzianek w postaci słabej wentylacji w ważnych punktach, elementów opiekających się o siebie, przebić, sprzężeń i innych tego typu problemów. Nie chcę zniechęcać, ale pierwszy układ buduje się dla zdobycia doświadczenia. Rzadko jest poprawną konstrukcją, na której kończy się rozwój swojego systemu. Dlatego rozsądnym jest wybrać na początek układ względnie bezpieczny i tani. To moim subiektywnym zdaniem :roll:

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 489
Rejestracja: ndz, 14 lutego 2010, 20:20
Lokalizacja: Trostberg

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: matmax426 » czw, 10 września 2015, 22:47

Całkowicie zgadzam się z Piotrem, nie porywaj się z motyką na słońce bo wsadzisz w to dużo kasy oraz czasu, wyjdzie lipa a Ty się zniechęcisz i tak zakończy się Twoja przygoda z lampami.
ECC83 (6n2p), EL84(6p14p), ECL8X - zacznij od tych lamp i układów milion razy wałkowanych. Nie od razu Rzym zbudowano ;)
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 22:48

Wybudowałem już kiedyś wzmacniacz lampowy, obecnie od kilku siedzę w tranzystorowych.

Założeniem było wybudowanie wzmacniacza klasy A w SE sporej mocy, której na tranzystorze nie jestem w stanie osiągnąć.
Wybór padł na GM70, schemat wybrałem z powodów, o których pisałem wyżej : prostownik na krzemie, łatwy i tani driver oraz prosty schemat.

Naczytałem się sporo o izolacjach, masach, wysokich napięciach. Będzie dobrze.

Jak przyjadą transformatory zacznę projektować obudowę.

Liczę na Waszą mała pomoc w razie moich problemów. Będę tu umieszczał foto z budowy jeżeli mogę. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 10 września 2015, 22:51 przez daris, łącznie zmieniany 1 raz.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 10 września 2015, 22:50

matmax426 pisze:Całkowicie zgadzam się z Piotrem, nie porywaj się z motyką na słońce bo wsadzisz w to dużo kasy oraz czasu, wyjdzie lipa a Ty się zniechęcisz
Wyjdzie lipa będziemy poprawiać. Głównym problemem jest tu WN, o którym wiem i będę uważać.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3443
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: gsmok » pt, 11 września 2015, 09:45

daris pisze:Jakie napięcie występuje na kondensatorze c3 i c4 ? Bo rozumiem, że siatki polaryzuję ujemnym napięciem które biorę z punktów "bias" zasilacza.

Pozdrawiam
Napięcie na tych kondensatorach masz podane na pierwszym schemacie. Siatki polaryzujesz napięciami z zasilacza, tak jak napisałeś. Przed pierwszym uruchomieniem daj jak najbardziej ujemne napięcia i dopiero jak lampy się nagrzeją pomału ustaw prądy do podanych wartości.

Ponieważ zdajesz sobie sprawę, że z ostatecznym rezultatem może być różnie i wiąże się to z kosztami to w odróżnieniu od Szanownych Przedmówców nadal popieram podjęcie się budowy tego wzmacniacza. On od strony topologii jest prostszy od wielu wzmacniaczy np. na EL84/EL34 polecanych dla początkujących. Problemem są oczywiście większe napięcia. Faktem jest jednak, że 400VDC potrafi zabić na równi z 900VDC. Może w tym drugim przypadku to będzie "większe przedśmiertne przeżycie" :wink: .

Zgadzam się z poglądem, że wiele będzie zależeć od sposobu montażu, rozmieszczenia elementów, obudowy itd. Dlatego polecam dokładne przestudiowanie zdjęć pokazanych pod podanym linkiem i "powielenie" konstrukcji (osobiście przyznam, że nie jestem zwolennikiem stawiania transformatorów jednego na drugim, ale skoro tu to się sprawdziło i po zamknięciu obudowy wzmacniacz wygląda OK, to czemu nie :) ). Rozważ zmontowanie wersji próbnej na tzw "desce" z dużymi i bezpiecznymi odstępami pomiędzy elementami i dopiero po uruchomieniu zrób wersję ostateczną. Podczas prób zabezpiecz ten kondensator 100uf/1000V - zdarzają się ich "wybuchy" i nie warto dostać wnętrzem w twarz. Być może warto skontaktować się z Autorem i uzyskać dodatkowe zdjęcia/sugestie. Informacji nigdy za dużo.
Pozdrawiam
GSMOK

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 11 września 2015, 11:08

Witam,

wybuduję prawdopodobnie obudowę na styl : http://www.wzmacniacze.pl/gm70se.html
Osobne zasilane. Poza tym lubię symetryczne rozwiązania. Będzie więcej miejsca oraz "odpowiedniejsze"
odstępy w zasilaniu WN.

Napisałem do autora projektu, zobaczymy co odpisze.

Twoje wpisy są motywacją do działania.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ