Wzmacniacz z EP06/2005

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » sob, 24 sierpnia 2013, 10:43

djivo pisze:Piotr jaki rezystor jest w USZ?
- przepraszam nie chcę się cofać do początku wątku
Takie lenistwo? Fe!
download/file.php?id=46506
djivo pisze:Czy dokonywałeś pomiarów poszczególnych stopni?
Tak, ale tylko dla sprawdzenia punktów pracy. Wszystko się zgadzało, wyników nawet nie zapisywałem.
djivo pisze:Piotrze za duża przerwa pomiarowa pomiędzy 10-20 kHz nie wiadomo gdzie następuje spadek, są osoby które w tym zakresie wyczuwają różnicę plus minus 2-3db natychmiast, dlatego zwróciłem uwagę na brak tych częstotliwości.
Przerwa między 10kHz, a 20kHz jest taka sama, jak między 1kHz, a 2kHz. Jest podane pasmo zarówno 1dB, jak i 3dB, więc widać gdzie następuje spadek i jest to powyżej 20kHz.
djivo pisze:Byłbym zapomniał czym mierzyłeś zniekształcenia ?
PMZ11. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
djivo pisze:Piotr rozumiem że zdjęcie P2060139a.jpg pochodzi z przed remontu ?
Tak jest. Nie było co zbierać...

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » pn, 2 września 2013, 21:31

Jeszcze wersja dla estetów.
Załączniki
bP9020429.jpg
bP9020437.jpg
bP9020441.jpg
bP9020444.jpg

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9587
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: painlust » pn, 2 września 2013, 21:38

A co jest estetycznego w "nagim" toroidzie i równie gołych elektrolitach?

Awatar użytkownika
saico
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1643
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: saico » sob, 7 września 2013, 20:42

Dla "gołych" elementów na chassis wskazana by była klatka zrobiona z blachy perforowanej przykrywająca całą powierzchnię wzmacniacza - właściwie aż się prosi czymś takim osłonić. Problemem może być jednak nad wymiarowa lampa prostownicza, która zakłóca wizerunek całości. Ostatecznie mogła by to być lampa amerykańska w zmniejszonej bańce 5U4GT.

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: dolphin123 » pt, 11 października 2013, 14:04

Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se


Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » pt, 11 października 2013, 16:03

W sumie to będą, ale rewelacja to to nie jest. Nie wolisz: http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 50982.html ? ;)

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: dolphin123 » pn, 14 października 2013, 08:29

Witam.
Pewnie, że te Twoje TG będą dużo lepsze, ale okazyjna cena wzięła tym razem górę.. :wink:
Nie mniej, pamiętaj że czekam na zasilający do innej konstrukcji :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » pn, 14 października 2013, 10:59

dolphin123 pisze:Pewnie, że te Twoje TG będą dużo lepsze, ale okazyjna cena wzięła tym razem górę..
No rzeczywiście, 119zł vs 123zł. Muszę poważnie przemyśleć politykę cenową... :roll:

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: dolphin123 » pn, 14 października 2013, 12:50

Nie nie Piotrze, źle zrozumiałeś albo nieprecyzyjnie napisałem:) W cenie Twojego TG zakupiłem komplet 2xTG + 1xTS.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1554
Rejestracja: pt, 3 czerwca 2011, 01:41
Lokalizacja: Internet

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: djivo » wt, 15 października 2013, 21:18

dolphin123 pisze:Nie nie Piotrze, źle zrozumiałeś albo nieprecyzyjnie napisałem:) W cenie Twojego TG zakupiłem komplet 2xTG + 1xTS.
Panowie nie czytałem tego w górę. Dolphin okazje się zdarzają. Trzeba się jednak cieszyć że Piotr może nawet nam zrobić placek na zamówienie.
Ostatnio na złomie kupiłem sprawny amplituner technicsa za 15zł.
Co ja na to mogę.
Taka Sytuacja :) . Pozdrawiam obu bardzo miłych PANÓW.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: dolphin123 » śr, 16 października 2013, 07:55

djivo pisze:Trzeba się jednak cieszyć że Piotr może nawet nam zrobić placek na zamówienie.
Oczywiście:) Sam jestem klientem Piotra, więc wiem jak bardzo się przydaje to co robi :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1554
Rejestracja: pt, 3 czerwca 2011, 01:41
Lokalizacja: Internet

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: djivo » czw, 17 października 2013, 00:48

dolphin123 pisze:
djivo pisze:Trzeba się jednak cieszyć że Piotr może nawet nam zrobić placek na zamówienie.
Oczywiście:) Sam jestem klientem Piotra, więc wiem jak bardzo się przydaje to co robi :)
JA TEŻ - czasem nawet pozwolę sobie zadzwonić aby się coś zapytać. To potrafi być naprawdę pomocne. Chociaż dzisiaj uśmierciłem podczas wymiany YMU823 swojego samsunga Galaxy i nie mam do połowy z was kontaktu. Proszę o numery na priva.....Pozdrawiam. ( nigdy nie myślałem, że podczas wymiany przetwornika - nie wymieniałem ja tylko kolega który robi to co dzień dojdzie do śmierci. Jak widać dzisiejsza elektronika ma swoje prawa, czasem trzeba grzać płytę od dołu a czasem trza chłodzić bądź tu mądry. Chyba że macie naprawdę jakiegoś wyjątkowego speca to również poproszę priv).
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 531
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » czw, 20 lipca 2017, 13:06

Piotr pisze:
akordeonista pisze:Toroid sieciowy według mnie w zasadzie nie śmieci, więc nie powinno być problemów
Teraz dopiero widzę gdzie są gniazda. Początkowo myślałem, że będzie wiele wejść zamontowanych w otworach, które okazały się być wentylacyjnymi.
akordeonista pisze:regulację prądów konstruktor przewidział przez dobieranie oporników
A jak się zmienia lampy...? Można i tak. Jeżeli stosuje się dobierane lampy, to wielkiej tragedii nie będzie.
Wiem, że minęło dużo czasu (ponad cztery lata!) ale powodem opóźnienia była nagła śmierć sąsiada-przyjaciela i kibica konstrukcji - 47 lat :shock:.
Spowodowała, że wzmacniacz powędrował do szafy - żle się kojarzył. Jednak czas robi swoje, więc w końcu go uruchomiłem :D .
Gra (nausznie!) bardzo ładnie, zero przydźwięku - to zasługa Tomka Sz. a właściwie dławika :wink: zamiast opornika szeregowego w zasilaczu. Po uwagach Kolegi Piotra zastosowałem parowane pentody i okazało się, że jednakowe oporniki w katodach (240 omów - na kołkach) dają jednakowe spadki - 9,01 do 9,05 V. Ponieważ dysponuję tylko oscyloskopem oraz generatorem dudnieniowym m. cz. sinus (produkcja NRD :!: ) dalsze pomiary zrobię dzięki dobrej woli Kolegi Gsmoka, ale dopiero po wakacjach. Wprawdzie Tomasz ze Zgierza w rozmowie telefonicznej powiedział - cytuję z pamięci: Po co ci te pomiary? Ładnie gra, to się ciesz, bo jak wyjdzie, że są zniekształcenia, moc mniejsza, niż założona albo jeszcze jakieś dyrdymały, to będziesz klął! Może i racja... :?
Na razie kilka fotek. Uprzedzając ew. pytania - widoczny PR-ek na kołkach to regulacja USZ. Po ew. pomiarach będzie zamieniony na stały. Obudowa zaadaptowana od magnetofonu M532 S i z blachy nierdzewnej 1,5 mm, spód 2 mm. Po godzinie jest mocno ciepła, ale można bez problemu dotykać ręką. W.
Załączniki
amp_04.JPG
amp_05.JPG
amp_09.JPG
amp_66.jpg
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

ODPOWIEDZ