Wzmacniacz z EP06/2005

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » czw, 7 lutego 2013, 16:14

Nigdy bym się nie zainteresował wzmacniaczem do samodzielnego montażu cudzego autorstwa, gdyby nie pewna niecodzienna historia.
Otóż pojawił się w mojej pracowni wzmacniacz wymagający naprawy, jak się okazało zbudowany właśnie w oparciu o wspomniany zestaw. Po tym jak zajrzałem do wewnątrz stwierdziłem jednak, że łatwiej będzie zrobić nowy, porządnie od początku do końca, niż naprawiać tamten. Zostawiłem tylko transformatory wyjściowe, całkiem przyzwoite EI84/42, lampy i solidne gniazda wyjściowe.

Schemat oryginalny każdy może sobie znaleźć, wiele też powiedziano o tym, dlaczego jest on niezbyt udany. Założyłem, że użyję płytki serwowanej przez AVT bez żadnego cięcia ścieżek i dolepiania pajączków, więc pole manewru nie było wielkie. Pomyślałem więc, że przynajmniej wyrzucę wszystkie zbędne elementy i poprawię co się da.
Jako bazę i inspirację przyjąłem schemat Dynaco:
dynaco-sch.gif
Pozmieniałem to i owo, aby było jeszcze ładniej i oczywiście, żeby pasowało w płytkę i wyszło mi takie coś:
nr401sch.pdf
(16.25 KiB) Pobrany 2138 razy
Zachowałem numerację elementów zgodną z płytką. Jak widać, na moim schemacie jest mniej elementów, więc część miejsca na płytce pozostaje pusta.
Zmiany są następujące:
C1, C2, C3, C10, C11, C12, R3, R10 - puste
R4, R8 - zwora
Zwora łącząca równolegle R16 i R17. Można też zastosować jeden rezystor 130R/5W
Rk - wlutowany od spodu płytki bezpośrednio do wyprowadzeń podstawki lampowej, między katodami.
Ro - dołączony bezpośrednio między wyprowadzeniami transformatora.
P2060123a.jpg
Dodatkowe zwory widoczne na zdjęciu to połączenie grzejników lamp tak, aby podłączać napięcie żarzenia do płytki tylko w jednym miejscu.
P2060159a.jpg
Całość okrasiłem ceramicznymi podstawkami ze złoconymi nóżkami, niskoimpedancyjnymi kondensatorami elektrolitycznymi, srebrnymi zworkami i jeszcze paroma wynalazkami, które akurat znalazłem w szufladzie :)
P2060126a.jpg
Na razie odpaliłem wzmacniacz na małym roboczym zasilaczu dającym 270V, co pozwoliło na uzyskanie mocy wyjściowej mniej więcej 10W.
Docelowo planuję użyć zasilacza z 5C3S, dławikiem i gustownym przekaźnikiem stand-by.
P2060146a.jpg

Awatar użytkownika
nxn68
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 446
Rejestracja: ndz, 5 lipca 2009, 14:35
Lokalizacja: Decazeville

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: nxn68 » sob, 9 lutego 2013, 15:39

Fajny temat, mam te płytki od dwóch lat, czekam na efekty Twoich działań. Czasami dobrze mieć gotowca i zrobić coś na leniucha :mrgreen:

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » czw, 14 lutego 2013, 10:00

Witam zainteresowanych Kolegów!
Ponieważ czeka na uruchomienie zmontowany już przeze mnie wzmacniacz na płytkach AVT mam dwa pytania:
1. Gdzie znajdę informację dlaczego układ jest nieudany;
2. Zgodnie ze schematem podanym w załączniku składowa stała prądów katod obu triod płynie przez przez układ RC sprzężenia zwrotnego, wtórne uzwojenie transformatora i głośnik (!), a w drugim załączniku dodatkowo przez równolegly do tego uzwojenia opór - jak to wpływa na transformator oraz głośnik. A może czegoś nie zauważyłem, za co z góry przepraszam... :oops: SP5SAT
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

haderach
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 60
Rejestracja: sob, 11 września 2010, 22:14

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: haderach » czw, 14 lutego 2013, 14:09

Przez C6 stała nie przejdzie? :).

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » czw, 14 lutego 2013, 16:46

haderach pisze:Przez C6 stała nie przejdzie? :).
Według tego, czego mnie uczono dawno, dawno temu to nie! :)
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.


fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4183
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: fugasi » czw, 14 lutego 2013, 18:45

Nie przejdzie, tylko prąd zmienny przechodzi. Są na to naukowe dowody.
Załączniki
kondensator.png
_

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » czw, 14 lutego 2013, 19:44

To nie jest dowód naukowy tylko ogólnowojskowy. Użył go, zupełnie poważnie, na wykładzie z radiotechniki na Studium Wojskowym PW major... przemilczę nazwisko. Minęło już ponad 40 lat a widzę, że niektóre żarty są wieczne :wink: . Istnieje podobne "uzasadnienie" działania diody jako prostownika - pewnie Kolega Fugasi również je zna - poprosimy o rysunek :) . Akordeonista
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1678
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: gustaw353 » czw, 14 lutego 2013, 19:45

By być w zgodzie z prawdą naukową to ten czerwony to nie prąd zmienny a przemienny.
Jak zmienny w tym przypadku się zachowa ... ?

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » czw, 14 lutego 2013, 19:52

Właśnie o to pytałem - składowa zmienna oczywiście przejdzie - stała za nic! Naukowo to jeden mądry powiedział, że "kondensator nie stanowi przeszkody dla składowej zmiennej". Oczywiście uwzględnić należy pojemność a także częstotliwość, a właściwie pulsację. No ale może dosyć tych naukowych wykładów - co z tą składową stałą - pytanie do Kolegi Piotra. SP5SAT
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 673
Rejestracja: ndz, 22 stycznia 2006, 19:38
Lokalizacja: Poznań

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Pyra » czw, 14 lutego 2013, 19:59

Witam
gustaw353 pisze:By być w zgodzie z prawdą naukową to ten czerwony to nie prąd zmienny a przemienny.
Ooo to to to...
gustaw353 pisze:Jak zmienny w tym przypadku się zachowa ... ?
Prąd zmienny jest prądem przemiennym z "dołożonym" prądem stałym, czyli ofsetem, który powoduje, że nigdy nie zmienia kierunku. Kondensator "odfiltrowuje" składową stałą, i na wyjściu mamy prąd przemienny, chyba, że znów dołożymy składową stałą :roll:

Pozdrawiam
PS: Muszę szybciej pisać... :wink:
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » ndz, 24 lutego 2013, 17:03

Dziesięć dni minęło i nic :( ... Kolega Piotr milczy, przynajmniej na ten temat - :?: SP5SAT
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

Awatar użytkownika
MariuszElektronik
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 153
Rejestracja: sob, 28 listopada 2009, 13:58
Lokalizacja: Chrzanów
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: MariuszElektronik » ndz, 24 lutego 2013, 21:32

Spokojnie jest na wyjeździe ;) 26-27 lutego wraca. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 513
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: akordeonista » ndz, 24 lutego 2013, 21:44

Dziękuję :) ! W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » czw, 28 lutego 2013, 19:20

akordeonista pisze:co z tą składową stałą - pytanie do Kolegi Piotra.
Popłynie sobie spokojnie przez uzwojenie wtórne, które ma tak mało zwojów, że 1, czy 2mA prądu nie wywołają żadnych niepożądanych skutków. Nasycenie rdzenia wynikające z niesymetrii prądów anodowych będzie dużo większe. 1mA w uzwojeniu wtórnym odpowiada około 30uA w uzwojeniu pierwotnym...
Podczas uruchamiania bez USZ należy dwójnik R21-C9 podłączyć wprost do masy zamiast do uzwojenia wtórnego.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z EP06/2005

Post autor: Piotr » pn, 25 marca 2013, 19:14

Kilka propozycji rozmieszczenia elementów w obudowie.
Załączniki
aP3250160.jpg
aP3250162.jpg
aP3250164.jpg
aP3250165.jpg

ODPOWIEDZ