No bez przesady-to nie jest spawarka
OTL na pocztek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: OTL na pocztek
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

To nie przesada. Kiedyś mi przy uruchamianiu układu eksplodował elektrolit i usłyszałem tylko świst przelatującego kawałka aluminiowego denka nad uchem. Trzy cm w bok i oberwałbym w oko. Lepsza przesadna ostrożność niż zbytnie lekceważenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
PiotrCh
- 50...74 posty

Masz rację, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są ryzyka i na czym polega problem. Rozumiem już, że kondensator może być uszkodzony, albo może nie poradzić sobie z prądem przy pierwszym uruchomieniu. Włącznik mam na przewodzie i postaram się być ostrożny.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Tragiczne dla kondensatora może być odwrotne połączenie zasilania.Na praktycznie każdym mostku jest oznaczenie wejścia napięcia zmiennego i wyjść plusa i minusa{które łączymy z identycznymi plusami i minusami kondensatorów}.Dlatego zawsze warto dwa razy sprawdzić czy nie ma pomyłki{np.przez mylne odczytanie oznaczeń} i ewentualnie sprawdzić miernikiem zgodność wyprowadzeń.A tak z ciekawości-czy ten transformator ma jakieś oznaczenia,czy tylko na słowo sprzedającego?.
-
elektryk j_k
- 125...249 postów

Zawsze można przed 1. kondensatorem filtra dać rezystor powiedzmy 47omów/0,25W, w razie pomyłki to on wyparuje a nie elektrolit 
Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
PiotrCh
- 50...74 posty

Nawet nie wiecie jak bardzo mi pomagacie
Jeszcze moment i wystartuję:) Myślałem i myślałem i szukam i czytam i rozmawiam z mądrzejszymi 
Czuję już problem nosem z pierwszym uruchomieniu zasilacza. Prąd takiego startu może być duży bo początek odbywa się w niekorzystnych warunkach, mała rezystancja zimnego żarnika żarówki, potencjalna pomyłka w polaryzacji elektrolitu (przepolaryzowanie tego płynu spowoduje wzrost napięcia i prądu, temperatura wzrośnie, za nią ciśnienie, konstrukcja może być rozerwana, oko może wypłynąć itd. Będę ostrożny do bólu.
Czuję już problem nosem z pierwszym uruchomieniu zasilacza. Prąd takiego startu może być duży bo początek odbywa się w niekorzystnych warunkach, mała rezystancja zimnego żarnika żarówki, potencjalna pomyłka w polaryzacji elektrolitu (przepolaryzowanie tego płynu spowoduje wzrost napięcia i prądu, temperatura wzrośnie, za nią ciśnienie, konstrukcja może być rozerwana, oko może wypłynąć itd. Będę ostrożny do bólu.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
Jurek O
- 625...1249 postów

Halo
Żyjesz 
-
PiotrCh
- 50...74 posty

Żyję:) Jeszcze nic nie wybuchło:)
Mam małe opóźnienia, roboty się zwaliło na głowę. Jeszcze moment.. zmawiam sukcesywnie elementy, niebawem to poskręcam na desce
Coraz mniej można kupić w okolicy, trzeba wysyłkowo. W Gdańsku był sklep Aprovi, zawsze wszystko było pod ręką. Ostatnio zajeżdżam - tylko wysyłkowa działalność. Czy to efekt tej epidemii czy co innego? Niby przez internet wygodnie bo zza biurka, ale to nie do końca tak.
Zamówiłem elementy w sklepie rezystory.net. Mają duży wybór, ale mało wprawiony amator jak ja - musi się naszukać, żeby skompletować listę
Niemniej jednak czekam na przesyłkę.
Zamówiłem przed chwilą lampę ECC88 Tesla. Początkowo chciałem użyć rosyjską 6N1P, ale jak doczytałem, że to są jednak różne lampy (chociażby różne impedancje i w związku z tym inny pobór prądu) to wolę jednak wstawić taką jak autor wzmacniacza, przynajmniej będę wiedział, że jak eksperymentować - to świadomie, korygując punkt pracy chociażby.
Mam małe opóźnienia, roboty się zwaliło na głowę. Jeszcze moment.. zmawiam sukcesywnie elementy, niebawem to poskręcam na desce
Coraz mniej można kupić w okolicy, trzeba wysyłkowo. W Gdańsku był sklep Aprovi, zawsze wszystko było pod ręką. Ostatnio zajeżdżam - tylko wysyłkowa działalność. Czy to efekt tej epidemii czy co innego? Niby przez internet wygodnie bo zza biurka, ale to nie do końca tak.
Zamówiłem elementy w sklepie rezystory.net. Mają duży wybór, ale mało wprawiony amator jak ja - musi się naszukać, żeby skompletować listę
Zamówiłem przed chwilą lampę ECC88 Tesla. Początkowo chciałem użyć rosyjską 6N1P, ale jak doczytałem, że to są jednak różne lampy (chociażby różne impedancje i w związku z tym inny pobór prądu) to wolę jednak wstawić taką jak autor wzmacniacza, przynajmniej będę wiedział, że jak eksperymentować - to świadomie, korygując punkt pracy chociażby.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
-
Janusz
- 625...1249 postów

Legenda o zamienności 6N1P jest stara chyba tak, jak Internet.
Odpowiednikiem ECC88 jest 6N23P. Niestety ta druga od jakiegoś czasu ma "ciemne i ciepłe" brzmienie, co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach.
Odpowiednikiem ECC88 jest 6N23P. Niestety ta druga od jakiegoś czasu ma "ciemne i ciepłe" brzmienie, co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach.
785mm
-
nkas
- 625...1249 postów

A zdradzili może w jaki sposób? Z ciekawości, bo starą stronę www zlikwidowali, nowa działa tak że "szkoda szczempić ryja", na FB brak aktualizacji jakież to teraz procedury obowiązują, mailem też niezbyt idzie...PiotrCh pisze: czw, 2 lipca 2020, 00:55 W Gdańsku był sklep Aprovi, zawsze wszystko było pod ręką. Ostatnio zajeżdżam - tylko wysyłkowa działalność. Czy to efekt tej epidemii czy co innego? Niby przez internet wygodnie bo zza biurka, ale to nie do końca tak.
'All the stars in the north are dead now.'
-
PiotrCh
- 50...74 posty

Niestety, przeczytałem tylko informację przyklejoną po wewnętrznej stroni szyby względem klienta
Nie było raczej adresu. Do sklepu w starej lokalizacji i w tej nowej miałem rzut beretem:(
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek