OTL na pocztek

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: OTL na pocztek

Post autor: Marek7HBV »

Jurek O pisze: ndz, 28 czerwca 2020, 12:31
PiotrCh pisze: sob, 27 czerwca 2020, 17:04 Co może pójść nie tak?
Wszystko :twisted:
Nie nachylaj się nad układem a najlepiej załóż przynajmniej okulary ochronne.
No bez przesady-to nie jest spawarka :lol: .Jeżeli mamy do czynienia z porządnym transformatorem 115-120V o mocy 30W lub trochę większej,to po kilkunastu minutach wygrzewania{ze znacznie zwiększonym poborem mocy niż potrzebny}temperatura transformatora osiągnie wartość porównywalną do tej w zamkniętej obudowie z słabym chłodzeniem-co pozwoli określić czy politura/lakier wytrzymają :roll: i wyliczyć rezystencję wewnętrzną zasilacza do dalszych prac{mierząc napięcia i prąd}:D
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

To nie przesada. Kiedyś mi przy uruchamianiu układu eksplodował elektrolit i usłyszałem tylko świst przelatującego kawałka aluminiowego denka nad uchem. Trzy cm w bok i oberwałbym w oko. Lepsza przesadna ostrożność niż zbytnie lekceważenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: PiotrCh »

Masz rację, dlatego chciałbym wiedzieć jakie są ryzyka i na czym polega problem. Rozumiem już, że kondensator może być uszkodzony, albo może nie poradzić sobie z prądem przy pierwszym uruchomieniu. Włącznik mam na przewodzie i postaram się być ostrożny.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

PiotrCh pisze: ndz, 28 czerwca 2020, 20:46 Rozumiem już, że kondensator może być uszkodzony,
Tragiczne dla kondensatora może być odwrotne połączenie zasilania.Na praktycznie każdym mostku jest oznaczenie wejścia napięcia zmiennego i wyjść plusa i minusa{które łączymy z identycznymi plusami i minusami kondensatorów}.Dlatego zawsze warto dwa razy sprawdzić czy nie ma pomyłki{np.przez mylne odczytanie oznaczeń} i ewentualnie sprawdzić miernikiem zgodność wyprowadzeń.A tak z ciekawości-czy ten transformator ma jakieś oznaczenia,czy tylko na słowo sprzedającego?. :D :D
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

Zawsze można przed 1. kondensatorem filtra dać rezystor powiedzmy 47omów/0,25W, w razie pomyłki to on wyparuje a nie elektrolit :wink:
Pozdrawiam,
elektryk jk
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Nawet nie wiecie jak bardzo mi pomagacie :) Jeszcze moment i wystartuję:) Myślałem i myślałem i szukam i czytam i rozmawiam z mądrzejszymi :)
Czuję już problem nosem z pierwszym uruchomieniu zasilacza. Prąd takiego startu może być duży bo początek odbywa się w niekorzystnych warunkach, mała rezystancja zimnego żarnika żarówki, potencjalna pomyłka w polaryzacji elektrolitu (przepolaryzowanie tego płynu spowoduje wzrost napięcia i prądu, temperatura wzrośnie, za nią ciśnienie, konstrukcja może być rozerwana, oko może wypłynąć itd. Będę ostrożny do bólu.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jurek O »

Halo :!: Żyjesz :?:
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Żyję:) Jeszcze nic nie wybuchło:)
Mam małe opóźnienia, roboty się zwaliło na głowę. Jeszcze moment.. zmawiam sukcesywnie elementy, niebawem to poskręcam na desce :)
Coraz mniej można kupić w okolicy, trzeba wysyłkowo. W Gdańsku był sklep Aprovi, zawsze wszystko było pod ręką. Ostatnio zajeżdżam - tylko wysyłkowa działalność. Czy to efekt tej epidemii czy co innego? Niby przez internet wygodnie bo zza biurka, ale to nie do końca tak.

Zamówiłem elementy w sklepie rezystory.net. Mają duży wybór, ale mało wprawiony amator jak ja - musi się naszukać, żeby skompletować listę :) Niemniej jednak czekam na przesyłkę.

Zamówiłem przed chwilą lampę ECC88 Tesla. Początkowo chciałem użyć rosyjską 6N1P, ale jak doczytałem, że to są jednak różne lampy (chociażby różne impedancje i w związku z tym inny pobór prądu) to wolę jednak wstawić taką jak autor wzmacniacza, przynajmniej będę wiedział, że jak eksperymentować - to świadomie, korygując punkt pracy chociażby.
Pozdrawiam
Piotrek
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Legenda o zamienności 6N1P jest stara chyba tak, jak Internet.
Odpowiednikiem ECC88 jest 6N23P. Niestety ta druga od jakiegoś czasu ma "ciemne i ciepłe" brzmienie, co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach.
785mm
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

PiotrCh pisze: czw, 2 lipca 2020, 00:55 W Gdańsku był sklep Aprovi, zawsze wszystko było pod ręką. Ostatnio zajeżdżam - tylko wysyłkowa działalność. Czy to efekt tej epidemii czy co innego? Niby przez internet wygodnie bo zza biurka, ale to nie do końca tak.
A zdradzili może w jaki sposób? Z ciekawości, bo starą stronę www zlikwidowali, nowa działa tak że "szkoda szczempić ryja", na FB brak aktualizacji jakież to teraz procedury obowiązują, mailem też niezbyt idzie... :)
'All the stars in the north are dead now.'
PiotrCh
50...74 posty
50...74 posty

Niestety, przeczytałem tylko informację przyklejoną po wewnętrznej stroni szyby względem klienta :) Nie było raczej adresu. Do sklepu w starej lokalizacji i w tej nowej miałem rzut beretem:(
Pozdrawiam
Piotrek