T5601

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6322
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

T5601

Post autor: Marcin K. » wt, 15 marca 2016, 21:47

Witam. Trafiło mi się coś jak mi się wydaje trochę bardziej ciekawszego niż Rubin 714. Pamiętacie ,,dyrektorski'' kolorowy telewizor? Nazywam go dyrektorskim z uwagi na obecność drzwiczek zamykanych na kluczyk :)
Sprzęt uratowałem przed utylizacją dzięki wspaniałomyślności ojca mojego kolegi który to ten TV trzymał cały czas w mieszkaniu. Ja go jeszcze nie podłączałem bo w piwnicy mam 24V a do mieszkania sam go nie wniosę bo ciężki trochę jest. Nie wiem czy ma dekoder PAL, dodatkowej płytki nie widzę, chyba że jest dwusystemowy?
Na co zwrócić uwagę przy obchodzeniu się z tym urządzeniem? Czy były awaryjne?
Wklejam kilka marnych zdjęć na życzenie kolegi Daniela22.
Pozdrawiam :)
Załączniki
20160315_204314_20160315213426275.jpg
20160315_204326.jpg
20160315_204357.jpg
20160315_204645.jpg
20160315_204759.jpg
20160315_205803.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 260
Rejestracja: ndz, 1 listopada 2015, 12:57
Lokalizacja: Katowice/Puławy
Kontakt:

Re: T5601

Post autor: daniel22 » śr, 16 marca 2016, 01:28

O rety! I jeszcze ta folijka "Unitra Serwis" :shock:

Piękny i bardzo rzadki model TV! Dobrze widzę tam 3 potencjometry, każdy do innego koloru?

Urocza są te zamykane na kluczyk drzwiczki - żeby dzieci się nie bawiły i nie psuły kolorów, czy może żeby nikt nie ściszał dziennika telewizyjnego ryczącego na cały regulator... :lol:

Nigdy nie miałem okazji widzieć tego sprzętu z bliska, gratuluję i życzę powodzenia w uruchomieniu! Z tego co pamiętam ten model TV pracował tylko i wyłącznie w secamie, zatem trzeba będzie dorobić dekoder PAL.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6322
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: T5601

Post autor: Marcin K. » śr, 16 marca 2016, 07:25

Sprzęt podobno jest sprawny po dziś dzień. Podejrzewam że znalezienie odpowiedniego dekodera PAL będzie sporym problemem. Widać że to nie strikte unitrowska konstrukcja, on jest na licencji Thomsona. Napewno w porównaniu z Jowiszem 04 co do wyglądu to jest dzień do nocy. Porobię dobre zdjęcia i wyślę koledze Stryker by umieścił je na swojej stronie.
Czy jest gdzieś dostępny schemat/serwisówka? Pamiętam że w Jowiszu przetwornica zasilacza chodziła synchronicznie z odchylaniem - o zgrozo co za patent! Nie wiem jak w tym bo nie mam schematu a informacji o T5601 jest mało.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: T5601

Post autor: disaster » śr, 16 marca 2016, 09:42

Dekoderem Pal się szczególnie nie przejmuj.
Każda przelotka z HDMI/DVI/VGA na composite ma opcje wyboru PAL/SECAM/NTSC. A w analogu i tak już nic nie ma w eterze :)
Z przelotki przechodzisz na modulator, z modulatora kablem antenowym na głowice i jazda :D
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6322
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: T5601

Post autor: Marcin K. » śr, 16 marca 2016, 09:50

Cześć Maćku! Widziałeś mój sprzęt cyfrowy :) Trzeba będzie pomyśleć o dodatkowej płytce...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU


Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: T5601

Post autor: disaster » śr, 16 marca 2016, 10:25

Widziałem :D
Od razu przypomina mi się jak próbowałem obraz testowy na moją Tesle wysłać.

Laptop -> HDMI->VGA->SCART->UHF->VHF->Tesla.
Łańcuch historii, że tak to określę :D
6 urządzeń i nawet działało ;)

A teraz konwerter z HDMI na composite, audio+wideo, 6$ z małym hakiem na e-bayu.
Na alliexpress pewnie taniej.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2419
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: T5601

Post autor: Boguś » śr, 16 marca 2016, 14:14

Marcinku kup sobie tuner DVB-T o nazwie Synaps 2910 jest niedrogi, ok 100zł obsługuje też już przyszłościowy system DVB-T2 oraz ma wbudowany modulator kanały 21-69

Awatar użytkownika
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 795
Rejestracja: sob, 26 stycznia 2008, 10:41
Lokalizacja: Sopot

Re: T5601

Post autor: whwp » śr, 16 marca 2016, 14:30

Ot i rada się znajdzie :)

viewtopic.php?f=38&t=30933
Wojtek SQ2KRZ

"..Przygoda, przygoda, każdej chwili szkoda.."

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 260
Rejestracja: ndz, 1 listopada 2015, 12:57
Lokalizacja: Katowice/Puławy
Kontakt:

Re: T5601

Post autor: daniel22 » śr, 16 marca 2016, 19:22

disaster pisze:Dekoderem Pal się szczególnie nie przejmuj.
Każda przelotka z HDMI/DVI/VGA na composite ma opcje wyboru PAL/SECAM/NTSC. A w analogu i tak już nic nie ma w eterze :)
Z przelotki przechodzisz na modulator, z modulatora kablem antenowym na głowice i jazda :D
Coś czytałem kiedy się próbowałem bawić z secamem, że ten "nasz" i radziecki secam różnił się od standardowego i nie zawsze takie cuda działają...
Boguś pisze:Marcinku kup sobie tuner DVB-T o nazwie Synaps 2910 jest niedrogi, ok 100zł obsługuje też już przyszłościowy system DVB-T2 oraz ma wbudowany modulator kanały 21-69
To już lepiej chyba jednak kupić za 35zł modulator MTV9000 z "przesuwaną" fonią i kanałami 1-69 - miałby go od razu do wszystkich telewizorów i będzie współpracował ze wszystkim, co można podłączyć pod chinch/eurozłącze ;).

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: T5601

Post autor: disaster » śr, 16 marca 2016, 20:34

Towriszcze próbowali swoją wersję SECAMu (SECAM NIR) wyprodukować, ale ostatecznie zdecydowali się SECAM D/K.
Tak więc spokojna głowa.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6322
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: T5601

Post autor: Marcin K. » pt, 18 marca 2016, 20:46

Cześć ponowne :)
Przywlokłem klocek do mieszkania i na wstępie moja żona: ,,czemu k... nie powiedziałeś żeby ci pomóc tylko sam targasz taki ciężar!''. Szczęka mi opadła bo z reguły nie lubi jak babram się w telewizorach po czym stwierdziła że z drzwiczkami jest niezły patent a w sumie to ładny jest.
Wracając do technicznej kwestii to przedstawia się to w raczej czarno białym świetle. Telewizor ruszył po podaniu napięcia lecz jest problem z odchylaniem pionowym. Widać to na foto. Odbiera mój modulator ale w cz-b bo dekoder który mam obsługuje tylko PAL. Dekoder który mam w mieszkaniowym TV (Wiwa) ma możliwość przełączania PAL/NTSC. Czy to to samo co SECAM?
Narazie puki nie mam ani kszty schemau nic nie ruszam z odchylaniem.
Załączniki
20160318_193508.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: T5601

Post autor: disaster » pt, 18 marca 2016, 23:37

NTSC a SECAM to dwie zupełnie inne bajki.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 260
Rejestracja: ndz, 1 listopada 2015, 12:57
Lokalizacja: Katowice/Puławy
Kontakt:

Re: T5601

Post autor: daniel22 » sob, 19 marca 2016, 00:37

NTSC to system amerykański, "Never the same color" ;), zupełnie inny od SECAMU.

Spytam kolegi, czy nie ma schematu do tego TV.

Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 532
Rejestracja: wt, 23 listopada 2004, 23:19
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: T5601

Post autor: Witek » sob, 19 marca 2016, 18:20

Telewizor był produkowany na podstawie rozwiązań licencyjnych Thomsona, z dużym udziałem dewizowych elementów. Dokładnie ten model był pierwszym telewizorem kolorowym w moim domu.
Często psuło się tyrystorowe odchylanie (fabrycznie zastosowano tyrystory CEMI), ale tato załatwił oryginalne tyrystory SGS w obudowie TO66 i umieścił w fabrycznych podstawkach. Po tym zabiegu tv już nigdy nie miał awarii.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6322
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: T5601

Post autor: Marcin K. » sob, 19 marca 2016, 18:36

Już wszysko rozumiem, wychodzi na to że prędko koloru na tym cudzie nie uraczę :(
Schemat znalazłem, był przedrukowany w RE 1/2/3 z 1979r. Umieszczę tutaj jak tylko wytnę interesujące szczegóły z pliku pdf.
Na szybko tylko spojrzałem na ten schemat i chyba rozwiązanie zasilacza pracującego synchronicznie z odchylaniem poziomym jak w Jowiszu jest i tutaj. Oby nic się z tym nie stało bo przy Jowiszu 04 skapitulowałem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

ODPOWIEDZ