Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 987
Rejestracja: wt, 14 kwietnia 2009, 07:47
Lokalizacja: Bydgoszcz

Wisła

Post autor: tetroda » pn, 30 maja 2011, 17:11

Udało mi się nabyć Wisłę :) Stan jak na zdjęciach - chassis jest znacznie lepsze niż się spodziewałem, zdaje się, że jest w 100% kompletne, za to skrzynka - tragedia, ale mam nadzieję, że da się to jakoś zrobić :) Z czego można wziąć ramkę do Wisły, a jak tę Wisełkę oceniacie? Od czego by tu zacząć...? :wink:
Załączniki
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW


Pozdrawiam!

Alek

Re: Wisła

Post autor: Alek » pn, 30 maja 2011, 18:45

Domek wysokiego napięcia trzeba koniecznie odrdzewić i ocynkować. Sprawdzić diody w detektorach- z reguły są złe. Martwi trochę stan transformatora w.n.Jeśli OTV stał w wilgoci to trzeba bardzo dobrze wysuszyć.

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3133
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » pn, 30 maja 2011, 19:05

Też miałem na nią ochotę bo cena była (kup teraz) przyzwoita ale daleko, sam odebrałeś? no i jakoś trudno trafić na WisłęA na G807 końcówce w linii.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 987
Rejestracja: wt, 14 kwietnia 2009, 07:47
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wisła

Post autor: tetroda » pn, 30 maja 2011, 19:13

Alek, OK - sprawdzę. A można je wymienić na jakieś współczesne? WN też mnie trochę martwi, ale są ciepłe dni, także wystawi się na zewnątrz, zdejmie domek i mam nadzieję, że wyschnie. A co do domku to mam cynkowanie jakieś 500m od domu, także domek pójdzie na pewno do ocynku.

Cirrostrato, pocztą - listonosz mi przyniósł, pytał się co to tam takiego jest ciężkiego, że w taki upał musi 30kg dźwigać :D
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW


Pozdrawiam!

Alek

Re: Wisła

Post autor: Alek » pn, 30 maja 2011, 20:41

Zastosuj ruskie diody, bodajże D2B się nazywają. Są zbliżone kształtem i parametrami do oryginałów.


cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3133
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » wt, 31 maja 2011, 08:30

tetroda pisze:
Cirrostrato, pocztą - listonosz mi przyniósł, pytał się co to tam takiego jest ciężkiego, że w taki upał musi 30kg dźwigać :D
Jakiś (nie?) normalny ten listonosz, ja po ostatnim rozwaleniu kineskopu w NeptunieD (trzy poprzednie przesyłki TV też nieskuteczne) przez roboli z PP, drugiego NeptunkaD targałem do domu osobiście. Powodzenia w uruchamianiu Wisełki.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1104
Rejestracja: pt, 27 lutego 2004, 11:08
Lokalizacja: Śląsk

Re: Wisła

Post autor: Jarosław » śr, 21 grudnia 2011, 12:13

Odgrzebuję.
I jak tam postępy w odnawianiu? Wisełka już na chodzie?
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 22 września 2013, 11:56

Pewien dobry człowiek uszczęśliwił mnie wczoraj tym ładniejszym chassis :) . Na to chassis zamocowałem otrzymany od Konstantego blok w.n., którego domek wcześniej oddałem do ocynkowania. W efekcie mam teraz : jedną Wisłę A (czeka na transport do mnie), w której brak oryginalnego kineskopu i głośników, Wisłę B z mocno pordzewiałym chassis, w której brak głośnika, zaś buda jest w stanie technicznym złym, chassis Wisły B, niezbyt zeżarte korozją, ale z pewnymi brakami i dodatkowo nadprogramowy blok w.cz, p.cz, wzm wizji i fonii. Zbieranie puzzli trwa...
Załączniki
DSCF2005.JPG

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » śr, 27 sierpnia 2014, 22:55

Oto trafiła do mnie kolejna Wisła, tym razem Wisła B. Była w dobrej cenie- dałem za nią 250 złotych. Początkowo miałem zamiar użyć jej na "dawcę organów" dla posiadanych już wcześniej wywłok. Bliższe oględziny zniweczyły te plany: ta Wisła jest w zbyt dobrym stanie, by ją złomować.
Już po około godzinie udało się przywrócić siatkę obrazową, co wymagało uzupełnienia brakujących lamp. Miałem niestety tylko jedną 1C1S, którą musiałem "podkraść" z widocznego na zdjęciu chassis Wisły A. Na szczęście jest to prosta lampka, którą powinienem bez problemu być w stanie "wydmuchać", jeśli będą kłopoty z zakupem :) .
Przy tej sposobności stwierdziłem z żalem, że budy Wisły A i Wisły B różnią się chyba wymiarami; w każdym razie blok potencjometrów z głośnikami nie pasuje od Wisły A w tym egzemplarzu.
Załączniki
wisła.jpg
wisła2.jpg

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Wisła

Post autor: MarekSCO » czw, 28 sierpnia 2014, 23:23

A nie myślałeś, żeby zlecić wykonanie repliki takiej "budy" ? Przy tego typu zabytku sprawa mogła by być tego warta ?
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » czw, 28 sierpnia 2014, 23:29

Hmm, obawiam się, że to by sporo kosztowało :( . Raczej złożę ze dwie z trzech i pół...
Tymczasem z lampą wysokiego napięcia zrobiłem, jak powiedziałem :D
Załączniki
lampka zastępcza1.jpg
lampka zastępcza2.jpg
lampka zastępcza3.jpg

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Wisła

Post autor: MarekSCO » czw, 28 sierpnia 2014, 23:38

Łał :) Customizowałeś ? ;) :lol: Ładna
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » sob, 30 sierpnia 2014, 09:07

Customizacja, kastomizacja, kastracja... Ta nowomowa mnie przeraża, wymyka się to wszystko spod kontroli.
W przypadku konstrukcji tej lampy musiałem pójść na pewne bolesne zresztą kompromisy. Z przyczyn technicznych nie mogę zastosować mniejszej wysokości bańki czy niższej nóżki spłaszczowej.

P.S. Pisząc ten post w tym topiku lunąłem poniżej i zobaczyłem napis "nie parsuj linków" :mrgreen:

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3133
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » sob, 6 września 2014, 20:32

Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 7 września 2014, 14:29

Dzięki za ten link. Kupię sobie taki komplet na "zaś" :) , ale zrobioną lampkę i tak sobie zachowam na pamiątkę :idea:

ODPOWIEDZ