OTV TOPAZ

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3780
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: OTV TOPAZ

Post autor: Tomek Janiszewski »

disaster pisze:
pt, 7 lutego 2020, 16:57
płytka Z2 wygląda na z innej parafii - jaki byłby sens montować na niej fabrycznie C232 i potem go nie podłączać?
Na przykład dlatego że chwilowo zabrakło płytek przygotowanych dla Topaza, za to uchował się zapas płytek dla Zefira czy równoważnego sprzętu. Albo uznano że koszt paru nadmiarowych elementów wielki nie jest, za to mogą być pomocne do celów serwisowych, w szczególności w razie niesprawności płytki Z-3
Mój błąd - częstotliwość pływa w zakresie 1MHz
Jeszcze lepiej: jak w zakresie 1MHz może pływać częstotliwość sygnału wynosząca średnio 15kHz z hakiem? Oprzytomnij!
Napisz proszę jak dla debila co robi ta płytka Z3?
Wg Janusza Łokucia, Technika naprawy odbiorników TV, wyd. II, str. 63 pełni ona funkcję stabilizacji szerokości obrazu (połówka ECC82 z warystorem w katodzie), stabilizacji wysokości obrazu (bez lampy, z warystorem R305 i diodą D301),układu zwiększającego stromość impulsów synchronizacji pionowej celem poprawy międzyliniowości w porównaniu z rozwiązaniem konwencjonalnym np. z Lazuryta (obie sekcje PCF82), wyciszania warkotu podczas rozgrzewania się odbiornika (sekcja ECC82 w połączeniu diodowym; w odbiorniku Fiord wykorzystano w tym samym celu jedną z diod EBF89, która w pozostałych odbiornikach pierwszej generacji marnuje się zwarta to masy). Tyle wystarczy?
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 10:01
A prąd pobierany przez stopień końcowy linii - mierzyłeś?
Nie mierzyłem - czego powinienem się tam spodziewać?
Jakichś 200mA, może mniej, może trochę więcej. Warto mieć w zasilaniu stopnia końcowego linii dodatkowy bezpiecznik zwłoczny, tak dobrany aby nie przepalał się podczas normalnej pracy oraz rozgrzewania się odbiornika. Przyda się do pomiaru prądu (wystarczy go wyjąć i wpiąć się z miernikiem), i zabezpieczy lampę PL36 na wypadek awarii generatora linii lub lampy ECC82 na płytce Z-3.
Z liniowością akurat nie ma problemu. Rzucając obraz siatki z generatora, po ustabilizowaniu płynięcia na boki (pozostaje jedynie drgania) i po maksymalnym zwolnieniu płynięcia góra-dół, cała geometria obrazu może być wyregulowana prawidłowo.
Więc sprawdź czy nie popełniłeś jakiegoś czeskiego błędu przy pomiarze napięcia na siatce pierwszej tetrody PCL85. Np. woltomierz cyfrowy mógł zostać przesterowany przez krótkie ale silne impulsy występujący na siatce, i to co pokazuje ma niewiele wspólnego z oczekiwaną wartością średnią jaką pokazałby miernik klasyczny (zakładając oczywiście że jego oporność będzie odpowiednio duża). Mam jak wiadomo telewizor bez płytki Z-3 ale z rezystorem 560 omów w katodzie tej lampy. Właśnie zmierzyłem napięcie na nim: +22,8V. I mniej więcej takiego napięcia należy spodziewać się na siatce pierwszej przy prawidłowo pracującej płytce Z-3, oczywiście ujemnego. Zarazem wiadomo już że prąd katodowy PCL85 powinien nieznacznie przekraczać 40mA. Prąd anodowy będzie o jakieś 10-20% mniejszy.
Hmmm Wychodzi na to, że 0V. Co ciekawe TSLK ma przejście zarówno po jednej jak i po drugiej stronie - muszę się temu przyjrzeć.
A rezystor R207? A ścieżki? A kondensator R204 - może ma zwarcie?

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1154
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Brzeziny k.Łodzi

Re: OTV TOPAZ

Post autor: disaster »

Kondensator C204, który nawiasem mówiąc wymieniałem, był fabrycznie trachnięty - wykazywał zwarcie. Powodowało to umasienie anody części triodowej ECH84 i całe to zamieszenie.
Jak zwykle pierdoła rzutuje na wszystko.
Doprowadzę teraz elementy RC do stanu zgodności ze schematem.

C225 zmieniać na 100uF/25V czy dać sobie spokój?
Po jaką chorobę w zasilaniu nadźgali tych kondensatorów równolegle? 4n7 + 47n +4n7
Jak ucywilizować zasilacz tak BTW? Obecnie siedzi tam pojedyncza dioda S8AR2
W głośniku póki co słyszę delikatnie odchylanie pionowe - ton zmienia się wraz z regulacją.
No i obraz sobie delikatnie faluje, ale być może to już kwestia przyzwyczajenia do obrazu z LCDka.
https://photos.app.goo.gl/2mw9bMxUQDi6any68

No i co to za diabeł obok klatki WN:
20200208_002811.jpg
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 22:09
Napisz proszę jak dla debila co robi ta płytka Z3?
Wg Janusza Łokucia, Technika naprawy odbiorników TV, wyd. II, str. 63 pełni ona funkcję stabilizacji szerokości obrazu (połówka ECC82 z warystorem w katodzie), stabilizacji wysokości obrazu (bez lampy, z warystorem R305 i diodą D301),układu zwiększającego stromość impulsów synchronizacji pionowej celem poprawy międzyliniowości w porównaniu z rozwiązaniem konwencjonalnym np. z Lazuryta (obie sekcje PCF82), wyciszania warkotu podczas rozgrzewania się odbiornika (sekcja ECC82 w połączeniu diodowym; w odbiorniku Fiord wykorzystano w tym samym celu jedną z diod EBF89, która w pozostałych odbiornikach pierwszej generacji marnuje się zwarta to masy). Tyle wystarczy?
Tak :)
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 22:09
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 10:01
A prąd pobierany przez stopień końcowy linii - mierzyłeś?
Nie mierzyłem - czego powinienem się tam spodziewać?
Jakichś 200mA, może mniej, może trochę więcej. Warto mieć w zasilaniu stopnia końcowego linii dodatkowy bezpiecznik zwłoczny, tak dobrany aby nie przepalał się podczas normalnej pracy oraz rozgrzewania się odbiornika. Przyda się do pomiaru prądu (wystarczy go wyjąć i wpiąć się z miernikiem), i zabezpieczy lampę PL36 na wypadek awarii generatora linii lub lampy ECC82 na płytce Z-3.
Tej funkcji nie pełni B2?
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 22:09
Z liniowością akurat nie ma problemu. Rzucając obraz siatki z generatora, po ustabilizowaniu płynięcia na boki (pozostaje jedynie drgania) i po maksymalnym zwolnieniu płynięcia góra-dół, cała geometria obrazu może być wyregulowana prawidłowo.
Więc sprawdź czy nie popełniłeś jakiegoś czeskiego błędu przy pomiarze napięcia na siatce pierwszej tetrody PCL85. Np. woltomierz cyfrowy mógł zostać przesterowany przez krótkie ale silne impulsy występujący na siatce, i to co pokazuje ma niewiele wspólnego z oczekiwaną wartością średnią jaką pokazałby miernik klasyczny (zakładając oczywiście że jego oporność będzie odpowiednio duża). Mam jak wiadomo telewizor bez płytki Z-3 ale z rezystorem 560 omów w katodzie tej lampy. Właśnie zmierzyłem napięcie na nim: +22,8V. I mniej więcej takiego napięcia należy spodziewać się na siatce pierwszej przy prawidłowo pracującej płytce Z-3, oczywiście ujemnego. Zarazem wiadomo już że prąd katodowy PCL85 powinien nieznacznie przekraczać 40mA. Prąd anodowy będzie o jakieś 10-20% mniejszy.
Mierzyłem i cyfrowym i analogowym :) Pomierzę jeszcze później z ciekawości wartości przytoczone przez Ciebie
Tomek Janiszewski pisze:
pt, 7 lutego 2020, 22:09
Hmmm Wychodzi na to, że 0V. Co ciekawe TSLK ma przejście zarówno po jednej jak i po drugiej stronie - muszę się temu przyjrzeć.
A rezystor R207? A ścieżki? A kondensator R204 - może ma zwarcie?

:)
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1380
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: OTV TOPAZ

Post autor: Marek7HBV »

Widoczny element to korektor ,,S,,. Kondensatory blokujące są potrzebne do tłumienia zakłóceń, a także służą do zapewnienia pracy serwisantom :lol: .Zakłócenia dźwięku zawsze występują, a ich wielkość jest wartością subiektywną {w LCD ich nie ma :lol: }. Można próbować polepszać zasilacz, ale jeżeli jest sprawny?-to niewiele się zmieni {kondensatory elektrolityczne?} :D

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3780
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: OTV TOPAZ

Post autor: Tomek Janiszewski »

disaster pisze:
sob, 8 lutego 2020, 00:57
C225 zmieniać na 100uF/25V czy dać sobie spokój?
Jak sobie nie chcesz dać spokoju - to dołącz na chwilę elektrolit (nawet współczesny) nie ruszając obecnego i przekonaj się czy daje to jakąkolwiek poprawę. Pewniejszy jednak będzie dobry kondensator suchy, po co narażać się na kolejne awarie?
Jak ucywilizować zasilacz tak BTW? Obecnie siedzi tam pojedyncza dioda S8AR2
Przypomina diodę z epoki czy też tandetny plastik BYP401? Najładniej i w pełnej zgodzie z epoką wypadnie tam krzemowy stos prostowniczy PK220/06 zawierąjacy 2, 3 lub 4 diody z serii DK60-63 połączone w szereg. Był oryginalnie przewidziany do zasilaczy OTV jako następca stosów selenowych, choć bywał nierzadko zastępowany plastikowymi węgierskimi diodami BY238.
Tej funkcji nie pełni B2?
Skoro jest, to oczywiście tak.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4523
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: OTV TOPAZ

Post autor: AZ12 »

Witam

Zamiast stada diod DK60-63 można zastosować łatwiejszą do zdobycia BYP680-600 lub odpowiednik produkcji Tesla.
Ratujmy stare tranzystory!

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3780
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: OTV TOPAZ

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:
pn, 10 lutego 2020, 21:38
Witam

Zamiast stada diod DK60-63 można zastosować łatwiejszą do zdobycia BYP680-600 lub odpowiednik produkcji Tesla.
600V? Mało. Dla prostownika półokresowego zasilanego bezpośrednio z sieci 700V to minimum. Takie napięcie wytrzyma pojedyncza dioda DK62, dwie diody DK61 lub 3 diody DK60. Najlepiej jednak byłoby zastosować gotowy zestaw diod, na eleganckiej papierowo - bakelitowej płytce. Na Elenocie nie figurują BYP680(lub 680R) na napięcie wyższe niż 600V, niezależnie od tego że prądowo byłyby one niepotrzebnie mocno przewymiarowane, podobnie jak 10A diody produkcji LAMINA, np. D22-10-08(R) . Są za to BYP660-700R (na 0.6A) i jedna taka dioda powinna wystarczyć.

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1154
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Brzeziny k.Łodzi

Re: OTV TOPAZ

Post autor: disaster »

Dziękuję za pomoc i wpsarcie!
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

ODPOWIEDZ