Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rosja.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rosja.

Post autor: krzem3 »

Witam.

Słyszałem opinię, że kondensatory K-75-10-10uF / 250V są jedne z lepszych do zwrotnicy, myślę zamontować do moich kolumn JBL E100 Northridge oraz wymienić pozostałe.

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?743, ... -10uf-250v

krzem3
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kondensatory K-75-10-10uF/250V NOS Rusia.

Post autor: Lisor »

... informacja na korpusie kondensatora o treści ,,50 Hz,, informuje o konkretnym zastosowaniu. Do audio niekoniecznym, raczej jakiś filterek.
Podobne hybrydy wylutowałem kiedyś z ruskiego młynka do kawy :D .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W takim razie co konkretnie Kolega zaproponuje z wyższej półki? Kolega posiada jakieś doświadczenie jeżeli chodzi o zwrotnice głośnikowe?

krzem3
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... to, że ten typ kondensatora został stworzony do innego zastosowania jest niestety bezdyskusyjne. Podobnie można zastosować kondensatory rozruchowe do silników z dielektrykiem polipropylenowym. Same zalety; dobre parametry dielektryka, duży prąd przewodzenia, samoregeneracja.
Wady - gabaryt - bolsze. Będzie działać znakomicie, może nawet tylko trochę gorzej niż boskie Duelundy. Podobnie wstawiano w tor sygnału rozruchowo/silnikowe Siemensy do przetworników cyfrowo-analogowych, też działało. Bo kondensator to kondensator.
Są jeszcze kondensatory papierowo-olejowe z Allegrową adnotacja ... , że for audio. Tych akurat nie polecam do zwrotnic, tylko do zasilaczy - mają wysokie napięcie pracy - sam je stosuję do zasilaczy z napięciem pracy ponad 500 V. Wady, jeszcze bardziej bolsze.
Moje doświadczenia w temacie zwrotnic głośnikowych mówią mi, że co bym nie wlutował / oczywiście na porównywalnym poziomie parametrów technicznych / to grać będzie tak samo. Wyjątkiem jest zastosowanie innych głośników - kolumn. Podobnie jest z lampami i ich magicznymi właściwościami w zależności od producenta, chociaż tych nie było znowu tak wielu. Za to było sporo lamp brandowanych i czasem Tesla była Telefunkenem.

Miłej zabawy.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nic konkretnego się nie dowiedziałem, działają wszystkie kondensatory w zwrotnicy jakie się zastosuje, tylko tu chodzi o czystość dźwięku, że są bolsze wiadomo - miejsca w kolumnie nie zabraknie nawet na pół wiaderka. Co ma wspólnego 50 Hz? Jak Kolega sądzi o jakości kondensatora na podstawie badziewnego młynka do kawy, to widocznie odezwała się stara szkoła myślenia. Kiedyś oceniano dźwięk,ja mam wzmacniacz o mocy 5W, co Ty ja mam o mocy 20W i to była cała ocena dźwięku, aby głośno grało. Czasy się zmieniają, użytkownicy sprzętu audio mają coraz większe wymagania, słyszał Kolega o polaryzacji stosowanej w zwrotnicach do kolumn wysokiej klasy?

krzem3
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... to nie to, żebym Kolegę odwodził od wcześniejszych zamysłów - osobiście porównałbym parametry różnych dielektryków, wybrałbym ten lepszy i tyle.
Zabawa w wymianę kondensatorów po jakiś czasie skończy się wymianą zespołu głośnikowego na inny - z lepszymi przetwornikami - i tyle.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie otrzymałem odpowiedzi jaka jest alternatywa, może nawet subiektywna. Znam kondensatory olejowe z 60 lat, jednak nigdy się nie zastanawiałem dawniej nad jakością dźwięku przy zastosowaniu w kolumnach głośnikowych. Oczywiście można lepiej pomyśleć o wysokiej klasy przetwornikach w kolumnach np JBL Everest - efektywność 100dB pzy zniekształceniach zbliżonych do zera za 170 tys, zejdźmy jednak na poziom ziemi.

krzem3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
krzem3 pisze: śr, 16 maja 2018, 08:21 Nic konkretnego się nie dowiedziałem, działają wszystkie kondensatory w zwrotnicy jakie się zastosuje, tylko tu chodzi o czystość dźwięku, że są bolsze wiadomo - miejsca w kolumnie nie zabraknie nawet na pół wiaderka. Co ma wspólnego 50 Hz? Jak Kolega sądzi o jakości kondensatora na podstawie badziewnego młynka do kawy, to widocznie odezwała się stara szkoła myślenia. Kiedyś oceniano dźwięk,ja mam wzmacniacz o mocy 5W, co Ty ja mam o mocy 20W i to była cała ocena dźwięku, aby głośno grało. Czasy się zmieniają, użytkownicy sprzętu audio mają coraz większe wymagania, słyszał Kolega o polaryzacji stosowanej w zwrotnicach do kolumn wysokiej klasy?
Niestety, kondensatory ocenić można jedynie przez pomiary wykonane dobrym mostkiem RLC i ewentualnie inne pomiary, przeprowadzone w specjalnie w tym celu zaprojektowanym układzie pomiarowym. Można zmierzyć praktycznie wszystko, czyli pojemność, indukcyjność, szeregową rezystancję, upływność oraz zależność tych wszystkich parametrów od przyłożonego do kondensatora napięcia, częstotliwości i temperatury samego kondensatora. Można podać sygnał o dowolnej częstotliwości i zmierzyć wnoszone przez kondensator zniekształcenia liniowe i nieliniowe, których poziom będzie też w pewnym stopniu zależny od "obciążenia" kondensatora. Można też analizować "odpowiedź impulsową" kondensatora. "Pomiary" na słuch będą bardzo "względne" i zależne od psychicznego nastawienia oraz gustu słuchacza, no może jeszcze poziomu dodatkowego "uwrażliwienia" jego słuchu odpowiednią ilością wypitych przy tym lampek dobrego wina czy koniaku... :wink:
Ostatnio obejrzałem film znanego popularyzatora elektroniki [Reduktor Szumu] na Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=Gq1xyFJz8OU
Film ten poświęcony został samodzielnej budowie prostego wzmacniacza lampowego, ze stopniami mocy w układzie SE i regulacją barwy dźwięku. Autor filmu, którego darzę dużym szacunkiem za to co robi, tym razem sugeruje w filmie istnienie wpływu (całkowicie mierzalnego aparaturą pomiarową) producenta lampy elektronowej ECC85 (wymienia firmy RFT, SIEMENS, Sovtek, Svetlana, itp.), użytej w przedwzmacniaczu, na charakterystyki pasma przenoszenia wzmacniacza, a więc również na brzmienie urządzenia :shock: Najlepiej pod względem równomierności charakterystyki wypadły w teście lampy firmy SIEMENS, gorzej wypadły lampy RFT, a jeszcze gorzej lampy chińskie z bieżącej produkcji (minuta 18:50 filmu na YT). Trochę dziwię się, że "Reduktor Szumu" nie przeanalizował uzyskanych wyników i nie odniósł ich do rzeczywistych i dających się precyzyjnie zmierzyć parametrów testowanych lamp...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... alternatywa ?

To proste. Rozwikłaj parametry techniczne ruskiej hybrydy, porównaj je z parametrami kondensatorów z normalnej fabryki, np od Wimy, Rify, Miflexu i będziesz wiedział jaki rodzaj dielektryka wybrać, potem wystarczy znaleźć wiarygodnego producenta i wlutować - będzie to świadomy wybór. Przedtem zanim zaczniesz kopać w poszukiwaniu właściwości hybrydy wyjaśnij co oznacza te 50 Hz napisane na kondensatorze, bo prawdopodobnie wskaże pierwotne zastosowanie tego kondensatora np do pracy z prądem o f 50 Hz ?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Właśnie szukałem i nie znalazłem nic w tym temacie, może zabrakło literki F przy 50Hz. Nie wiem czy Kolega się orientuje ile kosztuje MKP, aby wykonać stos 50 uF, 150 uF, dlatego alternatywą może być K-75-10-10 uF. Przykład jeden z tańszych NKP.

https://www.poweraudio.pl/audyn-cap-q4- ... -2980.html

krzem3
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... za kilkadziesiąt złotych można kupić kondensator o pojemności kilkudziesięciu uF z dielektryku MKP, przeznaczonego do np. pralki Amica lub lampy wyładowczej. Rodzaj i właściwości tej izolacji są te same co w dedykowanych audiofilom, tylko cena przynajmniej niższa o rząd wartości. W zwrotnicach można zastosować kondensatory o napięciu pracy 50V , a nie musowo 400 V, bo takie na ogół sprzedają. W swoich pierwszych głośnikach Acustic Energy 100, które z sentymentem wspominam takie kondensatory zastosowano- 3,3 uF/ 50 V DC. Nie spaliły się w koegzystencji z wzmacniaczem 70 W.
Więc można i taniej. Efekt w zasadzie identyczny. Kondensatory o pojemności 22 uF i napięciu pracy 75 V kupowałem po 3,5 zł w ZAP-AUDIO. Z przeceny, bo nikt ich nie chciał :lol: . Na topie były jakieś duńskie o napięciu pracy 400 V. Co ciekawe właśnie te duńskie kondensatory były pierwotnie przeznaczone do pracy w urządzeniach domowego użytku, a potem zręcznie przeszczepione na grunt auodio. Można i tak :lol: .
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zależy kto i kiedy kupował, może jeszcze przed stanem wojennym. To tylko teoretyczne rozumowanie, zastosowanie kondensatorów w zwrotnicach przypuszczam bez ujmy, nikt nie wykonał pomiarów, testów bo i czym i w jakich warunkach. Składało się obudowy aby ładnie wyglądała, bo kto tam zagląda do środka i w jakich ekstremalnych warunkach pracują kondensatory. Druga sprawa to podejście oszczędnościowe budujących kolumny głośnikowe. Proponuję rozebrać K-75-10 jak jest zbudowany, towarzysze radzieccy nie żałowali stali. Gdzie się pochowali ukryci audiofile?

Przykład zwrotnicy JBL E-100 Northrigde wykonana raczej z oszczędności pcb 111 X 111 mm, kondensatory małe jak w jamniku, wszystko na styk.

krzem3
Załączniki
Zwrotnica JBL E100.JPG
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... miłej pracy z hybrydami. Gdybyś trafił na specyfikację techniczną to podaj.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Janusz, na takiej wymianie kondensatorów "w ciemno" możesz nic nie zyskać. Obecnie masz w zwrotnicy bipolarne kondensatory elektrolityczne, cechujące się dość przeciętnymi parametrami, które jednak w tym zastosowaniu mogą okazać się zupełnie wystarczające. W Twojej zwrotnicy głośnikowej znajdują się jeszcze rezystory, obniżające dobroć filtrów i dopasowujące poziomy sygnałów do poszczególnych głośników o różnej mocy i skuteczności, oraz cewki o niewielkim przekroju drutu, które podobnie jak kondensatory również mają swoją szeregową rezystancję. Nie wymieniaj elementów "jak leci", bo nie ma to większego sensu. No chyba, że podejrzewasz zużycie się tych kondensatorów. Poza tym ładowanie do kolumny dodatkowych "baterii" ogromnych kondensatorów, bo mogłoby się wydawać, że wolnego miejsca wewnątrz jest sporo, może wpłynąć na spadek użytecznej objętości kolumny, powodując jej rozstrojenie... Jeżeli chcesz, możesz podesłać mi jedną taką zwrotnicę do pomiarów i wówczas zobaczymy jaką dokładność i parametry mają wchodzące w jej skład kondensatory elektrolityczne i cewki.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przesyłam diagram zwrotnicy E-100

Dane techniczne JBL E100 Northridge

Zalecana moc wzmacniacza - 250W
Impedancja nominalna - 8 Ohm
Skuteczność (2,83V @ 1m - 91dB
Pasmo przenoszenia - 33 Hz - 20 Khz
Częstotliwość podziału - 1 KHz / 5 KHz
Głośnik niskotonowy - 2 X 10" ( 250 mm) PolyPlas
Głośnik średniotonowy - 4" ( 100 mm) PolyPlas
Głośnik wysokotonowy - 3/4" (19mm) PolyPlas
Wymiary (wys X szer X gł) 1067 X 311 X 368 mm
Waga - 25kg

Pozdrawiam
krzem3
Załączniki
Diagram E-100 JBL.jpg
Ostatnio zmieniony śr, 16 maja 2018, 17:12 przez krzem3, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ