Witam.
Kilka osób poprosiło mnie o przedstawienie na naszym Forum wyników pomiarów parametrów układów scalonych TDA7293 (TDA7294; producent STMicroelectronics) oraz układu LM3886 (z serii Overture, produkowanej przez Texas Instruments /National Semiconductor/), które jakiś czas temu przeprowadziłem. Oba układy były i nadal są bardzo popularne, dostępne w handlu i stosunkowo niedrogie. Amatorzy często stosują je we własnych konstrukcjach. Układy te można także spotkać w kilku modelach aktywnych kolumn głośnikowych oraz w wysokiej klasy monitorach studyjnych. Oceniane są przeważnie "na słuch" przez podatnych na sugestię audiofilów, więc ich oceny są mało wiarygodne. Dlatego właśnie obu układom postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej, wykonując pomiary maksymalnej mocy wyjściowej, poziomu zniekształceń harmonicznych i intermodulacyjnych (dla kilku częstotliwości i różnych mocy wyjściowych). Dokonując pomiarów zastanawiałem się, czy zmierzone parametry potwierdzają wyższość układu LM3886 (stosowanego np. we wzmacniaczach GainClone) w stosunku do TDA7294. Poniżej przedstawię jak wypadły zniekształcenia harmoniczne dla częstotliwości 1 kHz, przy mocach wyjściowych od 0,1 W do maksymalnej, dla układów zasilanych napięciem ±30 V i obciążonych sztucznym obciążeniem 5 Ω oraz 10 Ω. Wykresy są dokładnie opisane, więc zamieszczę je bez dodatkowych komentarzy.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pozdrawiam
Romek
TDA7294 i LM3886 - wyniki pomiarów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TDA7294 i LM3886 - wyniki pomiarów
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Re: Wyniki pomiarów parametrów układów TDA7294 i LM3886
Kolejne wykresy też są dla sygnału sinus 1 kHz, ale przedstawiają zachowanie się układów przy wyższej mocy wyjściowej.
-
-
- -
-
- -
-
- Pozdrawiam
Romek
-
-
- -
-
- -
-
- Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Re: Wyniki pomiarów parametrów układów TDA7294 i LM3886
Czarno na białym - kostki nie są złe a ten LM ma całkiem przyzwoicie niskie THD. Świetna robota.