Ramiona gramofonowe

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, Piotr

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » pn, 6 marca 2017, 08:03

Witam w zimowe wieczory trochę pomajstrowałem i zbudowałem coś takiego . Jak siedziałem w piwnicy i garażu żona ciągle pytała co robisz odpowiadałem ramie do gramofonu to rób sobie a jak skończyłem i powiedziałem zobacz co zbudowałem to ona a co to jest :( ramię do gramofonu a po co ci przecież tamto ci gra :evil: jak zawsze co bym nie zmajstrował :lol: . Ramie jeszcze trzeba dopracować zrobić nowy uchwyt wkładki ale już działa :wink: czasem zdarzy się że zatrzyma się i powtarza ale jeszcze pobawię się . wszystko zrobiłem własnoręcznie w domowych warunkach . Co powiecie na taką machnę ?
Załączniki
20170306_072201.jpg
20170306_072040.jpg
Kupię NTE132

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 08:28

Nie wiem jak to skomentować, ale mam kilka pomysłów, które powinny Cię zainspirować :
Piasta od Kamaza.
Silnik pralki "Frania".
Gwóźdź ....

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3460
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: gsmok » pn, 6 marca 2017, 09:24

Wygląda bardzo fajnie. Musiałeś w tą konstrukcję włożyć dużo pracy. Czy się na czymś wzorowałeś?
Czy wszystkie elementy wykonywałeś sam, czy korzystałeś z jakichś gotowych "klocków". Jak na "domowe" warunki, jeśli obrobiłeś wszystko sam to musisz mieć niezłe zaplecze do wykonywania detali mechanicznych :)
Pozdrawiam
GSMOK

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 09:29

gsmok pisze:Wygląda bardzo fajnie.
I na tym zalety się kończą.
Użyte łożysko liniowe ma sporą masę, napchane jest tawotem i ma dwa gumowe uszczelniacze.
Cud że to ramię w ogóle ruszyło, a nic dziwnego że się zatrzymuje.
Właściwie to nie gramofon, tylko strugarka do płyt.
Przestrzegam przed próbą skopiowania tego rozwiązania.

Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 826
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Locutus » pn, 6 marca 2017, 11:15

Ładne, ale gdzie ma napęd ?


Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » pn, 6 marca 2017, 11:38

Nie taka strugarka mam wagę przecież pisałem że to jeszcze nie skończone :wink: tuxcnc nie ma co tak przeżywać wiem co robię :wink: a najfajniejsza w tym wszystkim jest zabawa i pokonywanie przeciwności :wink: może uda mi się zbudować poprawnie działające ramię ? Początkowo podczas testów już zrezygnowałem z tego pomysłu nie działało :evil: ale usunąłem zgarniacze z łożyska i wypolerowałem wałki jeszcze parę poprawek i poszło :wink: jeszcze sporo roboty z tą zabawką ale ciesze się że już działa :wink:
Wykorzystałem korbowód z sprężarki lodówki :lol: wałki precyzyjne miałem jeden z skanera łożyska liniowe kupowałem resztę dorabiałem mam mini tokarkę i sporo różnych narzędzi . Pomysł na ramie wpadł mi do głowy jak chciałem zamontować drugie ramie fabryczne z gramofonu w nowo wykonanej obudowie ale jakoś wydawało mi się za łatwo i z ramienia zrobiłem szczoteczkę do zbierania kurzu :wink:od tamtej pory myślałem jak wykonać samemu ramie :wink: i tak powstało parę pomysłów szukałem w sieci i znalazłem jeden mój pomysł ale już go ktoś wynalazł :( nie wzorowałem się na żadnym fabrycznym ramieniu metoda prób i błędów i wniosków :wink: pomysłów mam parę aby tylko chęci były :lol: . Z tym że wygląda jak strugarka to zgadzam się :wink: jak wszystko uda mi się dopracować i ustawić jak należy to poproszę kolegę o zbadanie oscyloskopem mam płytę testową :wink: Czasami jak zadaję pytania to czytam odpowiedzi że to moje audiofilskie zapędy :evil: ja porostu bardzo lubię majstrować a jeszcze jak działa to sprawia mi to nawet większą przyjemność jak słuchanie muzyki którą też bardzo lubię :wink:
Kupię NTE132

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » pn, 6 marca 2017, 12:00

Locutus pisze:Ładne, ale gdzie ma napęd ?
Nie ma działa grawitacyjnie igła ciągnie , ustawienie odpowiedniego poziomu niweluje opory łożyska ale są to moje domysły muszę mieć oscyloskop by to sprawdzić tak czy inaczej bardzo ważne jest tu ustawienie poziomu .Drobiazgi mają tu duże znaczenie czy zadziała np długie ramie nie nadaje się do tej konstrukcji robi się dźwignia i są większe opory ma łożysko .
Kupię NTE132

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1372
Rejestracja: sob, 14 lutego 2009, 23:56
Lokalizacja: Brzeziny k/Łodzi

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: george6 » pn, 6 marca 2017, 12:19

Z jakiego gramofonu pochodzi talerz wraz z napędem ????
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 13:14

Ryba pisze:usunąłem zgarniacze z łożyska
Bez smaru łożysko stanie dęba, bo tam nie ma koszyka i kulki trą o siebie, a jak będzie smar ale nie będzie zgarniaczy, to najdzie kurzu i łożysko stanie dęba z oczywistego powodu. Co byś nie zrobił, skończy się tak samo.
Miałeś rację - nie da się.

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 389
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: ^ToM^ » pn, 6 marca 2017, 13:46

W dobie informacji i bezpieczeństwa informacyjnego, należy uznać że to co wykonałeś to będzie b. dobra niszczarka do płyt analogowych i być może CD/DVD. Starczy jeno na ramieniu odpowiedni rylec zamontować, tak aby się przesuwał w takt frazy" płyta zniszczona mechanicznie, płyta zniszczona mechanicznie, płyta ...." Później każdy co ją odtworzy będzie od razu wiedział jak dane z niej zostały usunięte. :lol:
Ale pomimo wszystko naprawdę szacun za sam wytwór techniczny. Dobra robota!
Ostatnio zmieniony pn, 6 marca 2017, 13:53 przez ^ToM^, łącznie zmieniany 1 raz.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » pn, 6 marca 2017, 13:50

tuxcnc pisze:
Ryba pisze:usunąłem zgarniacze z łożyska
Bez smaru łożysko stanie dęba, bo tam nie ma koszyka i kulki trą o siebie, a jak będzie smar ale nie będzie zgarniaczy, to najdzie kurzu i łożysko stanie dęba z oczywistego powodu. Co byś nie zrobił, skończy się tak samo.
Miałeś rację - nie da się.
Ze smarem też stanęło dęba :( Łożysko smarowałem rożnymi smarami i było różnie a przeważnie gorzej :wink: wymyłem dokładnie benzyną i chodzi bez smaru i tak jest najlepiej :wink: to że zakurzy się też rozważałem i doszedłem do wniosku że można wyjąć z obudowy i umyć :wink: . Co do przeskakiwania to myślę ze mam za lekkie ramie z uchwytem wkładki do masy łożyska liniowego .Wkładkę mam dual z naciskiem igły 2,5g jak dociążę do 4,5g gra i nie przeskakuje . zrobię cięższy uchwyt wkładki i zobaczę albo jeszcze zmienię prowadnicę i łożysko liniowe na mniejsze .
george6 pisze:Z jakiego gramofonu pochodzi talerz wraz z napędem ????
to cały gramofon dual 1019 tylko obudowa moja .
Kupię NTE132

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 14:02

Ryba pisze:wymyłem dokładnie benzyną i chodzi bez smaru i tak jest najlepiej (...) Co do przeskakiwania to myślę
Nic z twojego myślenia nie wyniknie, łożysko staje dęba, bo kulki trą o siebie.
Obrazek
Tam nie ma koszyka, kulki stykają się ze sobą, a w miejscu styku mają przeciwne kierunki.
Bez smaru takie łożysko nie ma prawa działać.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » pn, 6 marca 2017, 17:46

Wiem że przycinanie to wina łożyska liniowego .Traktuję to jako zabawę i obserwację jak zachowuje się igła i cała reszta , zauważyłem też że łożysko bardziej obciążone ma większą bezwładność i swobodniej płynie po prowadnicy dlatego myślałem o mniejszym łożysku i prowadnicy. Jak nic mi z tego nie wyjdzie to sprzedam to jakiemuś audiofilowi jako skrobaczka brudu z rowków płyt :lol: .Jednemu pokazałem filmik z telefonu jak to gra to z pięć razy pytał się ile bym chciał za takie ramie :lol:
Może są jakieś precyzyjne łożyska liniowe ?
Kupię NTE132

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: tuxcnc » pn, 6 marca 2017, 22:02

Ryba pisze:Jednemu pokazałem filmik z telefonu jak to gra to z pięć razy pytał się ile bym chciał za takie ramie :lol:
Może są jakieś precyzyjne łożyska liniowe ?
Są oczywiście bardzo precyzyjne, bardzo drogie i może byś nawet znalazł takie, które można przesunąć siłą kilku miliniutonów, tylko wtedy stracisz cały urok twojego projektu. Cały bajer twojego wynalazku sprowadza się bowiem do tego, że jest ciężki, toporny i ma działać wbrew prawom fizyki. Jak będzie mały i zgrabny, to przestanie być atrakcyjny.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Ramiona gramofonowe

Post autor: Ryba » wt, 7 marca 2017, 05:31

Nie bardzo zmienił by się projekt , tylko sama prowadnica :wink: reszta mam nadzieję by została , ustawianie wysokości z korbą a podnoszenie ramienia jest regulowane więc możne by było ok .Wczoraj posłuchałem twojej rady i jeszcze raz posmarowałem łożysko olejem silnikowym tnie się co chwila tak jak pisałem dla tak małego oporu najlepiej chodzi czyste .Masz może namiary na precyzyjne łożyska szukałem wcześniej i nic nie znalazłem .
Kupię NTE132

ODPOWIEDZ