Audiofilskie kondensatory w ofercie firmy Miflex

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Audiofilskie kondensatory w ofercie firmy Miflex

Post autor: Romekd »

Czołem.
Panowie, z niedowierzaniem przeczytałem reklamę polskiej firmy MIFLEX, przesłaną mi z zakupionymi w TME częściami elektronicznymi.
reklama_z_TME.jpg
Folder reklamowy informuje, że firma ta, "światowy lider w produkcji KONDENSATORÓW AUDIO", jakiś czas temu wprowadziła do produkcji opracowane specjalnie do zastosowań AUDIO (HI-END) kondensatory papierowo-popilpropylenowo-olejowe oraz kondensatory polipropylenowe z okładzinami wykonanymi z folii miedzianej (zapewne "beztlenowej"... :wink: ). W opisie kondensatorów możemy się dowiedzieć, że: "Konstrukcja kondensatorów do zastosowań w systemach audio jest dopracowana pod kątem minimalizacji pasożytniczych składowych impedancji - indukcyjności i rezystancji, a w efekcie końcowym - poprawy jakości dźwięku." Ciekaw jestem, jak bardzo udało się obniżyć w tych kondensatorach indukcyjność własną (ESL) w stosunku do indukcyjności "tradycyjnych" kondensatorów? Noty katalogowe kondensatorów Miflexu

http://www.tme.eu/pl/Document/89a48b2fb ... FPM-01.pdf
http://www.tme.eu/pl/Document/2ff76c12a ... PAL-01.pdf

są wyjątkowo skąpe, jeśli chodzi o jakiekolwiek dane techniczne, którymi chwalą się w ulotce reklamowej ("pasożytnicze składowe impedancji"... :wink: ), za to cena tych wyrobów dopasowana została do zasobności portfela odpowiednio "urobionego" audiofila. Za dwa kondensatory o pojemności 1 μF i dopuszczalnym napięciu 600 V trzeba zapłacić zaledwie 326 zł netto (plus VAT i przesyłka), a cena dwóch kondensatorów KPCU01-10U/600 (10 μF/600 V), to jedynie 2056,56 zł z VAT-em... :lol:

http://www.tme.eu/pl/katalog/#search=ko ... 3A45073%3B
http://audiomiflex.pl/

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: Audiofilskie kondensatory w ofercie firmy Miflex

Post autor: Paczący kot »

Romekd pisze: za to cena tych wyrobów dopasowana została do zasobności portfela odpowiednio "urobionego" audiofila. Za dwa kondensatory o pojemności 1 μF i dopuszczalnym napięciu 600 V trzeba zapłacić zaledwie 326 zł netto (plus VAT i przesyłka), a cena dwóch kondensatorów KPCU01-10U/600 (10 μF/600 V), to jedynie 2056,56 zł z VAT-em... :lol:
A kto bogatemu zabroni poprawić sobie samopoczucie ? Tzw. audiofile mogliby zostać tematem niejednej pracy doktorskiej z psychologii/laryngologii /głupoty .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Romekd pisze:(...) są wyjątkowo skąpe, jeśli chodzi o jakiekolwiek dane techniczne (...)
Przeciez nie o jakiekolwiek dane techniczne sie tutaj rozchodzi ;) Ma byc napis, ze do audio, i tyle! Wtedy mozna dac 500% roznice w cenie w stosunku do normalnych... Coz, taki rynek: mozna jedynie ubolewac nad tym, ze jednak znajda sie tacy, co to kupia.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Ja myślę jedna że to dobre posunięcie firmy MIFLEX. Po pierwsze jest szansa zarobku na tzw. jeleniach, sprzedając zwykły towar w ładnym opakowaniu. Kto się zna na fizyce i elektronice tak jak np. większość bywalców tego forum przejdzie obok tego bokiem albo będzie obserwować tylko zaistniałą sytuację. Po drugie możliwe jest że firma robi sobie bekę z audiofilców i czeka teraz na reakcje tego pseudo rynku. Po trzecie to bardzo dobra reklama, zaraz będzie głośno w internetach bez jakiejś wielkiej kampanii reklamowej.
Awatar użytkownika
zjj_wwa
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Post autor: zjj_wwa »

Tu Jeleń !
Tu Jeleń !
Tu Jeleń !
Kupiłem sobie te kondensatory z pierwszego zamówienia grupowego, które zresztą sam zorganizowałem.
Jeleń merda ogonkiem ...
Jestem dumny z faktu, że niejako stałem się współautorem całej tej ogólnoświatowej zadymy w temacie prawdopodobnie najlepszych miedzio-olejaków na świecie, w tym punkcie cenowym.
Ich popularność rośnie w wielu krajach.
Wystarczy się porozglądać po ogólnoświatowym internecie, FB, i takich różnych.

Nota bene - nie mogę się doczekać na te ich nowe srebro-olejaki z jeszcze ciekawszym dielektrykiem.
Co prawda Mr. Prezes jeszcze nie całkiem się pogodził z tą myślą, że będzie musiał je produkować, ale ... no cóż, ... Jelenie pracują nad tym.

Te poprzednie to w pewnym sensie też wyprodukowali ... wbrew swojej własnej woli :)
Ostatnio zmieniony śr, 5 października 2016, 20:34 przez zjj_wwa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Obrazek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
zjj_wwa
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Pozdrowienia z Bangkoku ...

https://www.facebook.com/create.leks/po ... nref=story

Niestety link nie działa. Jest uszkodzony, albo potrzebne są jakieś dodatkowe uprawnienia, by go obejrzeć...
R.
Załączniki
Miflex w Bangkoku 1.jpg
Miflex w Bangkoku 2.jpg
Miflex w Bangkoku 3.jpg
Miflex w Bangkoku 4.jpg
Brencik_

zjj_wwa pisze:Tu Jeleń !

Wystarczy się porozglądać po ogólnoświatowym internecie, FB, i takich różnych.
Heh i może jeszcze TVN mam włączyć?

Mierzyłeś chociaż te kondensatory?
Jak parametry tego za 600zł?
Są 600 razy lepsze od tego za 1zł?
Takie wielkie kobyły to z powietrza zaindukują tyle śmiecia 50Hz i reszty śrutu że całe te dielektryki, miedzie i inne wodotryski psu na budę się zdadzą.
Awatar użytkownika
zjj_wwa
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Niestety, te linki też nie działają. Są uszkodzone, albo potrzebne są jakieś dodatkowe uprawnienia, by móc je obejrzeć...
R.
Awatar użytkownika
zjj_wwa
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

W TVN mnie jeszcze nie było ...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

zjj_wwa pisze:(...) prawdopodobnie najlepszych miedzio-olejaków na świecie, w tym punkcie cenowym. (...)
A konkretnie to z czego wynika ta 'najlepszosc'? I jak zostala zmierzona?

Sam fakt, ze
zjj_wwa pisze:Ich popularność rośnie w wielu krajach.
ma tutaj nawet nie drugorzedne (bo znacznie nizszych rzedow) znaczenie i jest argumentem zadnym a non-stop pojawiajacym sie w bajaniach audiofilskich. Bylo o tym i tu: viewtopic.php?f=14&t=293 i tu: viewtopic.php?f=8&t=1356

I na tym raczej zakoncze juz wpisy w tym temacie bo obawiam sie, ze raczej nic z naszych rozmow nie wyniknie :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
daris

Post autor: daris »

Brencik_ pisze: Jak parametry tego za 600zł?
Są 600 razy lepsze od tego za 1zł?
Nie, są inne :)

Ale Tobie, zadając takie pytania, te za złotówkę wystarczą.

Proszę podać w czym są lepsze od tych w cenie kilku zł. Proszę przedstawić schemat i podać powody (parametry techniczne), dzięki którym droższe kondensatory są lepsze w tym układzie od tych tańszych, kosztujących po kilka zł za sztukę...
[Romek]
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Ja tak z innej beczki: gdzie tam jest na tych kondensatorach napis "Made in Poland" ?
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

whwp pisze:Ja tak z innej beczki: gdzie tam jest na tych kondensatorach napis "Made in Poland" ?

Chodzi o to, że te kondensatory nie są produkcji MIFLEXU. Oni takich nie produkują. Przecież od razu widać, że to chińszczyzna. Po prostu MIFLEX zwęszył, że na rynku krajowym jest jakaś nisza i zamówił sobie u jakiego chińskiego producenta serię kondensatorów ze swoim logiem. Kto bogatemu zabroni ?! Pytanie czysto retoryczne. Nawet ja sobie mogę zamówić w Chinach kondensator z logiem MIFLEX (inną sprawą jest później ich legalna sprzedaż, bo ktoś mógłby mi zarzucić, że sprzedaję podróbki!!). Tym bardziej, zdjęcie wzmacniacza z Bangkoku potwierdza, że te kondensatory "audiofilskie" to wyrób dalekowschodni.
Swoją drogą, zastanawiam się czym różni się kondensator audiofilski od porządnego kondensatora nie audiofilskiego?
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Brencik_

^ToM^ pisze: Swoją drogą, zastanawiam się czym różni się kondensator audiofilski od porządnego kondensatora nie audiofilskiego?
Pozdrawiam!
Ceną!
Zablokowany