Bright!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, Piotr

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Bright!

Post autor: Piotr » śr, 16 grudnia 2009, 18:13

Oto kolejny odcinek zabaw hybrydowych.

Na płytce znajduje się:
-Wtórnik mocy MOSFET.
-Zasilacz części tranzystorowej ze stabilizacją napięcia. Przydatny gdy nie ma USZ, tańszy i mniejszy od dławika.
-Wzmacniacz lampowy WK + wtórnik.
-Zasilacz części lampowej.

W części tranzystorowej można użyć IRFP(9)140 lub bardziej dostępnych IRFP(9)240.
Do części lampowej pasują:
ECC81, ECC82, ECC83, ECC85, ECC88, ECC802, ECC803, ECC832(!), ECC99, PCC85, PCC88, 6N2P(EW), 6N23P albo 6N6P i wszelkie pochodne.
W przygotowaniu wersja z podstawką octal pod 6SL7(6N9S) lub 6SN7(6N8S).

:mrgreen:
Załączniki
bright1.gif
bright2.gif
bright3.gif

traxman

Re: Bright!

Post autor: traxman » śr, 16 grudnia 2009, 19:36

Dla tych kilku ścieżek, dwustronny druk? Rozrzutność :wink:

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Vault_Dweller » śr, 16 grudnia 2009, 20:41

Skoro Grundig w radiu Mondello z lat 60/70 stosował płytkę dwustronną, to czemu nie Piotr? :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » pn, 28 grudnia 2009, 16:20

Wbrew pozorom dwustronna płytka jest tylko trochę droższa od jednostronnej, nawet wliczając metalizację otworów. W porównaniu do kosztu całego wzmacniacza różnica jest pomijalna. A za to o ile prościej. Wszyscy wiedzą, że jestem leniem :)

Nie wiem czy na tym wykresie coś będzie widać. Coś słabo mi na razie idzie z nowym Excelem...
W każdym razie pasmo -1dB wynosi 14Hz-45kHz, a dla -3dB mamy 8Hz-87kHz.
Prostokąt bez przerzutu, lekko zaokrąglony z racji pasma. Po 6N2P-EW sterującej parą MOSFETów mocy nie spodziewałem się wiele więcej. Wersje z innymi lampami pojawią się za jakiś czas.
Załączniki
Bright83THD+N.gif

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » wt, 29 grudnia 2009, 20:13

Stwierdziłem, że tym razem wszystko ma być na płytce. Dosłownie, no może z wyjątkiem transformatora zasilającego.
Jest więc płytka z gniazdkami, przełącznikiem wejść i potencjometrem. Miejsca jest dość na potencjometr z silniczkiem.
Druga zawiera mierniki prądu spoczynkowego, układ stand-by i sterowanie tej menażerii. Dodatkowo jest miejsce na ewentualny procek i sterowanie z pilota 8)
Załączniki
DSC05637.JPG
DSC05662.JPG
DSC05663.JPG
DSC05641.JPG
DSC05658.JPG


Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2837
Rejestracja: wt, 1 lipca 2003, 23:26
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Vault_Dweller » wt, 29 grudnia 2009, 21:38

Estetyka - cudowna; gdyby laminat był czerwony, byłoby jeszcze lepiej :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3899
Rejestracja: pn, 28 stycznia 2008, 12:37
Lokalizacja: Zamość

Re: Bright!

Post autor: Marvel » wt, 29 grudnia 2009, 23:14

Faktycznie piękne. Szczególnie podoba mi się otwór na ośkę potencjometru w płytce z przełącznikiem wejść. :wink:

Aż się boję pomyśleć, ile to będzie kosztowało. :P

A soldermaskę proponuję żółtą z czarnym opisem (albo odwrotnie). :twisted:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » wt, 29 grudnia 2009, 23:46

Marvel pisze:Szczególnie podoba mi się otwór na ośkę potencjometru w płytce z przełącznikiem wejść.
Jest tam kilka takich "myków".
Przełącznik wybiera tylko zasilanie dla przekaźnika, więc może być w dowolnym miejscu, na przykład tuż za przednią ścianką, natomiast potencjometr jest w torze sygnału, więc w trosce o krótkie połączenia został umieszczony na płytce z gniazdkami.
Zamiast przełącznika na płytkę można wlutować slot, w który wejdzie płytka procesora obsługującego odbiornik pilota, przełączanie przekaźników, sterowanie silnikiem potencjometru, sand-by i włączanie wiatraka w razie przegrzania. Od razu mówię, że to opcja, która jeszcze nie została zaprojektowana :)
W płytkach wzmacniaczy są wyfrezowane otwory fi13 po to, żeby można było swobodnie włożyć klucz i przykręcić tranzystory oraz mostek, które znajdują się na radiatorze pod płytką (widoczne w załączniku).
W zasadzie cały wzmacniacz można złożyć w kilka godzin, a później eksperymentować. Pole do popisu jest duże, począwszy od wielu typów lamp, które można wybrać za pomocą zworki w żarzeniu. Dalej można użyć USZ lub nie oraz zastosować bootstrap lub zwykłe rezystancyjne obciążenie lampy. Po stronie tranzystorowej można regulować prąd spoczynkowy i zastosować lub nie stabilizację napięcia zasilania.
Wersja testowa zawiera lampę 6N2P-EW, malutkie USZ ok. 3dB i bootstrap oraz stabilizowane napięcie +44V dla części tranzystorowej.
Marvel pisze:Aż się boję pomyśleć, ile to będzie kosztowało.
Też się boję pomyśleć. Bo koniec końców ja będę musiał to policzyć :(
Vault_Dweller pisze:gdyby laminat był czerwony, byłoby jeszcze lepiej
Marvel pisze:A soldermaskę proponuję żółtą z czarnym opisem (albo odwrotnie). :twisted:
Kiedy ja lubię zielony kolor. Czerwone płytki kojarzą mi się z AudioNote, a żółte ze starym dalekowschodnim sprzętem, gdzie laminat miał własności tektury.
Myślałem o niebieskich, ale nie mogłem się zdecydować, dlatego zostały domyślne, czyli zielone :)
Załączniki
DSC05665.JPG

traxman

Re: Bright!

Post autor: traxman » śr, 30 grudnia 2009, 10:42

Się doczepię do selektora wejść - wystarczyły 4szt przekaźników, jedno wejście korzysta ze styków NC - czyli jest uprzywilejowane, sterowanie zostaje takie samo, a 6,5PLN w kieszeni.
Podaj wreszcie cenę, ładnie wykonane więc pewnie tanio nie będzie.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » śr, 30 grudnia 2009, 12:17

traxman pisze:Się doczepię do selektora wejść - wystarczyły 4szt przekaźników, jedno wejście korzysta ze styków NC - czyli jest uprzywilejowane, sterowanie zostaje takie samo, a 6,5PLN w kieszeni.
Tak jest symetrycznie. A idąc tą drogą brak przekaźników byłby jeszcze tańszy ;)
traxman pisze:Podaj wreszcie cenę, ładnie wykonane więc pewnie tanio nie będzie.
W sumie jeszcze nie policzyłem, a dziś mam wolne, więc ta wiadomość zostanie podana już w 2010 roku :)

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » czw, 31 grudnia 2009, 13:52

A jednak udało się zdążyć w 2009 roku :D

Podstawowy zestaw zawiera:
-Płytkę wzmacniacza hybrydowego
-Komplet elementów do płytki łącznie z ceramiczną podstawką i lampą
-Radiator
Czyli to wszystko, co widać tutaj oraz transformator zasilający 40V+260V+6V3; 150W.
Razem wychodzi z tego kompletny jeden kanał (mono). Można zamontować w oddzielnej obudowie, lub dwa w jednej.

Cena jednego zestawu to 320zł (brutto oczywiście).

Schemat objawi się jak tylko skończę bibliotekę :evil: chyba że wczesniej zwątpię i posłużę się aparatem, jak radzi Traxman :|

traxman

Re: Bright!

Post autor: traxman » czw, 31 grudnia 2009, 15:22

A sama płytka była by dostępna za .....PLN.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » czw, 31 grudnia 2009, 16:21

traxman pisze:A sama płytka była by dostępna za .....PLN.
Na razie nie ma takiej pozycji w menu.
Dla większości hobbystów i tak nie byłaby atrakcyjna, gdyż nawet użycie kilku elementów z szuflady i dokupienie reszty w detalu wyjdzie drożej, niż kompletny zestaw.

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 753
Rejestracja: śr, 18 czerwca 2008, 11:36
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: MStaniszczak » ndz, 28 lutego 2010, 17:24

A ja mam takie inne pytanie;-) Gdzie można kupić takie podwójne złącza RCA do PCB, jak na fotce
Obrazek?

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Bright!

Post autor: Piotr » wt, 2 marca 2010, 23:36

Można na przykład w sklepie za rogiem. Albo w naszym sklepie. To dość popularny towar. Są pary (jak na obrazku), podwójne pary i potrójne pary.

ODPOWIEDZ