Tak, na razie błądzę, może trochę po omacku, ale chcę zbudować wzmacniacz lampowy dla siebie-niczym dla przyszłego audiofilaDopiero po takim rachunku sumienia można szukać rozwiązania, a widzę że Kolega na razie błądzi.

Gdybym bowiem nie miał w komputerze chwalonej karty dźwiękowej Xonar - to nie wkroczyłbym nigdy na zgubną audiofilską ścieżkę

Zadowolony podłączyłem słuchawki i wzmacniacz pod mojego laptopa w sypialni - a tam zintegrowana karta dźwiękowa, i to była porażka na jakości. Tego zestawienia - zintegrowana karta laptopowa ze słuchawkami - nie dało się zwyczajnie słuchać. W dodatku okazało się, że Windows ma destrukcyjny wpływ na audio i trzeba go "oklepać" informatycznym młotkiem, by zagrał poprawnie:
- w Windows ustawiamy tryb słuchawkowy czyli suwaki głośności muszą być w maksymalnym położeniu;
- nie wolno posługiwać się odtwarzaczem Microsoftu;
- jest kilka odtwarzaczy, które są dobre - np. Album Player w trybie słuchawek (The Album Player's -ASIO, Kernel Streaming i exclusive WASAPI.) jeśli ktoś nie zna -> http://www.albumplayer.ru/english.html
lub mocno zmodyfikowana wersja Foobara o nazwie dystrybucji Foobar2000_Darkone4mod_edit by vo7210, niektórzy polecają J. River Media Center TRIAL lub MediaMonkey.
Znalazłem temat o Daphile - dedykowanym Linuxie do budowy centrum multimedialnego audio - super sprawa. Zaciekawiło mnie to, zmontowałem ze złomu najprostszy komputer, zainstalowałem - i znowu piramidalny brak jakości na wyjściu ze zintegrowanej karty dźwiękowej komputera. Rozwiązaniem prawdopodobnie będzie DAC jaki wykonam może jeszcze w tym roku, choć nie lubię lutowania SMD - nie te oczy już - ale taki mam plan, znowu coś nowego.
Wtedy przypomniałem sobie o lampach. Ale jeśli wydatki i praca maja mieć sens - mój wzmacniacz słuchawkowy musi być konstrukcją audiofilską w sensie jakości audio, nie wydatków - bo wbrew pozorom, można uzyskać jakość nie sprzedając nerki tylko sensownie wybierając.
Mógłbym iść dalej rozwijając rozbudowę klona Lehmanna o lampy 6N3 + 6Z4 - w Chinach sprzedają takie połączenie eliminujące OPA - przykład -> https://pl.aliexpress.com/item/32921120273.html
Bardziej mnie kusi jednak połączenie ECC82 jako przedwzmacniacza i lampy 6N6P. Taki wzmacniacz słuchawkowy oferuje również firma Felix, oferując model Echo, więc mam jeszcze dużo do myślenia, może wybiorę też OTL Jasia, chcę wykonać kilka wzmacniaczy, by mieć porównanie.
Wysokoomowe słuchawki dają mi komfort wyboru, lecz mam jeszcze w użyciu CAL! - niskoomowe - stąd być może pojawi się w planie hybryda.
Tak więc na razie sobie pobłądzę, zobaczę co z tego błądzenia mi przybędzie - na razie zapycham dysk schematami ze świata, jest w czym wybierać.
Znalazłem np. stronę zza wschodniej granicy, gdzie wykorzystano podobną topologię do tej tutaj z SinusAudio z 6n6p:
http://electronics-lab.ru/blog/audio/134.html
Są tam napięcia, wartości elementów, nawet program i link do niego , który ma niby liczyć wartości rezystorów dla danego punktu pracy 6N6P w wybranej topologii, ale to raczej chyba tak dla zabawy, ściągnąłem, uruchomiłem, pobawiłem się, ale nie jestem przekonany - schematy mówią coś innego niż te wyliczenia.