Rumba 21841 na Youtube

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 845
Rejestracja: pt, 2 kwietnia 2004, 13:03
Lokalizacja: Krosno

Rumba 21841 na Youtube

Post autor: marekb »

Proszę zwrócić uwagę na skalę UKF (47 s filmu) i od 2:35. Czyżby ELWRO produkowało głowice na pełne pasmo CCIR?

Awatar użytkownika
Szrot majster
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 292
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Rumba 21841 na Youtube

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Miałem okazję kupić Bolero z górnym UKF-em, niestety po myszach, w środku syf jak cholera a 120zł za drogo na taki szrot.
Były Arkony na rynek Kanadyjski z górnym UKF-em i zasilaniem 120V, nie wiem czy była tam głowica Elwro czy jakiś Philips, bo i takie numery były

Awatar użytkownika
SP6GK
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 46
Rejestracja: czw, 28 lutego 2019, 19:18

Re: Rumba 21841 na Youtube

Post autor: SP6GK »

Co jakiś czas na ebay.UK pokazują się eksportowe radia naszej produkcji.
Tu np: https://www.ebay.co.uk/itm/Unitra-Diora ... Sw6KhfTRjM Calypso z UKF 108 MHz.
Warto wspomnieć też o Ramonie która w wersji eksportowej z CCIR.
Temat był poruszany tutaj http://menuet-ukf.blogspot.com/2014/03/ ... k-wie.html

Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 845
Rejestracja: pt, 2 kwietnia 2004, 13:03
Lokalizacja: Krosno

Re: Rumba 21841 na Youtube

Post autor: marekb »

Sam posiadam Bolero z górnym, ale tylko do 100 MHz zakresem. Głowica w tym radiu jest wykonana w technologii montażu przestrzennego. Nie ma nic wspólnego z głowicą Elwro, poza przestrajaniem wariometrami. W Rumbach, Goplanach i innych eksportowanych odbiornikach głowice są produkcji Philipsa. Pytanie jest czy w wyżej przytoczonym przykładzie, głowica jest fabrycznie wykonana przez Elwro? I w jaki sposób. Bo z postów na naszym forum wynika, że prawidłowe przestrojenie tej głowicy wymaga wymiany cewek lub/i rdzeni wariometrów.

ODPOWIEDZ