Telefunken Gavotte 9- renowacja

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Telefunken Gavotte 9- renowacja

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mamy lockdown, no to "na tapetę" poszło kolejne, leżące od lat radio a mianowicie wspomniany Telefunken.
Radio kiedyś kupione, wszystkie lampy zajechane, kondensator filtra zasilacza zwarty, na szczęście selen ocalał.
Obudowa brudna i rozpadająca się, skala pęknięta, jednym słowem trup ze śmietnika.
Kiedyś wymieniłem lampy i założyłem 2 kondensatory 47uF 400V, radio zagrało( a właściwie zachrobotało, bo to nie było do słuchania), napaprałem do środka Kontaktu S, zapominając o tym , że to trzeba zmyć, w końcu radio zamilkło i prawie 10 lat postało sobie.
Wymieniłem wszystkie papierzaki i elektrolit katodowy EL84, umyłem całe chassis IPA, cały przełącznik zakresów pełny zielonego błota, wszystko potraktowałem Kontakt 60, potem Kontakt WL, na koniec mycie IPA.
Ponaprawiałem detale mechaniczne, wstawiłem używaną(właściwie to zużytą)) EL84 i odpaliłem na zewnętrznej kolumnie.
Nie było sygnałów dymnych, przydźwięk prawie niesłyszalny, radio zagrało na LW na FM jednostajny szum, okazało się, że ECC85 trup, wstawiłem starego Mullarda z odzysku i.....radio gra, nawet całkiem ładnie, nie to co boom-boxy dla debili :evil: :evil: :evil:
Radio ma głośniki wysokotonowe elektrostatyczne, na tylnej ściance, w kieszonce jest schemat, widać, że nikt przede mną nie dłubał
Jest wielki problem z pękniętą skalą, skleiłem na brzegach taśmą ale to druciarstwo, trzeba skalę dorobić.
Klawisze, gałki są, myszki tam nie balowały więc cewki całe.
Oczko EM80 trup, zero świecenia ale to po ponad 60 latach norma, kupię 6E1P, byle świeciło
Skrzynka do umycia, w środku ponad 60 letni kurz.
Tylna ścianka i dolna są.
Czy ktoś na Forum by mi dorobił nową skalę, podobno kolega staku takie dorabia.
Na Facebooku ktoś dorabia skale ale 100zł, dobrze, że z pleksi( to się nie potłucze.
Proszę o pomoc
telefunken_gavotte_9_dacapo_9_sm.pdf
(1.68 MiB) Pobrany 208 razy
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Telefunken Gavotte 9- renowacja

Post autor: staku »

Cześć,

Co do skal, to niestety czas przeszły. Od dłuższego już czasu nie zajnuję się tym ze względu na czasochłonność takiej zabawy.

Pozdrawiam

Staszek
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Jeśli chodzi o wykonanie ewentualnej kopii skali, to niezależnie od metody bardzo istotne jest sporządzenie jej (najlepiej cyfrowej) kopii wysokiej jakości. Niegdyś wykonywałem takie projekty na podstawie jak najdokładniejszego skanu uszkodzonej, nanosząc jedynie odpowiednie zmiany za pomocą programu graficznego, ale jest to niesłychanie żmudne.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Mojej skali nie trzeba rekonstruować, właściwie jest pęknięta i to bez uszkodzeń kalkomanii.
Można by ją skleić ale nie mam dojść.
Znalazłem to
https://pl-pl.facebook.com/Repliki-skal ... e_internal
Jak masz konto na "fejsie",to zrobią skalę, na tej stronie przewija się informacja o naszym Koledze tarasw, może korzystał lub nadal korzysta z ich usług.
100zł to nie majątek, tym bardziej, że takie radia jak Gavotte nie leżą na PSZOK-ach całymi stertami jak Klawesyny i tranzystorowe "klocki Dzierżoniowskie" z lat 70-tych.
Pamiętam jak woziłem z Hamburga radia lampowe i inne retro graty, sporo zostało mi tego, głównie egzemplarze w fatalnym stanie technicznym i wizualnym, których nie szło sprzedać a oddać na złom żal.
No i potem zupełny szmelc z zachodniej Polski, z giełdy w Lubinie. Z tego nie szło nic dla siebie wybrać a sprzedać to jedynie w cenie złomu.\
Ogólnie "źródło" wysycha, teraz zostały mi skandynawskie odbiorniki a to głównie na lampach rimlock, których nie mam za wiele.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Wreszcie ci z "fejsa" zrobili mi skalę, dziś doszła- zupełnie jak oryginał.
Radio dostało nowe oczko 6E1P( niestety sowieckie oczka są tanie bo brzydko świecą, jest to kolor starego wyświetlacza VFD z kuchenki, to nie ciepła zieleń takiej EM80, sama lampa też pokracznie wykonana) od kolegi CHOPIN66(bardzo dziękuję za lampę :D ), wstawiłem zamiast EL84 6P14P-EW, stara lampa była trupem i iskrzyła w środku.
Oczko nie reagowało, kilka dni temu znalazłem usterkę w postaci starego rezystora 470k, który dostał przerwy ze starości. Wstawiłem współczesny 0,5W i oczko wesoło reaguje, ów rezystor jest w ekranie lampy.
Ponaprawiałem obudowę( zrobiłem też dziurę :evil: :evil: :evil: w plastiku gorącą śrubą zaraz po cięciu Dremelem), wszystko wyszorowane we wannie, skrzynka wyczyszczona z kurzu i umyta, mosiężne elementy wyczyszczone gąbką ścierną do rur miedzianych.
Zrobiony ekran za skalą, był to pergamin i dorobiłem taki z papieru do pieczenia zszywając zszywaczem. Niestety mocowania były połamane i trochę za mało zakrywa.
Wymienione nie zostały kondensatory w układzie regulacji barwy dźwięku i ten jest trochę za bardzo basowy, muszę się tym zająć.
Elektrostatyczne głośniki wysokotonowe raz grają, raz nie, chyba już czas na nie....
Ogólnie radio w 95% sprawne, gra na wszystkich zakresach.
Gavotte 9.jpg
Jeszcze te kondensatory w USZ trzeba wymienić.
Przełącznik napięcia ustawiłem na 240V.
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kabelek »

Szrot majster pisze: czw, 19 sierpnia 2021, 21:43 Elektrostatyczne głośniki wysokotonowe raz grają, raz nie, chyba już czas na nie....
Te głośniki jest łatwo naprawić.
W 99% przyczyną niedziałania jest skruszała gąbka dociskowa.
Potrzebujesz tylko miękką gąbkę samoprzylepną, tak 3 mm grubą i 4 mm szeroką.
Jak rozbierzesz głośnik zaraz zobaczysz o co chodzi z tą gąbką.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

kabelek pisze: pn, 6 września 2021, 11:47
Szrot majster pisze: czw, 19 sierpnia 2021, 21:43 Elektrostatyczne głośniki wysokotonowe raz grają, raz nie, chyba już czas na nie....
Te głośniki jest łatwo naprawić.
W 99% przyczyną niedziałania jest skruszała gąbka dociskowa.
Potrzebujesz tylko miękką gąbkę samoprzylepną, tak 3 mm grubą i 4 mm szeroką.
Jak rozbierzesz głośnik zaraz zobaczysz o co chodzi z tą gąbką.
Witam!
Właśnie chciałbym się dowiedzieć co i jak mam zregenerować, mam malutkie, stożkowe TONSIL GDW 5/40/9 i chciałem założyć "adaptery" z dykty a same głośniki podłączyć do wtórnego uzwojenia trafa głośnikowego przez kondensator 4,7uF.
Jednak jak to jest możliwe do naprawienia to wolałbym nie niszczyć zabytku techniki choć te GDW pewnie by zagrały lepiej.
Nie znam historii tego radia ale w środku był straszny syf, wszystko oblepione tłustym brudem jakby radio w oborze stało.
Jutro rozbiorę te cholerne głośniki i zobaczę jak wygląda to w środku.
Możesz mi podać link do aukcji allegro czy jakiegoś sklepu internetowgo?
Jak nie kupię gąbki w internecie- lądują tam GDW 5/40/9 a oryginalne elektrostaty poczekają na lepsze czasy a jak nie będę miał humoru to śmietnik...nie takie rzeczy się wyrzuca.
Muszę ogarnąć sprawę tej regulacji barwy dźwięku bo na razie jest lipa, sam bas słychać.
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kabelek »

1.jpg
Wyprostuj te blaszki żeby otworzyć głośnik.
2.jpg
3.jpg
Tak wygląda po otwarciu
8.jpg
Tu wszystkie elementy głośnika. Często jest tak że ta metalizowana folia jest lekko przyklejona do tej pod nią metalowej siatki.
Wystarczy tylko tą folię podnieść i się odklei. Powinna być luźna. Pamiętaj, że warstwa metalizowana musi być u góry.
4.jpg
Tutaj była przyklejona stara skruszała gąbka dociskowa. Oczyść tą blachę z resztek i przyklej nową tak jak na zdjęciu.
Na tej ramce z gazą co dociska folię też mogą być resztki więc nie zaszkodzi też oczyścić, tylko nie zniszcz tej gazy.
Poskładaj głośnik, gotowe.
56.jpg
Ja użyłem gąbki samoprzylepnej, którą używają na budowach przy montażu płyt gipsowych. Można też te do uszczelniania okien czy nawet wyciąć paski samemu z kawałka gąbki i przykleić. Tu chodzi o to, żeby ta ramka z gazą była lekko dociskana do tej metalizowanej folii.
ODPOWIEDZ