Elektrit Opera
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Elektrit Opera
Mam pytanie co do tego radia , ile kondensatorów elektrolitycznych jest w zasilaczu ? pytam bo radiu są trzy otwory pod mocowanie kondensatorów , mam zamontowane dwa ale w tym 1 podwójny .Na ile można się posługiwać schematem Minervy 376A ? Do czego służy przełącznik w środkowej gałce ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Elektrit Opera
Zerknij do mojego wątkukogigogi pisze: ndz, 30 grudnia 2018, 15:25 Mam pytanie co do tego radia , ile kondensatorów elektrolitycznych jest w zasilaczu ? pytam bo radiu są trzy otwory pod mocowanie kondensatorów , mam zamontowane dwa ale w tym 1 podwójny .Na ile można się posługiwać schematem Minervy 376A ? Do czego służy przełącznik w środkowej gałce ?

viewtopic.php?f=11&t=31553&p=325465&hil ... 99#p325465
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Gratuluje nabytku po raz kolejny zdobytego w tak miły i uczciwy sposób
Dzięki Januszu , trochę się wyjaśniło . Moja sztuka nie jest tak piękna jak Twoja , skrzynka w stanie agonalnym chassis nieco pordzewiałe a i elektrycznie namieszane jest , ale to nic będzie pięknie , jest kompletne . Dziwią mnie kubki u mnie są miedziane a u Ciebie alu czy stal czy malunek jakiś ? bo jakieś szare są.
,, Dobrze ze jest na tym forum funkcja ignor, pozwala odsiać takie plewy ,,barto_s pisze: ndz, 30 grudnia 2018, 16:17 Gratuluje nabytku po raz kolejny zdobytego w tak miły i uczciwy sposób
Ostatnio zmieniony ndz, 30 grudnia 2018, 18:42 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
Januszu , nie wiesz jaką wartość mają zaznaczone rezystory ? zdjęcie jest z Twojego wątku jeden ma 5 k , a ten drugi mały pod tym dużym 500 om ? może masz jeszcze jakieś foty ?
-
- 2500...3124 posty
OKkogigogi pisze: ndz, 30 grudnia 2018, 16:53 Januszu , nie wiesz jaką wartość mają zaznaczone rezystory ? zdjęcie jest z Twojego wątku jeden ma 5 k , a ten drugi mały pod tym dużym 500 om ? może masz jeszcze jakieś foty ?

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
A jak u Ciebie jest z numerem na chassis, bo u mnie jest wybity dwa razy - pod napisem Opera i pod gniazdem GŁ..
Głośniki masz oba? Bo ten mały to "duży"

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Cześć Januszu , radio jest kompletne wszystko jest w tym oba głośniki . Jest kilka zmienionych rezystorów i kondensatorów , numer seryjny bity dwa razy. Generalnie tragedii nie ma w najgorszym stanie jest skrzynka trochę zjedzona prze drewnojady , podstawa do której mocowane jest chassis rozsypało się w pyl , ale zdążyłem ściągnąć wymiary i dorobiłem dolną ściankę która właśnie się klei do obudowy. Nie wiem tylko czy ratować sary fornir czy położyć nowy.
-
- 2500...3124 posty
Pokaż jak to wygląda...kogigogi pisze: pn, 31 grudnia 2018, 14:33 Cześć Januszu , radio jest kompletne wszystko jest w tym oba głośniki . Jest kilka zmienionych rezystorów i kondensatorów , numer seryjny bity dwa razy. Generalnie tragedii nie ma w najgorszym stanie jest skrzynka trochę zjedzona prze drewnojady , podstawa do której mocowane jest chassis rozsypało się w pyl , ale zdążyłem ściągnąć wymiary i dorobiłem dolną ściankę która właśnie się klei do obudowy. Nie wiem tylko czy ratować sary fornir czy położyć nowy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Radyjko ,,robi się ,, skrzynka posklejana , połatana , oryginalny fornir pouzupełniane ubytki ,dziury po robalach wyszło całkiem dobrze . Położyłem pierwsze warstwy politury. Skrzynkę kiedyś już ktoś robił , w zasadzie było by całkiem niezłe gdyby nie szlifował w poprzek słojów i nie zrobił kilka przetarć forniru , ale to już poprawione. Chassis wyczyszczone , było kilka elementów wymienionych i przeróbek , elementy te wymieniłem na sprawne wyglądające na bardziej z ,,epoki,, przeróbki starałem się przywrócić do stanu pierwotnego.Wklejam kilka zdjęć chassis , zdjęcia skrzynki dam po zakończeniu politurowania.
Prace nad radiem trwają , zakończyłem odrestaurowanie obudowy , wklejam kilka zdjęć . Teraz czas na prace elektryczne.
-
- 25...49 postów
Witam koledzy posiada ktoś wymiary klapki/dół ??
Mowa oczywiście o elektrit opera ??
Mowa oczywiście o elektrit opera ??
-
- 2500...3124 posty
Znalazłem coś takiego. Można bez problemu obliczyć wymiary 

Wołyń 1943. Pamiętamy!