Elektrit Opera

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » ndz, 30 grudnia 2018, 15:25

Mam pytanie co do tego radia , ile kondensatorów elektrolitycznych jest w zasilaczu ? pytam bo radiu są trzy otwory pod mocowanie kondensatorów , mam zamontowane dwa ale w tym 1 podwójny .Na ile można się posługiwać schematem Minervy 376A ? Do czego służy przełącznik w środkowej gałce ?
Załączniki
Minerva_376A_Radio_1936_Sch.pdf
(48.05 KiB) Pobrany 72 razy

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: zagore1 » ndz, 30 grudnia 2018, 16:12

kogigogi pisze:
ndz, 30 grudnia 2018, 15:25
Mam pytanie co do tego radia , ile kondensatorów elektrolitycznych jest w zasilaczu ? pytam bo radiu są trzy otwory pod mocowanie kondensatorów , mam zamontowane dwa ale w tym 1 podwójny .Na ile można się posługiwać schematem Minervy 376A ? Do czego służy przełącznik w środkowej gałce ?
Zerknij do mojego wątku ;-)
viewtopic.php?f=11&t=31553&p=325465&hil ... 99#p325465
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

barto_s
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 209
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Elektrit Opera

Post autor: barto_s » ndz, 30 grudnia 2018, 16:17

Gratuluje nabytku po raz kolejny zdobytego w tak miły i uczciwy sposób

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » ndz, 30 grudnia 2018, 16:31

Dzięki Januszu , trochę się wyjaśniło . Moja sztuka nie jest tak piękna jak Twoja , skrzynka w stanie agonalnym chassis nieco pordzewiałe a i elektrycznie namieszane jest , ale to nic będzie pięknie , jest kompletne . Dziwią mnie kubki u mnie są miedziane a u Ciebie alu czy stal czy malunek jakiś ? bo jakieś szare są.
barto_s pisze:
ndz, 30 grudnia 2018, 16:17
Gratuluje nabytku po raz kolejny zdobytego w tak miły i uczciwy sposób
,, Dobrze ze jest na tym forum funkcja ignor, pozwala odsiać takie plewy ,,
Ostatnio zmieniony ndz, 30 grudnia 2018, 18:42 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » ndz, 30 grudnia 2018, 16:53

Januszu , nie wiesz jaką wartość mają zaznaczone rezystory ? zdjęcie jest z Twojego wątku jeden ma 5 k , a ten drugi mały pod tym dużym 500 om ? może masz jeszcze jakieś foty ?
Załączniki
20160813_081737.jpg


Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: zagore1 » ndz, 30 grudnia 2018, 21:56

kogigogi pisze:
ndz, 30 grudnia 2018, 16:53
Januszu , nie wiesz jaką wartość mają zaznaczone rezystory ? zdjęcie jest z Twojego wątku jeden ma 5 k , a ten drugi mały pod tym dużym 500 om ? może masz jeszcze jakieś foty ?
OK ;-) Postaram się sprawdzić :-) Opery miały kubki miedziane i aluminiowe. Z początku była tak jak u mnie nakładana osłona na AF7 a póżniej pionowa blacha między Al4 a AF7 i podejżewam, że taka blacha jest u Ciebie..
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » pn, 31 grudnia 2018, 10:04

Dzięki , tak u mnie jest blacha .

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: zagore1 » pn, 31 grudnia 2018, 13:57

kogigogi pisze:
pn, 31 grudnia 2018, 10:04
Dzięki , tak u mnie jest blacha .
A jak u Ciebie jest z numerem na chassis, bo u mnie jest wybity dwa razy - pod napisem Opera i pod gniazdem GŁ..
Głośniki masz oba? Bo ten mały to "duży" :-) rarytas..
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » pn, 31 grudnia 2018, 14:33

Cześć Januszu , radio jest kompletne wszystko jest w tym oba głośniki . Jest kilka zmienionych rezystorów i kondensatorów , numer seryjny bity dwa razy. Generalnie tragedii nie ma w najgorszym stanie jest skrzynka trochę zjedzona prze drewnojady , podstawa do której mocowane jest chassis rozsypało się w pyl , ale zdążyłem ściągnąć wymiary i dorobiłem dolną ściankę która właśnie się klei do obudowy. Nie wiem tylko czy ratować sary fornir czy położyć nowy.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: zagore1 » pn, 31 grudnia 2018, 16:18

kogigogi pisze:
pn, 31 grudnia 2018, 14:33
Cześć Januszu , radio jest kompletne wszystko jest w tym oba głośniki . Jest kilka zmienionych rezystorów i kondensatorów , numer seryjny bity dwa razy. Generalnie tragedii nie ma w najgorszym stanie jest skrzynka trochę zjedzona prze drewnojady , podstawa do której mocowane jest chassis rozsypało się w pyl , ale zdążyłem ściągnąć wymiary i dorobiłem dolną ściankę która właśnie się klei do obudowy. Nie wiem tylko czy ratować sary fornir czy położyć nowy.
Pokaż jak to wygląda...
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » pn, 31 grudnia 2018, 17:08

Dzięki za foty , jutro zapodam zdjęcia swojego .

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » wt, 8 stycznia 2019, 19:58

Radyjko ,,robi się ,, skrzynka posklejana , połatana , oryginalny fornir pouzupełniane ubytki ,dziury po robalach wyszło całkiem dobrze . Położyłem pierwsze warstwy politury. Skrzynkę kiedyś już ktoś robił , w zasadzie było by całkiem niezłe gdyby nie szlifował w poprzek słojów i nie zrobił kilka przetarć forniru , ale to już poprawione. Chassis wyczyszczone , było kilka elementów wymienionych i przeróbek , elementy te wymieniłem na sprawne wyglądające na bardziej z ,,epoki,, przeróbki starałem się przywrócić do stanu pierwotnego.Wklejam kilka zdjęć chassis , zdjęcia skrzynki dam po zakończeniu politurowania.
Załączniki
IMG_20190106_090633172.png
IMG_20190106_090711454.png
IMG_20190106_090756138.png
IMG_20190106_090819738.png
IMG_20190106_090826475.png
IMG_20190106_091018523.png
IMG_20190106_091115059.png
IMG_20190106_091129557.png

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Elektrit Opera

Post autor: kogigogi » wt, 12 lutego 2019, 13:50

Prace nad radiem trwają , zakończyłem odrestaurowanie obudowy , wklejam kilka zdjęć . Teraz czas na prace elektryczne.
Załączniki
IMG_20190212_132137389.png
IMG_20190212_132225941.png
IMG_20190212_132530152.png
IMG_20190212_132536631.png
IMG_20190212_132545631.png
IMG_20190212_132555976.png
IMG_20181230_075908175.png

Klavdivsz
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 6
Rejestracja: czw, 3 stycznia 2019, 09:59
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: Klavdivsz » wt, 23 kwietnia 2019, 15:12

Witam koledzy posiada ktoś wymiary klapki/dół ??
Mowa oczywiście o elektrit opera ??
Pozdrawiam
Klaudiusz

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Opera

Post autor: zagore1 » śr, 24 kwietnia 2019, 18:49

Znalazłem coś takiego. Można bez problemu obliczyć wymiary ;-)
Załączniki
dscf0095r.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ODPOWIEDZ