Philips 55A - pytanie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kogigogi
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 582
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Philips 55A - pytanie

Post autor: kogigogi » wt, 5 czerwca 2018, 19:23

Cześć .
Zakupiłem to radyjko (Philips 55A) niejako w ,,ciemno,, w sieci w zasadzie zdjęć i informacji na temat radia w wersji z poziomymi szczebelkami nie znalazłem.Znalazłem zdjęcia przedwojennych materiałów reklamowych z nim. Moje pytanie brzmi ; czy to jest oryginalny polski Philips (wydaje mi się sądząc po kilku szczegółach że tak) produkowany w Warszawie czy to inna produkcja?
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9553
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: tszczesn » wt, 5 czerwca 2018, 20:45

To na pewno jest polski Philips. 55A nie mam, ale mój Kosmos K85 wygląda identycznie (w środku). Nie kojarzę żadnego innego Philipsa z takim chassis, on był chyba tylko w Warszawie produkowany.

kogigogi
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 582
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: kogigogi » wt, 5 czerwca 2018, 20:48

Dziękuję Tomku za odpowiedz , radio jedzie do mnie jak dojedzie to sprawa pochodzenia powinna się wyjaśnić , pocykam fotki jakieś i zapodam na forum.

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: ballasttube » śr, 6 czerwca 2018, 03:23

Tak wzrokowo zastanawia mnie logika rozmieszczenia lub wetknięcia lampy prostowniczej przed głośnikową.
Czy to producent miał taką logikę lampy prostowniczej daleko od elektrolitu filtracyjnego i trafa sieciowego?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3813
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: AZ12 » śr, 6 czerwca 2018, 13:28

Witam
ballasttube pisze:
śr, 6 czerwca 2018, 03:23
Tak wzrokowo zastanawia mnie logika rozmieszczenia lub wetknięcia lampy prostowniczej przed głośnikową.
Umieszczenie lampy głośnikowej za lampą prostowniczą ma zmniejszyć nagrzewanie się tylnej ścianki odbiornika.
Ratujmy stare tranzystory!


ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: ballasttube » sob, 9 czerwca 2018, 15:34

Dziękuję, Kolego AZ12, za wyjaśnienie i pozdrawiam.
Widziałem już też oporniki redukcyjne na zewnątrz skrzynki
pod blaszaną perforowaną osłoną i azbestowe wklejki na
wewn.ściankach skrzynek.

kogigogi
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 582
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: kogigogi » pt, 15 czerwca 2018, 12:13

Wreszcie radyjko dojechało .... już nie mogłem się doczekać :twisted:
W mojej ocenie radio bezapelacyjnie produkowane w polskich zakładach Philips-a .Radio w stanie niezłym , wydaje się być nie grzebane za wiele (oprócz wymiany elektrolita w zasilaczu) kompletne i w zasadzie w ,,oryginale,,Wklejam kilka zdjęć do pooglądania ,w sieci zdjęć radia w wersji z poziomymi szczebelkami nie ma , tylko reprodukcje starych materiałów reklamowych . Skrzynka do politurowania , chassis do konserwacji i ewentualnego uruchomienia .
Muszę napisać kilka słów o sprzedającym ( z Aukro) .Po pewnych perypetiach ,,językowych,,(ach te google translate :lol: ) i moich podejrzeniach co do niecnych zamiarów sprzedającego :wink: okazało się że sprzedający to ,,swój chłop,, Radio dojechało w ogromnym pudle po kosiarce zapakowane także nie wiem co , w środku liścik , kilka miłych słów od sprzedającego oraz kilka fajnych upominków w tym nowy duży pluszowy miś chyba brat bliżniak naszego Uszatka :lol: , oraz co mnie ucieszyło najbardziej spory kawał materiału chyba fartuszka nadającego się znakomicie na tkaninę na maskownicę do przedwojennych radyj.Miły gest.
Załączniki
IMG_20180615_102649070.jpg
IMG_20180615_102746327.jpg
IMG_20180615_102759131.jpg
IMG_20180615_102831255.jpg
IMG_20180615_102855580.jpg
IMG_20180615_102904712.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 15 czerwca 2018, 13:53 przez kogigogi, łącznie zmieniany 2 razy.

kogigogi
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 582
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: kogigogi » pt, 15 czerwca 2018, 12:16

i jeszcze kilka ....
Numer na tabliczce 13847 , na chassis W13924
Obsada lamp ; Philips 1561 , Telefunken RENS 1284 , Tungsram AS 4104 i E443 N lub H.
Załączniki
IMG_20180615_102950640.jpg
IMG_20180615_113416163.jpg
IMG_20180615_113418891.jpg
IMG_20180615_113434752.jpg
IMG_20180615_113450004.jpg
IMG_20180615_113454038.jpg
IMG_20180615_113527719.jpg
IMG_20180615_113537949.jpg

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1225
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips 55A - pytanie

Post autor: ballasttube » pt, 15 czerwca 2018, 19:10

Gratulacje,Tomku.
Głośnikowa jest E443H,czyli RES 964 (ewentualnie AL1 po przecokołowaniu)
Odpowiednik AF2 podają w R/M jako RENS1294.
Za 506 można też dać RGN1064.
Jacek"ballasttube"

ODPOWIEDZ