Kosmos K99

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 96
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Kosmos K99

Post autor: Grucha » czw, 29 września 2016, 19:31

Witam.Mój nabytek.Trochę sfatygowany ale cieszy :D Kilka fotek dla potomności.
K99
chasiss-2176
tabliczka-385?
Załączniki
DSC_0033[1].JPG
DSC_0030[1].JPG
DSC_0027[1].JPG
DSC_0023[1].JPG
DSC_0021[1].JPG
DSC_0015[1].JPG

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » czw, 29 września 2016, 19:42

Gratuluję nabytku!
A skala jaka - polska czy niemiecka?
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 96
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Kosmos K99

Post autor: Grucha » czw, 29 września 2016, 19:50

Polska napis Baranowicze.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » czw, 29 września 2016, 20:02

Grucha pisze:Polska napis Baranowicze.

Masz jak na razie najniższy numer chassis.
A jak z przednimi pokrętłami, bo ja do dwu K95 zamawiałem retro tv...http://www.retrortv.com/

Kosmosy K99 zaczęto produkować ( najprawdopodobniej ) w sierpniu 1939 roku. ( bo to radioodbiornik dedykowany na sezon 1939/40.)
Produkcję kontynuowano w czasie okupacji, zmieniając skalę na niemieckojęzyczną oraz ( znowu najprawdopodobniej) tabliczkę znamionową z żółtej - firmy Kosmos na srebrną philipsopodobną ( bez napisu philips). W obu przypadkach brak w oznaczeniu literki "A" jak miało to miejsce produkowanym rok wcześniej w K95A o prawie bliźniaczym chassis.

Produkcja 1939r - do wybuchu II Wojny Światowej.
- skala polska, żółta tabliczka znamionowa z wybitym oznaczeniem K99 i nr 385- , nr na chassis 2176
.- skala polska, żółta tabliczka znamionowa z wybitym oznaczeniem K99 i nr 2781, nr na chassis 3908
- skala polska, żółta tabliczka znamionowa z wybitym oznaczeniem K99 i nr 4212, nr na chassis 4525.

produkcja okupacyjna - koniec 1939r -1940r?
- skala niemiecka, srebrna tabliczka z wybitym oznaczeniem 99 i nr 10146, nr na chassis 10209.
Ostatnio zmieniony czw, 29 września 2016, 20:47 przez zagore1, łącznie zmieniany 2 razy.
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 96
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Kosmos K99

Post autor: Grucha » czw, 29 września 2016, 20:14

Januszu na tabliczce jest numer 385...?Ostaniej liczby nie mogę odczytać.


ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1346
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Kosmos K99 - tematy podobieństwowo-plecowe

Post autor: ballasttube » ndz, 30 października 2016, 23:42

Mechanicznie bardzo mi te Kosmosy przypominają kiedyś daawno temu posiadany nieodżałowanej pamięci Philips D60 Aachen Super, o którym już tutaj na Forum w przeszłości wspominałem.
Czym się różnił?Zamiast lamp czerwonych"E" miał AK2,AF3,EFM11 (tak!) i ABL1 oraz AZ1.
Nie miał ukośnych wsporników skali ani śladu po nich.Miał za to ślad po wiszącej nad lampami cylindrycznej przetwornicy i trafo sieciowe do niej przystosowane.Miało 2x6V,12V i 24V.
Trafo było także poziomo wiszące z prawej str.chassis.
Dzięki takiemu trafu przebiegły radiomechanik w zamierzchłej przeszłości zastąpił AK2 lampą CK1(Uż=13V),a ABL1-lampą CBL1 (Uż=44V) oraz lampę AF3-lampą EF9.Ramka skali była ciemnobrązowa,taka poduszkowata,kwadrat z dwoma wydętymi bokami i z paskiem przez środek obwodu.Plecy od tego radyjka chyba jeszcze gdzieś mam.
Jak są chętni,to spróbuję poszukać.Wtyk sieciowy był taki sam wielostykowy,jak na fotkach Kolegów.
Takie plecki powinny dobrze udawać oryginalne od Kosmosa, poza napisem niemieckim.Nie byłoby zaporowo dla chętnych.Ewentualnie zamieniłbym na jakąś jeszcze znośną ECH3 lub ECH4.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9767
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Kosmos K99

Post autor: tszczesn » wt, 1 listopada 2016, 23:12

Bo to to samo chassis, układ elektroniczny tez bardzo zbliżony. Philips nie utrudniał sobie życia i te same konstrukcje były stosowane w wielu miejscach, zwłaszcza, że Philips posiadał dużo oddziałów lokalnych i innych marek (jak np. nasz Kosmos). Patent z przetwornicą był przez Philipsa lubiany, dostępnych było kilka typów przetwornic przerabiających różne napięcia - 6V, 12V (akumulatory), 120V, 220V (sieć prądu stałego) na to co potrzeba odbiornikowi. Temu służyły skomplikowane gniazda zasilania, które w połączeniu z odpowiednią wtyczką na ściance tylnej i przetwornicą pozwalały na nzasilanie zwykłego radia np. z akumulatora 12V.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 28 października 2018, 17:47

http://www.radiomuseum-bocket.de/wiki/i ... assis_K98)
Ciekawostka - Kosmos K99 z tabliczką znamionową K98. Chassis K98 to nie jest...
I mam pytanie - po co jest dołożony na siatce EF9 opornik? Widać go na 4 i 5 zdjęciu..
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » wt, 30 października 2018, 07:30

Zmobilizowałem się i zabrałem się za jednego z moich Kosmosów K95A. Od dłuższego czasu mam problem z układem przy siatce pierwszej lampy EF9. Gdy kapturek jest nałożony na lampę to radio nie odbiera, brak nawet szumów. Jeżeli ustawi się kapturek w bezpośrednio przy główce lampy EF9 to radio ożywa... Żeby było ciekawiej to gdy nałożony na lampę kapturek zewrze się z masą przez opornik 10 kom to radio odbiera. Sprawdziłem rezystory R9 ( 2Mom) i R5 (0,47Mom ) wydają się sprawne. Odpiąłem kondensator C5 i dałem inny - bez zmian...
Załączniki
470A..jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9767
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Kosmos K99

Post autor: tszczesn » wt, 30 października 2018, 08:22

Jakie masz napięcie na C5? (z założonym kapturkiem i bez).

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » śr, 31 października 2018, 09:45

Przy zdjętym kapturku 0 V, przy założonym kapturku wychodzą jakieś dziesiąte części V. W czasie 2 pomiaru radio ożywa ...
Radio odbiera ( dość słabo ) tylko gdy:

1. Kapturek siatki 1 jest zdjęty z lampy i znajduje się od niej ok 5mm.

2. Gdy kapturek jest założony na lampę i zwarty przez opór ( 300om , 9,1kom )do masy - ( 160kom już nie daje takiego efektu.

3. gdy cewkę z której wychodzi przewód na siatkę1 z drugiej strony ( przed oporem 2mom) zewrze się bezpośrednio do masy.

oporność cewki - 127om

Sprawdziłem opory R9 ( 2Mom) , R5 ( 0,5 Mom) kondensator C5 ( 47n) opór R7 ( 320 om) i kondensator C6 ( 47n). Wszystko wygląda na sprawne.

Ktoś kiedyś otwierał kubek cewek S20, S21, bo jest zerwana jedna blokada i w to miejsce wkręcona śrubka blokująca. Może ktoś manewrował kondensatorem C21, lub C22.. Nie wiem, czy jest sens nimi jeszcze kręcić?
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9767
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Kosmos K99

Post autor: tszczesn » czw, 1 listopada 2018, 17:50

Wygląda jakby się coś wzbudzało na p.cz. Duża amplituda detekowana na diodzie ARW zatyka wzmacniacz p.cz. i radio głuchnie. Możliwe, że grzebanie w cewkach miało na to wpływ. Spróbuj podmienić lampy mieszacza i wzmacniacz a p.cz - może mają słabe ekranowanie i to powoduje wzbudzenie. Może gdzieś jakiś ekran np. na kabelku od anody do kubka p.cz. nie jest podpięty do masy?

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » sob, 3 listopada 2018, 19:12

tszczesn pisze:
czw, 1 listopada 2018, 17:50
Wygląda jakby się coś wzbudzało na p.cz. Duża amplituda detekowana na diodzie ARW zatyka wzmacniacz p.cz. i radio głuchnie. Możliwe, że grzebanie w cewkach miało na to wpływ. Spróbuj podmienić lampy mieszacza i wzmacniacz a p.cz - może mają słabe ekranowanie i to powoduje wzbudzenie. Może gdzieś jakiś ekran np. na kabelku od anody do kubka p.cz. nie jest podpięty do masy?
No i tak.. lampy EK2 i EF9 po-podmieniałem na inne - bez rezultatu. Z wraka ph471 wyjąłem cały filtr i podmieniłem - bez zmian nadal gra tylko jak jest zwarta siatka pierwsza przez 10kom do masy. Bez tego lampa się zatyka.. Będę szukał dalej...
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1346
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Kosmos K99

Post autor: ballasttube » sob, 3 listopada 2018, 23:33

Proponowałbym sprawdzić obwód ARW.Z diody EBL1 na siatki EF i EK.Oporniki ARW są zwykle wysokoomowe i lubią się starzeć.Ich oporność może wzrosnąć.Pomiar Us1 pewnie tylko woltomierzem lampowym lub może pośrednio poprzez pomiar prądu w obwodzie ARW mikroamperomierzem?
Zwieranie s1 pentody do masy poprzez mniejszy opornik sugeruje mi jakby problemy w ARW.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2643
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kosmos K99

Post autor: zagore1 » ndz, 4 listopada 2018, 08:25

ballasttube pisze:
sob, 3 listopada 2018, 23:33
Proponowałbym sprawdzić obwód ARW.Z diody EBL1 na siatki EF i EK.Oporniki ARW są zwykle wysokoomowe i lubią się starzeć.Ich oporność może wzrosnąć.Pomiar Us1 pewnie tylko woltomierzem lampowym lub może pośrednio poprzez pomiar prądu w obwodzie ARW mikroamperomierzem?
Zwieranie s1 pentody do masy poprzez mniejszy opornik sugeruje mi jakby problemy w ARW.
A konkretnie to które oporniki mam sprawdzić?
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ODPOWIEDZ