Elektrit Allegro U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2538
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Elektrit Allegro U

Post autor: zagore1 » ndz, 9 czerwca 2013, 11:11

Znalazłem ciekawą odmianę Elektrita Allegro U.
W zasadzie w sieci nie ma zdjęć tej odmiany Allegro, więc publikuję to co znalazłem. Z góry przepraszam właściciela zdjęć, ale nie mam do niego adresu aby zapytać o zgodę. Jak będzie trzeba to oczywiście usunę.
Jest to wersja bez EM1!
czy ma ktoś taką odmianę?
Załączniki
7253a313786da174.jpg
4c6be713f0b154ae.jpg
8e7594c4cdfab6fe.jpg
968d8578c40351bf.jpg
fab446765eafcd40.jpg
221cf983b272ab9d.jpg
9dd8501198b09f51.jpg
9eae0aa6c01d03ec.jpg
d094ffd0d70e1b66.jpg
e6bb73996afa6d09.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1809
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: staszeks » ndz, 9 czerwca 2013, 13:58

Ładnie, że piszesz iż to nie Twoje zdjęcia.
Gdybyś jeszcze napisał gdzie je znalazłeś, moim zdaniem byłoby elegancko.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2538
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: zagore1 » ndz, 9 czerwca 2013, 14:30

staszeks pisze:Ładnie, że piszesz iż to nie Twoje zdjęcia.
Gdybyś jeszcze napisał gdzie je znalazłeś, moim zdaniem byłoby elegancko.
W archiwum all...
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1809
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: staszeks » ndz, 9 czerwca 2013, 14:52

Nie bawię się w allllllll
ale wydaje mi się, ze nawet w archiwum też jakieś adresy są, gdzieś tam można wygrzebać nick
jakiegoś sorzedąjącego............
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Kawa T
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: sob, 25 lutego 2006, 12:07
Lokalizacja: Rumia

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: Kawa T » ndz, 9 czerwca 2013, 18:05

Witaj.
Elektrit Allegro bateryjny też ma taką samą skrzynkę , też bez oka.
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !


Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9599
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: tszczesn » ndz, 9 czerwca 2013, 23:49

Tak mi sie wydaje, że to może być wykorzystanie skrzynek od niesprzedanych bateryjnych radyj, tak jak Automatic->Royal.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2538
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Elektrit Allegro U

Post autor: zagore1 » pt, 1 czerwca 2018, 09:47

No i mam swojego Elektrita Allegro w wersji "U" :-) Numer chassis 41721...
To dość rzadka wersja Allegro. Wyprodukowano ich max 3 tysiące sztuk ( podobnie jak "B" ). Allegro "Z" wyprodukowano ok.25 tysięcy sztuk.
Radio uruchomiłem. Był spalony opornik 10Kom przez upłynność elektrolitu 4uF. Ktoś też podpiął opornik 80k do masy zamiast do przełącznika 110v/220v. Nie było lampy EUIV ( byłą wstawiona na sztukę AZ1)więc dałem opornik regulowany ustawiony na 790om i radio ożyło :-) Skrzynka pomalowana lakierem, więc mnie czeka usuwanie lakieru zrobienie cieniowań i politurowanie... :-)

Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie mocowania chassis od spodu i tych listewek osłaniających śruby, bo u nie jest coś poprzerabiane.

I jeszcze jedno...taka mała ciekawostka :-)

Pod tą ebonitową osłoną tyłu chassis jest wybita pieczątka Elektrit Allegro nr.( ale sam numer nie jest wybity) Co oznacza, że numeratorem wybijano numer dopiero w trakcie montażu a nie w momencie produkcji chassis.. Do wersji U przykręcano osłonę z logo i numerem więc na metalowym chassis numeru brak.
Załączniki
7b9fcda84ff4ba63cb2df1cc6d58.jpg
51e23574472db9634c7155ee0c77.jpg
20180601_085141.jpg
allegrou.png
20180601_083820.jpg
20180601_095204.jpg
f3ab03cc4ab68f1dfd834d17cdd6.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ODPOWIEDZ