Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » pt, 9 marca 2012, 08:41

Stałem się posiadaczem Philipsa 6-39A :-)
Radio sprawne, w dobrym stanie ( skala dorabiana - wiadomo przez kogo :-) )
Fornir w doskonałym stanie!
Ma jednak pewne braki:
- brak tylnej ścianki
- brak przewodu zasilającego
- brak znaczka Philips ( ale taki mam :-) )
- brak przednich oryginalych pokręteł ( ale takie mam )
- przewody idące do żaróweczki skali całkowicie sparciałe - muszę wymienić bo grożą zwarciem i spaleniem transformatora!
- brak podstawy ( tych czarnych listewek na których skrzynka stoi)
Miałbym prośbę do Kolegów posiadających ten radioodbiornik o zwymiarowanie mi tych listewek.
Załączniki
podstawa.JPG
2110629090_1.jpg
2110629090_2.jpg
2110629090_3.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

jurek968
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: czw, 25 lutego 2010, 10:25

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: jurek968 » pt, 9 marca 2012, 16:08

Od krawiędzi 28 mm .Sama listewka 30 mm x 25 mm.
Zaskakująco nowoczesny wygląd ma to radio w stosunku do roku produkcjii.
Pionier 20 lat młodszy jest niemal krokiem do tyłu , jakość spasowania, dobór drewna i okładzin, sprytne połączenie miedzi i wkomponowanie EM4 w skalę.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » pt, 9 marca 2012, 18:08

jurek968 pisze:Od krawiędzi 28 mm .Sama listewka 30 mm x 25 mm.
Zaskakująco nowoczesny wygląd ma to radio w stosunku do roku produkcjii.
Pionier 20 lat młodszy jest niemal krokiem do tyłu , jakość spasowania, dobór drewna i okładzin, sprytne połączenie miedzi i wkomponowanie EM4 w skalę.
Pięknie dziękuję! Z bocznymi nie będzie problemu - gorzej z przednią, może znajdę coś podobnego :?:
Wyglądu radio dopiero nabierze gdy dostanie nową politurę. Ta co jest - jest nie do uratowania, złazi od paznokcia.
Lampka to EM1 - nawet mi świeci :)
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » pn, 26 marca 2012, 09:00

Polituruję skrzynkę mojego philipsa ( piękny ciemny orzech). W tzw. międzyczasie oglądnąłem chassis. Są wymienione dwa elementy: elektrolity w zasilaczu - oraz równolegle do elektrolitu katodowego EBL1 jest dolutowany współczesny elektrolit ( z lat 80').
Nie mam schematu i nie za bardzo potrafię zlokalizować kondensator sprzęgający lampy EBL1 ( a pasowałoby go wymienić).
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

jurek968
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: czw, 25 lutego 2010, 10:25

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: jurek968 » pn, 26 marca 2012, 19:18

Schemat jak w 461A .
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A


Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1515
Rejestracja: sob, 18 listopada 2006, 11:30
Lokalizacja: Bestwina

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: gachu13 » pn, 26 marca 2012, 20:31

Schemat jak w 461A .
Niestety nie, 461A jest nieco starszy i ma inny układ elektryczny. Schemat 6-39A powinien być zbliżony np. do 470A
Obrazek
tylko nie wiedzieć czemu w Schaltungenach był ten Philips jeszcze na lampach serii A. Jest też serwisówka ale po niederlandzku http://www.philipsradios.nl/Schemas/470A.pdf :)
Pozdrawiam
SQ9KQZ

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » pn, 26 marca 2012, 22:00

Dziękuję :-)
Czyli od S1 za rezystorem 20 kom powinien być ten kondensator 10n.
Pozdrawiam
Janusz
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1515
Rejestracja: sob, 18 listopada 2006, 11:30
Lokalizacja: Bestwina

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: gachu13 » pn, 26 marca 2012, 23:16

Akurat w tym radiu nie musisz wymieniać kondensatora sprzęgającego S1 lampy EBL1 bo on nie separuje punktów o skrajnie różnym potencjale. Zresztą zawsze możesz zmierzyć spadek napięcia na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego i przeliczyć na prąd spoczynkowy lampy końcowej.
Pozdrawiam
SQ9KQZ

jurek968
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: czw, 25 lutego 2010, 10:25

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: jurek968 » wt, 27 marca 2012, 17:44

gachu 13 - oczywiście masz rację , akurat padł mi 438A i tak się na nim ufiksowałem , za dużo tych modeli :wink:
639 A jest nowszą konstrukcją raczej "trouble free"
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » ndz, 1 kwietnia 2012, 09:56

jurek968 pisze:Od krawiędzi 28 mm .Sama listewka 30 mm x 25 mm.
Zaskakująco nowoczesny wygląd ma to radio w stosunku do roku produkcjii.
Pionier 20 lat młodszy jest niemal krokiem do tyłu , jakość spasowania, dobór drewna i okładzin, sprytne połączenie miedzi i wkomponowanie EM4 w skalę.
Mam problem ze zdobyciem listewek o wymiarach 25x30mm. Zwiedziłem cały Kraków i nic nie znalazłem.
Podobnie z tym przednim profilem, nic nigdzie nie ma :-(. Może ktoś z kolegów ma jakieś namiary??
Skrzynka na razie wygląda tak:
Załączniki
P010412_08.34.JPG
P010412_08.35.JPG
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: ndz, 14 stycznia 2007, 17:15
Lokalizacja: Gdańsk - Nordkapp

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: Tomasz.W » ndz, 1 kwietnia 2012, 15:13

Swego czasu w trakcie "reanimacji" jakiegoś Szweda natrafiłem na identyczny kłopot. Potrzebne listewki (sosnowe) znalazłem w sklepie dla modelarzy. Co prawda były o 2mm większe od oryginału ale to już bez znaczenia, nikt nie będzie tego z suwmiarką sprawdzał.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » ndz, 1 kwietnia 2012, 20:15

Tomasz.W pisze:Swego czasu w trakcie "reanimacji" jakiegoś Szweda natrafiłem na identyczny kłopot. Potrzebne listewki (sosnowe) znalazłem w sklepie dla modelarzy. Co prawda były o 2mm większe od oryginału ale to już bez znaczenia, nikt nie będzie tego z suwmiarką sprawdzał.
Najbardziej to mnie martwi ten przedni element bo jest widoczny i lipy nie da się wstawić :-(
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: ndz, 14 stycznia 2007, 17:15
Lokalizacja: Gdańsk - Nordkapp

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: Tomasz.W » ndz, 1 kwietnia 2012, 20:28

zagore1 pisze:...Najbardziej to mnie martwi ten przedni element....
Ja dorabiałem tylko stopki, reszta była.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2648
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: zagore1 » wt, 15 maja 2012, 15:47

Dostałem od Kolegi z forum oryginalną podstawę do Philipsa.
Teraz brakuje mi tylko tylnrj ścianki ;-).
Tak to teraz wygląda:
Załączniki
P120512_19.46.JPG
P120512_19.46[01].JPG
P120512_19.46[02].JPG
P120512_19.46[03].JPG
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2415
Rejestracja: sob, 2 lutego 2008, 19:18

Re: Polski Philips 6-39A - nowy nabytek

Post autor: chrzan49 » śr, 16 maja 2012, 15:06

Janusz ,ąż bóli brzucha dostałem.Co to za problem wyciąć listewki rozpłatnicą.Takie Ci zrobią także w każdym Majsterklepce czy Sobieradku.
Chyba zaćmienie Cię omamiło.Taki fachura a jednak!Rozumiem gdyby to mnie się przytrafiło ale Tobie młodemu?
Pozdrawiam życzliwie
T

ODPOWIEDZ