Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » pt, 26 lipca 2019, 14:28

Oczko działa, nie ma co do tego wątpliwości - sprawdziłem je miernikiem.

Czy AM działa to nie jestem pewien - absolutna cisza w głośniku przy przemiataniu skali, ale może anteny zapomniałem podłączyć? Nie pamiętam już, sprawdzę jeszcze raz. Na pewno wzmacniacz p.cz. i detekcja AM działa, co sprawdziłem generatorem.

Pomyślałem, że do sprawdzenia oczka na FM wystarczy samo 10,7 MHz, bez modulacji? Dlatego użyłem generatora "EUREKA", bo w węgierskim mieliśmy problem z ustawieniem napięcia wyjściowego, a tutaj można elegancko ustawić wszystko aż do 0,1 V.

Można zawsze zmniejszyć ten rezystor 10 M w dzielniku, ale czy tak się postępuje po inżyniersku, usuwa zewnętrzne objawy nie tykając problemu? Nie! :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marek7HBV
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: Marek7HBV » pt, 26 lipca 2019, 17:04

Do sprawdzenia wzmocnienia toru wystarczy dowolny generator,ale do pracy demodulatora wskazany jest z modulacją FM.To rozwiązanie wskażnika poziomu sygnału połączonego do detektora stosunkowego i wzmacniacza p.cz. ograniczającego w dużym stopniu amplitudę jest pełne kompromisów i dlatego działa ,jak działa :lol: i dlatego bardzo rzadko jest stosowane[może po doświadczeniach z Grundigiem nikt tego nie stosował :lol: ]. Znalazłem podobne rozwiązanie układowe http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/trusz/amati.htm ,gdzie widać że obwód anodowy wzmacniacza p.cz. jest strojony i zawiera pojemność[tylko 5 pF,ale zaznaczono].Natomiast na schemacie Grundiga trudno coś zobaczyć[ani pojemności,ani regulacji,a czy jest faktycznie?] a jest to bardzo ważne!Chyba trzeba będzie dokładnie obejrzeć puszkę filtru demodulatora FM :roll: .M.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 891
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kogigogi » pn, 29 lipca 2019, 14:46

kogigogi pisze:
wt, 23 lipca 2019, 21:14
P.S. Prawdopodobnie mam jakieś jeszcze głośniki , poszukam w tygodniu i jak będzie dam Ci cynk , jednak nie obiecuje na 100 %
Niestety nie posiadam poszukiwanego przez Kolegę głośnika. :(

Awatar użytkownika
Marek7HBV
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: Marek7HBV » ndz, 4 sierpnia 2019, 19:07

Jeszcze jeden schemat z oczkiem sterowanym z detektora na EABC http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 8_01_1.htm Dzielnik napięcia 2:1 !

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » ndz, 11 sierpnia 2019, 21:59

Najpierw chyba zrobię Stolicę do końca, wygląda prościej...

Niby stroiłem tor p.cz., ale chyba robiłem to źle. Bo jak teraz wyczytałem w uczonych książkach obwód w danej chwili nie strojony obciążamy układem złożonym z połączonych szeregowo: opornika 20 k i kondensatora 5000 pF; jednocześnie cewkę łączymy z "masą".
To znaczy, że jak się zabieram za dany filtr (powiedzmy ten przy detektorze) to strojąc obwód zasilający detektor dołączam do obwodu anodowego ten dwójnik RC? I jak należy rozumieć łączenie cewki z "masą"?

Czy taki sposób jak wyżej da inny efekt niż moje uprzednie prymitywne strojenie na przemian jednym i drugim rdzeniem aż do maksimum wychylenia?
Czy sposób iniekcji sygnału ma znaczenie? To znaczy czy się go wprowadzi na krótko kablem z generatora, czy przez jakiś kondensator (pojemność?) czy nakładając kubek-ekran na daną lampę (gdzieś to widziałem)?

Kolejną przeprawą będzie nastrojenie heterodyny i obwodów wejściowych. Wiem, że stroi się je w konkretnych punktach. Czy są gdzieś (poza skalą radio) podane? Obawiam się, że zdjąłem skalę do czyszczenia, linkę ze wskazówką też zakładałem na nowo i punkty na skali wobec tego mogą się nie pokrywać z rzeczywistością...

Pozdrawiam i dzięki za pomoc, jeśli chodzi o stare radio to jeszcze się uczę...


Awatar użytkownika
Marek7HBV
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: Marek7HBV » pn, 12 sierpnia 2019, 12:47

Wpływ strojonych obwodów na siebie wzajemnie zawsze istnieje,ale czy ta Stolica ma służyć jako odbiornik komunikacyjny :lol: -czy zwykłe radio domowe?Może właściciel chce słuchać stacje krótkofalowe nadające z USA?Szczęściem ma Kolega generator-to strojenie na słuch nie jest konieczne :roll:Strojenie heterodyny i obwodów wejściowych wykonać dla bezpieczeństwa szkła bez założonej skali]
:roll: dla kondensatora ustawionego na max i min uwzględniając marginesy.A ułatwiając sobie życie wystarczy podłączyć miernik częstotliwości na anodę mieszacza[wskazany jest dodatkowy szeregowy opornik w anodzie do pobrania sygnału] i stroić wyliczone częstotliwości zaczynając od dołu cewką ,a górę trymerem-na zasadzie kolejnych przybliżeń :D

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » pn, 12 sierpnia 2019, 20:53

Dzisiaj zerknąłem na chwilę do Stolicy. Na kilkumetrowym kawałku drutu odebrałem sporo stacji: na krótkich kilka zagranicznych, na średnich też coś, ale mniej, a na długich tylko Warszawę. Nie stroiłem jeszcze niczego poza p.cz., ale i to powtórzę dla pewności.

Nie podoba mi się pływanie. Dostrajam się do stacji, radio gra chwilę, potem zaczyna cichnąć. Lekko dostrajam gałką - znowu gra, potem jakby przesuwa się. Dlaczego tak jest? Domyślam się, że któryś obwód rezonansowy (albo i nie jeden) pływa. Indukcyjność chyba się nie zmienia tak łatwo, to może pojemność? Ściśnięcie cążkami kondensatora płytkowego przy przełączniku zakresów daje ten sam efekt odstrojenia/dostrojenia stacji.

Jeszcze dla pewności. Strojenie obwodów heterodyny. Podłączam się do anody mieszacza z częstościomierzem przez rezystor (może być sonda oscyloskopowa 1:10?). Do gniazdka antenowego podaję (bezpośrednio, przez kondensator?) częstotliwość danego punktu strojenia (na końcu albo początku skali). Dostrajam odpowiednio cewką albo trymerem na 465 kHz na częstościomierzu (czy na maksymalne napięcie za detektorem?).

Potem obwody wejściowe tak samo.

Dobrze zrozumiałem?

Awatar użytkownika
Marek7HBV
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: Marek7HBV » wt, 13 sierpnia 2019, 22:18

No trochę nie tak.W czasach produkcji tych odbiorników nie stosowano cyfrowych mierników częstotliwości i proces strojenia był pracochłonny.Teraz proponuję przejście na łatwiznę.Proces strojenia odbiornika tego typu ma trzy etapy.Pierwszy to strojenie filtrów p.cz. i detektora.Drugi to ustawianie częstotliwości heterodyny.A trzeci to strojenie obwodów wejściowych[a także pułapki na sygnał p.cz. stosowanej w tych odbiornikach-L1].Zastosowanie miernika częstotliwości ułatwia pracę.Ze względu że bezpośrednie podłączenie miernika rozstroi obwód oscylatora można pobrać sygnał z separatora[w tym wypadku w anodzie mieszacza trzeba dodać szeregowy rezystor o wartości np.2k na którym będzie się odkładać mierzone napięcie zmienne] wykonanego z heptody do celów strojenia.Przy strojeniu filtrów,obwodów,przekręcaniu chassis na wszystkie strony istnieje duże ryzyko uszkodzenia szklanej skali :roll: i trzeba temu jakoś zapobiec.Sama skala obejmuje pełen zakres każdego pasma plus niewielkie marginesy na -/+.Dla dobrej zgodności ustawienia wskazówki ze skalą można posłużyć się nietłukącym :lol: szablonem z ,,dykty ,,z naniesionymi częstotliwościami początku i końca zakresu[skopiować szkło].Oczywiście można stroić na ryzyko :oops: -ze szkłem.W praktyce po zamontowaniu szkła i wskazówki wystarczy na każdym zakresie ustawić wymagane częstotliwości heterodyny na początku i końcu zakresu obliczając je dla każdego punktu strojenia[na skali zaznaczone np.550kHz i 1605kHz dla średnich] w/g Fhet=Fp.cz.+F.Po zestrojeniu heterodyny i pośredniej wystarczy podłączyć generator i zestroić obwód wejściowy na maksymalny sygnał wyjściowy z detektora[stroić w trzech punktach :początku,środka i końca zakresu-starając się wyrównać wzmocnienie na całym paśmie],pamiętając o działaniu ARW :roll: .Pływanie stacji jest stanem,,normalnym,,dla średnich i krótkich i spowodowane dwoma czynnikami-zmianą częstotliwości i propagacją i niewiele da się zrobić[ale kondensatory ,,zagnieść,,można :lol: ].Regulacja pełnego toru z uwzględnieniem prawidłowego pasma przenoszenia wymaga zastosowania wobulatora M.

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » śr, 14 sierpnia 2019, 19:54

Nie wiem czy prawidłowo, ale zestroiłem w końcu. Zacząłem od poprawienia p.cz. Do siatki pierwszej heptody przez kondensator 100 pF podawałem sygnał 465 kHz, siatkę triody zablokowałem kondensatorem 100 nF do masy. Woltomierz podłączyłem do zacisków głośnika.
Stroiłem na przemian po kolei wszystkimi rdzeniami, aż do czasu gdy kolejne operacje nie przynosiły rezultatu. Nachlapałem potem wosku do otworów strojeniowych celem unieruchomienia rdzeni.

Zabrałem kondensator z siatki triody i podałem sygnał bezpośrednio do gniazdka antenowego, jedynie przez kondensator 56 pF. Nastawiałem daną częstotliwość na generatorze i stroiłem aż do znalezienia maksimum. Nie podobało mi się to, że na jednym końcu danego zakresu dawało się uzyskać czułość powiedzmy 10 uV dla głośnego pisku w głośniku, a na drugim tylko dajmy na to 1 mV. Jednak mimo różnych prób nie udawało mi się tego zmienić.

Kondensatory dostrojcze, które w tym radio zastosowano stroją się trudno. Zakres normalnego dostrajania jest mały, a poza nim (przy śrubie niemal wkręconej lub mocno rozkręconej) strojenie jest b. trudne. Zwłaszcza po rozluźnieniu kondensator wykształca jakąś histerezę... tragedia, mówię wam.

Eliminator p.cz. dostroiłem na minimum wskazań po podaniu do gniazdka antenowego 465 kHz. Minimum to jest słabe i dość płaskie.

W dzień nic nie słychać poza świetlówkami i zasilaczami różnych nowoczesnych zabawek. Wieczorem pojawiają się różne stacje, dobrze odbiera Warszawę, słychać liczne stacje ze wschodu, jedną nawet chińską (albo jakąś inną azjatycką, kto rozpozna tę psią mowę). Są stacje europejskie, niemieckie, jedna francuska, dwie czy trzy przywodzą na myśl północ Europy. To wszystko na falach krótkich, na średnich nic nie złapałem, na dłuich li tylko Warszawa.

Żeby zakamuflować nieprzystającą do całości nowoczesność głośnika GD 20/10 wykonałem takie skromne obszycie - atrapę, widok na fotografii.

Oczko przy dostrajaniu do najsilniejszych stacji ledwo drgnie. Nie mam siły już się z tym użerać, zostanie jak jest. Pełen zdziwienia znalazłem jedno, które jakoś świeci.

Dziękuję wszystkim za pomoc i rady i pozdrawiam serdecznie,
Jakub

PS. Teraz Grundig.
Załączniki
DSC04210.JPG
Stanowisko strojeniowe
DSC04216.JPG
Głośnik w nowym ubranku
DSC04222.JPG
Radio ukończone

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Wobuloskop radziecki

Post autor: kubafant » czw, 15 sierpnia 2019, 22:05

Dobrze, mili państwo, czas się zabierać za Grundiga. Wprawiony w trudności strojenia radio AM, domyślam się że z FM będzie już tylko trudniej. Przydałby się więc wobuloskop. Teraz dwie wiadomości, dobra i zła. Dobra jest taka, że mam wobuloskop, zła - że nie działa. Wydaje mi się, że najrozsądniej będzie strojenie radio zacząć od naprawy wobuloskopu.

Trochę o samym pacjencie. Wobuloskop radziecki typu X1-50 (TEST-2). Nie ma sondy (dostałem razem z nim diody ponoć doskonałe do tego celu - gdzie indziej piszą, że oryginalnych diod nie da się niczym zastąpić), nie działają znaczniki, pewnie coś jeszcze. Myślę, że dobrze byłoby go na początek przetestować. Jak się do tego przybrać? Z wielkim trudem znalazłem ochłap instrukcji (tylko schemat i spis elementów): http://www.cqham.ru/hpa/index.html

Nie znam rosyjskiego, ale nawet gdybym znał, niewiele by to dało - nic tam nie ma.

Rozumiem, że żeby sprawdzić wobuloskop (co działa, a co trzeba naprawić) koniecznie potrzebuję sondy. Poniżej schematy sond zaproponowanych przez Darczyńcę, który zasilił mnie tym urządzeniem. Co o nich sądzicie? Wydaje mi się, że detekcja równoległa będzie lepsza, przynajmniej ją częściej widuję. Gdzie można dostać taką śmieszną wtyczkę, pasującą do gniazdka w wobuloskopie? Albo chociaż przejściówkę na BNC? Wie ktoś jak to się nazywa, pod jakim symbolem szukać?

Na pewno działa część oscyloskopowa, lampa żywo świeci, położenie i jasność plamki daje się regulować. Wyświetla się linia albo jakieś śmieszne zakłócenia, zależnie od ustawień różnych przycisków i potencjometrów panelowych. Na razie jest to dla mnie czarna magia - nie analizowałem schematu i nie znam (szczegółowo) zasady działania. Widok wyświetlacza cyfrowego napełnia mnie niepokojem, bo niewątpliwie kryją się za nim (w środku) układy scalone.

Pozdrawiam,
Jakub
Załączniki
det3.jpg
det2.jpg
det1.jpg
wob.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9783
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: tszczesn » czw, 15 sierpnia 2019, 22:30

To chyba złącze typu N. Jak tak to mam oryginalną, ruską przejściówkę na BNC.

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » pt, 16 sierpnia 2019, 18:46

Rzeczywiście, po wpisaniu w wyszukiwarkę pojawia się widok właśnie tego złącza. To przy okazji inna zagadka, złącze w generatorze PO-16, wygląda jak przerośnięte BNC. Co to takiego?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9783
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: tszczesn » pt, 16 sierpnia 2019, 19:11

UC1?

Awatar użytkownika
kubafant
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1022
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: kubafant » pt, 16 sierpnia 2019, 19:17

UC1 to znaczy złącze UHF? Bo takie mi wyskakują. Jeżeli tak, to nie - to jest literalnie przeskalowany w większy rozmiar konektor BNC.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Grundig 2030W 3D - problem z oczkiem

Post autor: Marek7HBV » pt, 16 sierpnia 2019, 20:17

To ładne pudełko generuje przebiegi rzędu nawet 1 GHz i gniazdo przez to takie ,,bolsze,, :lol: Natomiast gorzej wygląda dostęp do instrukcji,a z pobieżnych informacji wynika że jest to sprzęt tylko do torów TV i z odbiornikami[tylko na UKF] radiowymi niewiele się zrobi :oops: .Jeżeli nie można uzyskać wyświetlania czegoś więcej niż zera to należy sprawdzić czy na tym wyjściu z grubego gniazda :lol: coś jest i ewentualnie zmierzyć częstotliwość[pamiętając o tłumiku!] przynajmniej w dole pasma.A najlepiej przełączyć klawiaturę na cyrylicę-tam wszystko jest :roll:

ODPOWIEDZ