Telefunken Premier Dz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » czw, 17 maja 2018, 16:55

Cześć , szukam pomocy , wszelkich informacji , zdjęć (może schemat ? :lol: ) o tym radyjku - które pomoże w jego odbudowaniu .W internetach zdjęć i informacji w zasadzie żadnych.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » czw, 17 maja 2018, 21:55

Przypomnij mi się w weekend, to zajrzę do mojego, zdejmę schemat i wrzucę na moją stronę. Zdjęć raczej nie będzie, bo on w nienajlepszym stanie jest, ale jak jakieś detale będą potrzebne i u mnie da się podejrzeć to zfocę co trzeba.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » pt, 18 maja 2018, 06:01

Dzięki Tomku za odzew i chęć pomocy.Przypomnę się jutro , moja sztuka kompletna jest , w stanie średnim ,o ile z pracami stolarsko-mechanicznymi bez problemu radzę sobie to z elektryczną częścią słabo jeszcze .Po południu zapodam kilka zdjęć swojego.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » sob, 19 maja 2018, 13:56

tszczesn pisze:
czw, 17 maja 2018, 21:55
Przypomnij mi się w weekend, to zajrzę do mojego, zdejmę schemat i wrzucę na moją stronę.
Cześć , grzecznie się przypominam Tomaszu o pomoc w odbudowie .... :roll:
Kilka zdjęć mojej sztuki , aktualnie skrzynka polituruje się , chassis zdemontowane do gołej blachy - do ocynkowania/malowani( fajne jest w tym radyjku to że wszystko jest nie na nity a na śrubki).
Załączniki
786b1ed346f4ae858421cdf21652.jpg
99152aff48aba02c31abf12d8c11.jpg
ceb2a2f04faf9adae8d7970abf84.jpg
IMG_20180518_163755001.jpg
IMG_20180518_163838346.jpg
IMG_20180518_163845240.jpg
IMG_20180518_163916880.jpg
IMG_20180518_163948365.jpg
IMG_20180518_163951518.jpg
IMG_20180518_163959918.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » sob, 19 maja 2018, 16:23

Przepraszam, zapomniałem, że dziś jest Noc Muzeów. Będzie jutro wieczorem, albo w poniedziałek jak jutro nie zdążę.


kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » sob, 19 maja 2018, 18:41

Tomaszu ,,tu nie piekarnia,,spokojnie poczekam sobie ... dzięki

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » ndz, 20 maja 2018, 10:59

W kapturku lampy kondensator 100 pF/1500 V a rezystor 2 mega .
Załączniki
IMG_20180520_104105911.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » pn, 21 maja 2018, 21:49

Schemat już jest na mojej stronie. Schemat eliminatora i modułu z gniazdami antenowymi zapożyczony z wersji U, bop w moim Z nie ocalał.
Zdjęcia chassis od góry i od dołu załączam tutaj. Jakie dokładnie informacje są potrzebne?
Załączniki
premier1.jpeg
premier2.jpeg
premier3.jpeg

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » wt, 22 maja 2018, 05:28

Dzięki śliczne, na tą chwilę mam wszystko co potrzeba .Patrze na Twoją stronę Tomku , ale pod hasłem Premier Dz nie widzę schematu albo patrzę i oczy mam zamknięte :lol:
Ostatnio zmieniony wt, 22 maja 2018, 11:07 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » wt, 22 maja 2018, 05:54

Tomku , a mógł byś cyknąć fote z uwzględnieniem sposobu mocowania kondensatora i transformatora głośnikowego.U mnie kondensator walał się luzem , a transformator do skrzynki był przykręcony .Załączam zdjęcie chassis i tam nie widać otworu pod kondensator.
Załączniki
IMG_20180522_054506406.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » wt, 22 maja 2018, 10:56

Nie ma po co, mówiłem, że moje radio jest grzebane. Transformator jest jak widać - po lewej stronie chassis z przodu (patrząc os tyłu odbiornika). kondensator jest inny, wkręcony w rozwierconą dziurę w tym prostokątnym otworze. To co bierzesz za transformator głośnikowy to jest dławik, też przesunięty w to miejsce. W oryginale zapewne był tu Telefunkenowski sześcienny elektrolit. Transformator głośnikowy jest przykręcony do obudowy, po lewo od chassis, przed głośnikiem. Kiedyś musiał być przykręcony do głośnika (są ślady, o ile głośnik jest oryginalny), a dławik tam gdzie jest teraz transformator głośnikowy. Ale podejrzewam, że głośnik nie jest fabryczny, i że w ogóle był w wersji ze wzbudzeniem. Nie wiem, nie widziałem niegrzebanego Premiera. W wersji U mam inny.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » wt, 22 maja 2018, 16:23

Dzięki za informacje .
tszczesn pisze:
pn, 21 maja 2018, 21:49
Schemat już jest na mojej stronie.
Nie mogę coś znależć ...
Ostatnio zmieniony wt, 22 maja 2018, 16:48 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » wt, 22 maja 2018, 16:33

Jak masz listę odbiorników Telefunken, to klikasz w symbol lampy przy Telefunkenie Premierze - i masz: http://www.stareradia.pl/firmy/telefunk ... erzsch.png

Jest też w dziale "Teoria - budowa i naprawa" w schematach.

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 665
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi » wt, 22 maja 2018, 16:43

O dzięki Tomaszu , jesteś wielki ! :wink:
tszczesn pisze:
wt, 22 maja 2018, 16:33
Jak masz listę odbiorników Telefunken, to klikasz w symbol lampy przy Telefunkenie Premierze
Tak też czyniłem jednak nie było tam ikonki ani schematu przy Premierze.
Załączniki
Bez tytułu.jpg

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9625
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn » wt, 22 maja 2018, 17:17

No to nie wiem czemu, może przeglądarka trzymała w cache poprzednią wersję strony. W każdym razie od wczoraj wieczór jest. Link działa?

ODPOWIEDZ