Zmiana języka po aktualizacji Forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 18:34

Witam
Nastąpiła trudna i czasochłonna przesiadka na najnowszą wersję oprogramowania Forum. Odkładałem ją kilka lat, ale w końcu trzeba było to zrobić. Niestety oprogramowanie forumowe jest przystosowane do języka angielskiego i podczas konwersji bazy danych Wszyscy Użytkownicy mają przestawiony język na język angielski. Doinstalowałem polską wersję językową ale aby opisy na Forum były po polsku każdy z Użytkowników musi wybrać taką wersję w swoich ustawieniach (profilu użytkownika).
Poniżej na wszelki wypadek podaję krótką instrukcję:
1. Logujemy się na Forum.
2. Nazwa Użytkownika pojawia się w prawej górnej części ekranu. Obok nazwy użytkownika jest mały trójkącik, który naciskamy i rozwija nam się zestaw opcji:
[User Control Panel]
[Profile]
[Logout]
3. Wybieramy oczywiście opcję [User Control Panel]
4. Pojawia się okno z wieloma zakładkami. Wybieramy zakładkę (tabulator) o nazwie [Board preferences]
5. Pokazuje się okno z parametrami. Parametr [My language], który ma wartość [British English] zmieniamy na [Polski]
6. Naciskamy na dole strony guzik z napisem [Submit]
I to już wszystko. Pozostałe parametry typu strefa czasowa, avatary itp. możemy zmieniać korzystając już ze spolszczonej wersji Forum.
Pozdrawiam
GSMOK

klik

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: klik » sob, 23 grudnia 2017, 18:37

Gówniana zmiana proszę Pana :!:

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 18:44

Jak widać nawet w okresie przedświątecznym zawsze można liczyć po ciężkiej pracy na wsparcie od rodaka :oops:
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 87
Rejestracja: czw, 13 grudnia 2012, 14:52
Lokalizacja: JO82IM

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: lrafal » sob, 23 grudnia 2017, 18:53

jest ok, dzięki :) jak masz dostęp do phpmyadmina to można język zmienić wszystkim użytkownikom na polski jedną komendą
UPDATE `phpbb_users` SET `user_lang` = 'pl'

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 19:04

Dzięki :) , wiem o tym. Problem, że około 350 użytkowników (z im znanych powodów) miało ustawiony język angielski. Oczywiście mam kopię starej bazy i mogę ich "wyłuskać" lecz nie chciałbym czegoś namieszać. Nowa baza ma sporo modyfikacji. Wystarczy mi na razie kilka godzin siedzenia aby odpalić nowe oprogramowanie. Dodatkowo jak zauważycie jest teraz tylko jeden styl :? . Nie będę, przynajmniej na razie instalował drugiego do wyboru, aby w przyszłości uniknąć dodatkowej roboty związanej z aktualizacją.
Z zażenowaniem muszę się przyznać, że wprawdzie pisuję programy bazodanowe, ale jeśli chodzi o nasze Forum to jestem nim zainteresowany tylko tematycznie a nie "programistycznie". Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję za informację i w razie czego (w razie kłopotów) pozwolę sobie na kontakt.

Aha - jest polska wersja oprogramowania phpBB od razu z paczką językową. Próbowałem ją zainstalować ale permanentnie wywalały się procedury aktualizacji bazy danych. Dlatego odinstalowałem polską "paczkę", uruchomiłem angielski aktualizator bazy danych (to on zmienił m.in. ten język), potem zainstalowałem oprogramowanie tylko z językiem oryginalnym angielskim i potem dodałem opcję języka polskiego. Nie wiem czy nie dałoby się tego zrobić inaczej (lepiej) ale najważniejsze, że na razie (odpukać) Forum działa i tylko ten kłopot z przestawieniem jednego parametru przez każdego Użytkownika.
Pozdrawiam
GSMOK


Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2451
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: Boguś » sob, 23 grudnia 2017, 19:21

I dobrze jest, a przyzwyczaić się można do wszystkiego. Jednak jeśli chodzi o styl to stary był bardziej przyjazny/czytelny. A może to było tylko przyzwyczajenie?
Pozdrawiam świątecznie

Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 87
Rejestracja: czw, 13 grudnia 2012, 14:52
Lokalizacja: JO82IM

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: lrafal » sob, 23 grudnia 2017, 19:44

gsmok pisze:
sob, 23 grudnia 2017, 19:04
miało ustawiony język angielski

ale to aktywni użytkownicy czy spam-boty ?

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 19:44

Też korzystałem z tego drugiego stylu. Muszę się teraz przyzwyczaić do obecnego.
Wygląda na to, że po aktualizacji zaczęły działać powiadomienia :) .
Pozdrawiam
GSMOK

jackie01
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 220
Rejestracja: ndz, 16 stycznia 2011, 18:51

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: jackie01 » sob, 23 grudnia 2017, 19:46

Czy można liczyć na przycisk "Nieprzeczytane posty", "Nowe posty" tak jak było to wcześniej ?

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 19:47

lrafal pisze:
sob, 23 grudnia 2017, 19:44
gsmok pisze:
sob, 23 grudnia 2017, 19:04
miało ustawiony język angielski

ale to aktywni użytkownicy czy spam-boty ?
Trudno powiedzieć i aktywni, nieaktywni i pewnie boty, choć te ostatnie starałem się eliminować i nie aktywować.
Pozdrawiam
GSMOK

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: gsmok » sob, 23 grudnia 2017, 19:49

jackie01 pisze:
sob, 23 grudnia 2017, 19:46
Czy można liczyć na przycisk "Nieprzeczytane posty", "Nowe posty" tak jak było to wcześniej ?
Jest na górze z lewej strony - opcja o nazwie [Więcej].
Ten styl posiada wszystkie opcje poprzedniego i wiele nowych. Trzeba tylko je odnaleźć i się przyzwyczaić.
Pozdrawiam
GSMOK

jackie01
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 220
Rejestracja: ndz, 16 stycznia 2011, 18:51

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: jackie01 » sob, 23 grudnia 2017, 19:54

Dzięki ;)

faktus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 311
Rejestracja: pt, 15 marca 2013, 20:54

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: faktus » sob, 23 grudnia 2017, 20:08

Witam. Już wykonałem :D . Pozdrawiam wszystkich Kolegów z okazji świąt, nawet tych narzekających :lol: . Szacun dla gsmoka za wykonaną pracę i to w takim okresie Jacek.

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5580
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: Thereminator » sob, 23 grudnia 2017, 20:21

ALE SYF

Zbiera mi się na wymioty jak widzę ten oczojebno-infantylny dizajn forum.

Do tego to gówno jest chyba optymalizowane pod szajsfon, bo wyświetla mi się na środku ekranu z pustymi marginesami po 11cm z każdej strony.

alesyf.JPG
Grunt, że gimbusom się spodoba.

IMO jedynym pozytywem jest to, że w ogóle działa.
Ostatnio zmieniony sob, 23 grudnia 2017, 22:53 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 235
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Zmiana języka po aktualizacji Forum

Post autor: Wiech » sob, 23 grudnia 2017, 21:08

Witam
U mnie na xp i win7 jest OK, działa nawet spolszczenie,
Jedynie do czego się można "przyczepić" to wolne ładowanie strony startowej, ale może to moja wina.
A poza tym podziwiam gsmoka, że w takim okresie chciało się mu coś robić - a może to lepsze niż wszelakie prace domowe :D

Wesołych Świąt dla wszystkich na tym forum

Wiesław

ODPOWIEDZ