Jak to się robi?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » śr, 15 maja 2013, 08:15

Witam.
Szanowni koledzy.
Mam pytanie; Czy zainstalowanie programu do zamieszczania zdjęć, skanów, rysunków, itp rzeczy
na forum jest bardzo skomplikowane? Wersja z "lupą"bardzo by mi odpowiadała. Czy któryś z kolegów
miałby chwilę czasu aby odpowiedzieć na parę pytań w tym temacie?
Stopień trudności od 1do 10, im wyżej tym trudniej.
Czy program jest "po naszemu"?
Warunki techniczne to znaczy "pojemność"w Bajtach, obcinanie marginesów, formatowanie i podobne
sprawy.
Możliwość usuwania, podglądu materiału przed ostatecznym wysłaniem.
Opcja kopiuj-wklej np:schematów.
Jak widać moja wiedza w takich tematach jest mocno w kolorze zielonym, ale może gdzieś jest opis
podobny do zamieszczanych w czasopismach typu PC Format?
W domu mam kilku "speców" ale nie nadających się na nauczycieli z powodu tz ADHD.
Pozdrawiam
tedi.

Awatar użytkownika
dark_one
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 373
Rejestracja: pn, 2 kwietnia 2007, 00:29
Lokalizacja: Pasmo zabronione

Re: Jak to się robi?

Post autor: dark_one » wt, 28 maja 2013, 14:34

Tedi nie ma najmniejszego problemu, jestem chętny pomóc. Tylko napisz mi o co dokładnie Ci chodzi: o obróbkę zdjęć czy o ich zamieszczanie na forum, czy też o jedno i drugie ? To są dwie różne rzeczy.
Pozdrawiam,
Łukasz
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » wt, 28 maja 2013, 16:42

Jak nie wierzyć w cuda?
Ale do rzeczy. Na stacjonarnym złapałem jakieś draństwo,i wykasowanie całkowite dopiero pomogło
go uruchomić. (internet) Straciłem dużo cennych programów, a ja ich nie instalowałem więc wiadomo
gdzie teraz jestem...
Więc jak kolega ma chwilę czasu aby zaprowadzić mnie za rączkę do celu (do baru) to by było super.
Na początek może kopiowanie zdjęć z "małpki" do PC ta. I jakiś program do ewentualnej obróbki
to znaczy ograniczenie rozdzielczości, ewentualnie obcinanie krawędzi, i taka kompresja aby po zamieszczeniu na forum nie rozwalało postów. Każdy sobie może powiększyć dowolny wycinek.
Programy to może na forum, a jakieś drobne końcowe szczegóły to telefonicznie bo moje pisanie
trwa wieczność.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.
Tadeusz.

Awatar użytkownika
dark_one
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 373
Rejestracja: pn, 2 kwietnia 2007, 00:29
Lokalizacja: Pasmo zabronione

Re: Jak to się robi?

Post autor: dark_one » śr, 29 maja 2013, 14:59

No to zajmijmy się kopiowaniem. Zakładam, że to Windows XP, jeżeli nie proszę daj znać, będę korygował opis. Na początek jeszcze jedno założenie - będę używał terminu "wejście do folderu" a pod nim rozumiem "uruchomienie" folderu. W systemie można ustawić by folder uruchamiał się pojedynczym kliknięciem lub podwójnym, a nie wiem jak jest ustawione u Ciebie (to dokładnie tak jak uruchamiasz przeglądarkę - jeżeli musisz kliknąć ikonę dwa razy by ją uruchomić to wchodzenie we foldery odbywa się również przez podwójne kliknięcie). Pod terminem "folder" rozumiem pozycję na liście w oknie czy też na pulpicie oznaczoną żółtą ikonką teczki (ale nie tylko, gdyż pozycja "Mój komputer" też może być tak traktowana) dawno temu takie coś nazywano "katalogiem" (czasy DOS'u). Terminu "plik" będę stosował do wszystkich pozostałych obiektów znajdujących się na liście w oknie czy też na pulpicie. Plik tym się różni od katalogu, że ma nazwę składającą się z dwóch elementów rozdzielonych kropką: xxxxx.yyy - gdzie xxxxx jest to nazwa, która może mieć dowolną ilość znaków, a yyy to tak zwane rozszerzenie, zwyczajowo trójliterowe świadczące o typie danych w pliku (tekst/kod/grafika itp.).
Aby skopiować zdjęcia z aparatu cyfrowego/pendrive/urządzenia USB należy:
- Podłączyć urządzenie, jeżeli to pierwszy raz kiedy dane urządzenie jest podłączane do Twojego komputera to system w prawym dolnym rogu ekranu wyświetli komunikat o instalacji nowego urządzenia w toku, a po jej zakończeniu powiadomienie 'urządzenie zostało zainstalowane poprawnie'. Jeżeli pojawi się komunikat 'urządzenie nie zostało zainstalowane poprawnie' to należy przygotować nośnik ze sterownikami do tego urządzenia (specjalny program - na razie celowo omijam ten krok)
- Poprawnie podłączone i rozpoznane przez system urządzenie pojawia się w folderze (katalogu jak dawniej pisano) "Mój komputer" jak kolejny napęd (dysk twardy lub inne urządzenie tak zwane 'logiczne'). Należy wejść w folder "Mój komputer" a następnie w otwartym oknie wyświetli się lista napędów/folderów na której należy odszukać ten z nazwą "Dysk wymienny" i literą napędu (może to być D: E: F: lub inna kolejna litera - to zależy od liczby urządzeń w systemie - nie ma to większego znaczenia) lub wręcz nazwą urządzenia sugerującą producenta pendrive/aparatu/karty pamięci (na przykład KINGSTON, SONY itp...) i literą napędu.
- Należy wejść w odszukane urządzenie (tak jak we folder), po czym w oknie wyświetla się jego zawartość. Różni się ona w zależności od urządzenia. W strukturze wewnętrznej poruszamy się wchodząc w podfoldery (foldery na danym urządzeniu, oraz zagnieżdżone w nich kolejne - może być wiele poziomów) ewentualnie wychodząc z nich przyciskiem na górze okna oznaczonym "wstecz" lub "w górę" ("w górę" oznacza jeden poziom folderów wyżej, a "wstecz" oznacza powrót do widoku z przed ostatniej akcji/kliknięcia).
- Wśród znajdujących się we folderach na otwartym urządzeniu należy odszukać pliki (pozycje, które nie są oznaczone żółtą ikonką folderu) posiadające rozszerzenie graficzne (najczęściej jpg, bmp, png). Są to zdjęcia/grafika bitmapowa. Aby upewnić się czy to właściwy plik, można go uruchomić (tak jak wchodząc we folder czy uruchamiając przeglądarkę) a system otworzy wybrany plik w programie domyślnie służącym do przeglądania danego typu plików. Po wyświetleniu zawartości w odpowiednim programie i upewnieniu się, że to o ten plik chodzi można zamknąć program z wyświetlanym obrazem.
- Jeżeli otwarty plik był tym, który chcemy skopiować należy jednokrotnie kliknąć prawym przyciskiem myszy jego nazwę i w menu, które pojawi się w miejscu wskaźnika myszy wybrać pozycję "kopiuj"
- Następnie należy wybrać miejsce docelowe kopiowania - może to być dowolny folder na dowolnym dysku, lub też pulpit. Jeżeli chcemy plik skopiować na pulpit to należy przesunąć wskaźnik myszy nad pulpit (może to wiązać się z zamknięciem okna zawierającego listę plików z których jeden kopiujemy, nie ma to znaczenia) i ponownie kliknąć pojedynczo prawym przyciskiem myszy i tym razem wybrać z rozwiniętego menu pozycję "wklej". Po jej wybraniu plik jest kopiowany na pulpit i tam umieszczona zostaje jego kopia.
- Jeżeli chcemy skopiować plik w inne miejsce, na przykład podfolder "Moje Obrazy" we folderze "Moje Dokumenty" należy otworzyć na pulpicie folder "Moje dokumenty" a następnie w otwartym oknie otworzyć podfolder "Moje obrazy". W otwartym oknie należy jednokrotnie kliknąć prawym przyciskiem myszy i z rozwiniętego menu wybrać pozycję "wklej". Plik zostanie skopiowany do wybranego folderu (podfolderu). Tak postępujemy w przypadku każdego folderu do którego/ z którego chcemy skopiować dane.
Jeżeli masz jakieś pytania to bardzo proszę - postaram się objaśnić co i jak. Pliki kasuje się klikając je prawym przyciskiem myszy i z rozwiniętego menu wybierając pozycję "usuń" więc jeżeli mój opis jest zrozumiały to możesz poćwiczyć sobie kopiowanie i kasowanie plików, tylko uważaj żeby nie skasować za wiele :-)
Pozdrawiam !
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » śr, 29 maja 2013, 22:32

To mamy co następuje
PC włącz-strona startowa-Canon podłączony-włącz wyświetla się okno z nazwą aparatu -wybierz program
do uruchomienia tej akcji-wybieram kreator skanera i aparatu fotograficznego-ok-dalej-wybierz obrazy
do skopiowania-usuwam zbędne ptaszki, zostawiam to co potrzebuję z całej karty pamięci-dalej
nazwa obrazów i miejsce docelowe. Nazwa wpisana w tabelce pod1. POD 2 miejsce to moje obrazy-
-dalej- inne opcje -nic-dalej-zakończ.
Wyświetla się ramka, na niebieskim pasku tytuł obrazka, niżej za żółtą kopertą adres i nazwa moich
obrazów.Dwa kliknięcia i mamy pełny obraz z lupą +/- zamykamy do poziomu strony startowej.
Start-moje obrazy i jest! Wybieram, dwa kliknięcia +dwa kliknięcia = nazwa.jpg-irfanview(Zoom843X632)
Nie poszedłem Twoją drogą bo zainstalowany niedawno program do skanera drukarki trochę na mnie
wymusił takie zachowanie, a nie brałem go wcale pod uwagę.Ale Twój wysiłek nie poszedł na marne
bo się ruszyłem.Czy na tym programie da się osiągnąć to co chciałem? Jeżeli tak to proszę o ciąg dalszy.
Musiałem klepać to dwa razy bo MINI HP zaliczył zwiechę i pomogło dopiero wyjęcie baterii.
Wielkie dzięki
Pozdrawiam.
Tadeusz.


akim

Re: Jak to się robi?

Post autor: akim » śr, 29 maja 2013, 23:02

Witam Szanownych Kolegów,

Tedikruk111, Dark_one, a może program "TeamViewer" by dodatkowo pomógł?. Jest to darmowy program do zdalnego zarządzania pulpitem:

http://www.teamviewer.com/pl/

Można by w czasie rzeczywistym rozmawiać i przeprowadzić zdalną naukę.

Pozdrawiam serdecznie

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 maja 2013, 00:37

Witam Tatę _chomika.
To jest pewien pomysł ale jest pewne "ale" a mianowicie ja osiągnę moją zachciankę i w zasadzie tylko
ja, ewentualnie jeszcze jakiś chętny się znajdzie. A co z tymi co zaczęli "trawić" temat?
Może jakiś dziadzia też skorzysta? Bo kolega dark_one fajnie opisuje ten temat. Wersja
dla m..... przedszkolaków komputerowych.Jest tyle wątków minimalnie lampowych to może ten też
się uchowa? Bo jak widzę fotkę wielkości bilbordu to się odechciewa przesuwania góra-dół, lewo-prawo.
A może się mylę?
Pozdrawia tata świnek morskich bezskutecznie poszukującego dużego drucianego chlewika dla swoich
pasibrzuchów (za jakieś części).
Tadeusz.

akim

Re: Jak to się robi?

Post autor: akim » czw, 30 maja 2013, 03:11

W porządku. Nie ma sprawy. W takim razie ja również dodam swoje trzy grosze do nauki.
Generalnie zależy gdzie chcesz ten plik zmienić i co to za plik. Plik graficzny można zmienić przynajmniej na kilka sposobów. Oto kilka z nich:

1. Pierwszy sposób. Załóżmy, że mamy dużą ilość plików graficznych i chcemy zmienić pojedynczo ich wielkość. Wtedy ściągamy program z podanego przeze mnie załącznika i instalujemy go.
Potem, po instalacji, musimy znaleźć w danym katalogu/folderze na dysku plik graficzny, który chcemy zmienić. Zaznaczamy go, żeby się podświetlił i klikamy prawy klawisz myszy.
Wybieramy polecenie "Resize Picture". Pojawi nam się okno. Wybieramy daną rozdzielczość, która nas interesuje i zatwierdzamy "OK". Nowy plik ze zmienioną rozdzielczością pojawi się w katalogu/folderze,
pod taką samą nazwą jak plik, tylko z dodanym słowem na końcu (w zależności od naszego wcześnieszego wyboru rozdzielczości).

Jeśli chcemy to zrobić hurtowo/masowo dla wielu wybranych przez nas plików, to najpierw należy zaznaczyć interesujące nas pliki, czyli myszą klikamy raz, potem drugi i kolejny plik z wciśniętym klawiszem CTRL.
Jeśli chcemy zaznaczyć wszystkie pliki do konwersji w danym katalogu, to należy albo nacisnąć skrót klawiaturowy CTRL+A, albo Menu Edycja->Zaznacz wszystko.
Jak już zaznaczymy pliki, to znowu prawy klawisz myszy->Resize Picture->itd. postępujemy jak wcześniej. Ale robimy to tylko raz. Wystarczy wobec tego tylko raz zaznaczyć co chcemy konwertować i po wybraniu "Resize Picture" program zrobi to za nas automatycznie.

2. Drugi sposób. Załóżmy, że na danej stronie internetowej słabo widzimy obrazek/tekst w przeglądarce internetowej. Wystarczy nacisnąć skrót klawiaturowy CTRL+ lub CTRL-
i powiększymy w ten sposób tekst/wycinek obrazka lub pomniejszymy. Jeśli zrobimy to wielokrotnie, to o tyle właśnie razy zwiększymy lub zmniejszymy tekst/obrazek.
To dobry sposób, gdy jesteśmy już starsi wiekiem i niedowidzimy. Wystarczy zrobić CTRL+ ileś razy i tekst mamy powiększony i możemy go łatwiej odczytać.

3. Trzeci sposób. Załóżmy, że mamy zainstalowany program IrfanView w komputerze. Wtedy otwieramy plik z danym obrazkiem w Irfanview, i klikamy menu Obraz->Zmień rozmiar obrazu (lub skrót klawiaturowy CTRL+R) i wybieramy
z pojawiającego się okna rozdzielczość dla nowego obrazka. Piszę to co wyświetla się u mnie w menu, bo mam je w Irfanview spolonizowane (po polsku). Jeśli masz program w wersji angielskiej, albo jak masz jeszcze inny
język to daj znać, co wyświetla Ci się po naciśnięciu skrótu klawiszowego "a" (od about, czyli o programie). Podaj mi wersję programu, który się pojawi (napis Version: i_tu_jakis_numer_z_kropka), a wrzucę odpowiednią paczkę do ściągnięcia, by można było mieć program w wersji polskiej.

4. Czwarty sposób. Uruchamiamy przeglądarkę i wpisujemy adres:

http://www.picresize.com

Tam należy kliknąć "Browse" (Przeglądaj, po polsku) i nacisnąć Continue. Dalej metodą prób i błędów można dojść jak przerobić plik. Nie podaję, bo musiałbym całą stronę po angielsku na polski tłumaczyć.

5. Piąty sposób. Istnieje więcej programów do obróbki grafiki niż Irfanview. Tak naprawdę Irfanview to tylko przeglądarka graficzna do przeglądania zdjęć. By ją udoskonalić i ulepszyć dodano z czasem różne dodatki do obróbki grafiki. Z innych, znanych programów do obróbki zdjęć można wymienić: Gimp (darmowy program o dużych możliwościach) i Photoshop (płatny program o bardzo dużych możliwościach). Tak naprawdę do typowych warunków do domu, wystarczy w zupełności darmowy Gimp. Ale to już są programy do bardziej zaawansowanego użytkownika. Do potrzeb, które obecnie Drogi Tedikruk111 potrzebujesz, są niepotrzebne.

6. Sposobów pewnie znalazłoby się więcej, ale jest już obecnie 3 nad ranem, a po drugie, nie chcę przesadzać z tą moją epopeją pisarską. W razie czego po prostu pisz. Postaram się, tak jak Kolega dark_one odpowiedzieć.

PS. Jeśli chodzi o druciany chlewik dla pasibrzuchów, to niestety nie pomogę, bo jestem Tata chomika, ale tylko z nazwy niestety. Po prostu przy zakładaniu konta chciałem być oryginalny i wybrałem taki nick, a nie inny. Przykro mi. Jeśli jednak kiedyś, w przyszłości bym na coś takiego trafił dam znać.

Pozdrawiam niezmiennie i serdecznie,
Andrzej

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 maja 2013, 14:59

O rany zasypało mnie. Teraz mam uczucie jak bym miał dokonać zakupu w hipermarkecie, Stoi mnóstwo
szpejstwa, to nęci.to kusi, a to cena, a to kolor. Pomoże tylko koleżanka małżonka. Ale nie w tym wypadku. To może zaczniemy od d..... strony. W poście na forum jest zamieszczona fotografia jako
załącznik. Wielkość tej miniaturki na ekranie 10 calowym (czy wielkość ma znaczenie?) mniej więcej
pudełka zapałek. Jak klikniemy to wypełni prawie lub cały ekran, ale zamiast strzałki jest lupa z opcją
+/- w środku. I w tym wypadku można powiększać ile się da, ale nie całość tylko wybrany fragment.
To do tego dobierzemy odpowiedni program "obróbkowy" aby nie rozwalać wielkością postów.
Pytanie trochę obok: ściągam pdf. Po ściągnięciu ukazuję się lista co było ściągane. Ale po otworzeniu
i przeglądnięciu zamykam i gdzieś to wszystko znika i nie można potem odnaleźć. Czy to trzeba jakość
zapisać w pamięci trwałej? Albo gdzie szukać.Czasem się okazuje że to co się ściągało to jakieś badziewie
i nie warto zapisywać.
Pozdrawiam z deszczowego Krakowa,nie pamiętam aby w Boże Ciało nie lało.
Tadeusz.

akim

Re: Jak to się robi?

Post autor: akim » czw, 30 maja 2013, 19:18

Wielkość miniaturki zdjęcia nie ma znaczenia. To tylko oznaczenie graficzne pliku.
Chciałbym wiedzieć, jaki załącznik na forum pokazuje się na całym ekranie. Będę mógł to zobaczyć u siebie i odpowiednio się do tego odnieść.
W tym celu wejdź na stronę forum Triody z tym załącznikiem i podaj mi jaki ma ta strona adres, będzie u góry w pasku adresu przeglądarki podane:
viewtopic.php i tak dalej. Proszę podaj cały tytuł, który się u Ciebie pojawia. Będę mógł zobaczyć u siebie ten załącznik.
To po pierwsze.
Po drugie, możesz ściagnąć ten załącznik, te zdjęcie do siebie na dysk twardy i tam go obrobić, tak by móc dowolnie go oglądać.
To się wiąże z drugim pytaniem, czyli o ściągnięcie pliku pdf.
Powiedz Drogi Tedi, jakiej używasz przeglądarki internetowej, to powiem Ci, gdzie przeglądarka domyślnie zapisuje swoje pliki. Wtedy bez problemu je znajdziesz.

Andrzej

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 maja 2013, 19:32

Na przykład coś takiego.Wprawdzie nie całkiem to ale mniej więcej, bo szukane na szybko:
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... 42#p268842
Tadeusz.
Albo ten schemacik. http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... 51#p267751

akim

Re: Jak to się robi?

Post autor: akim » czw, 30 maja 2013, 19:53

Dobra, już wiem w czym rzecz. Wszystko przez mały ekranik 10 cali i jego rozdzielczość. Wobec tego jeśli chcemy zobaczyć na stronie forum cały obrazek,
to klikamy na miniaturkę zdjęcia na forum (pojawi się rączka i należy kliknąć). I w tym momencie u Ciebie jest prawdopodobnie +/- w środku.
Robimy więc teraz tak. Trzymamy klawisz CTRL i naciskamy klawisz - (minus). Czyli to skót klawiaturowy CTRL-
Powtarzamy tą operację tyle razy aż zobaczymy cały obrazek na ekranie monitora. W tym celu trzymamy klawisz CTRL i naciskamy wielokrotnie klawisz -
Jak już będziemy mieć cały obrazek na całym ekranie, będzie można użyć lupki.

W ten sposób można też oglądać strony internetowe w przeglądarce na większych monitorach, w przypadku gdy niewidzimy tekstu. Po prostu sobie powiększamy/pomniejszamy tekst/obrazek. Tyle, że nie używamy wtedy
skrótu klawiaturowego CTRL- tylko CTRL+

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 maja 2013, 20:34

Ja na razie mam to tak zrobione: korespondencja i przegląd stron realizowany jest przez HP Mini
( te 10 cali ) a nowe programy ładowane są do stacjonarnego PC. Bo monitor od peceta
"robi " dodatkowo za telewizor do satelity. I ponadto jest udogodnienie, tu się czyta a tam wklepuje.
Sam muszę sprawdzić jak te strony prezentują się na dużym...

akim

Re: Jak to się robi?

Post autor: akim » czw, 30 maja 2013, 20:45

Na dużym będzie tylko lepiej niz na małym. Sprawdź i zobaczysz.
Powiększać i pomniejszać strony przez przeglądarkę możesz na obu. Na każdym monitorze to zadziała.
Pamiętaj, że CTRL+ powiększasz, CTRL- pomniejszasz.
Im większy monitor tym wygoda jest lepsza. Ja np. używam dwóch naraz i przechodzę od jednego do drugiego automatycznie. Wszystko jest w ramach jednego dużego pulpitu.

tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 766
Rejestracja: wt, 20 września 2011, 00:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak to się robi?

Post autor: tedikruk111 » czw, 30 maja 2013, 21:05

Firefox to o to chodziło? Czy jest nadzieja na uruchomienie mojej zachcianki? Mam grzecznie"szczekać"?
Broń Boże nie popędzam, ale temat główny gdzieś został przysypany.

ODPOWIEDZ