Aktualizacja Forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Aktualizacja Forum

Post autor: Jado »

Może jeszcze za wcześnie na to pytanie, ale czy jakieś nowe funkcje przybędą na Forum po upgradzie do nowszej wersji PHPBB?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
admin
administrator

Post autor: admin »

Panowie, nie przeceniajcie moich możliwości w kwestii "komputerowych". W końcu zajmuję się tematyką retro :oops:
admin
administrator

Wszelkie sugestie oczywiście są mile widzialne. Jeśli się do niektórych nie odnoszę to dlatego, że nie wiem co odpowiedzieć.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ja się nie znam zupełnie na phpBB, nigdy nie używałem, więc nie umiem podpowiedzieć jak tam się z załącznikami obchodzić. Nie podpowiem niestety.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Zauważyłem jeden problem. Niektóre pliki ze zdjęciami chyba uległy uszkodzeniu...
W wielu tematach w dziale Radio Retro, nieraz z cennymi schematami jako załączniki pojawia się komunikat, że pliku nie można wyświetlić, bo jest uszkodzony. A jak już można wyświetlić, to pokazują się na nim kolorowe pasy, tak jak w tym temacie: http://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=35094
Uniemożliwia to niestety odczyt wielu cennych załączników....
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Otwieranie linkow w nowej zakladce jakby sie udalo przy okazji zrobic to by bylo super :)
'All the stars in the north are dead now.'
admin
administrator

Na link chyba można kliknąć prawym klawiszem i wybrać gdzie się mają otworzyć. Zastanawiam się, czy problem nie leży w fakcie, że załączniki podlegają kompresji przez zapisem i dekompresji przy odczycie. Może coś padło na tym etapie (przykładowo zmiany metod kompresji/dekompresji pomiędzy wersjami for). Niezależnie od kłopotów jestem zadowolony, że w ogóle udało się odpalić Forum. Zanosiło się, że zniknie z Internetu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Zauważyłem, że prawie wszystkie pliki graficzne z rozszerzeniem ".jpg" są mniej lub bardziej uszkodzone - po kliknięciu w załącznik, powiększony obraz ma jakieś usterki lub w ogóle jest czarny (ciekawe jest to, że niektóre z plików /nieliczne/, które w postaci pomniejszonej wyświetlają się z błędami, po powiększeniu wyświetlana jest poprawnie... :shock: ). Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć z tych, które przez ostanie lata zamieściłem na Forum i niestety wszystkie są popsute :( Gorzej, że pliki graficzne z rozszerzeniem ".png" w ogóle nie są teraz wyświetlane, a w tym formacie przez ostatnie kilkanaście lat zamieszczałem wszelkie schematy układów, tabelki z wynikami pomiarów i wykresy otrzymywane z analizatora widma. To wszystko po aktualizacji zniknęło, a zamieszczając te materiały na "Triodzie" byłem w 100% przekonany, że w ten sposób dokonuję ich "archiwizacji" (potem spokojnie kasowałem je z dysku, sądząc że na Forum są zupełnie bezpieczne - kopii tego co zamieszczałem już nie posiadam...). Prosiłem też innych Kolegów, by nie podlinkowywali plików graficznych z innych miejsc w necie, tylko umieszczali je bezpośrednio na naszym Forum, gdyż tak jest bezpieczniej :oops: Przepraszam jeśli ktoś coś przez mnie utracił. Znowu się potwierdziło, że w życiu tylko śmierć i podatki są naprawdę pewne...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Może trzeba dodać w panelu administracyjnym możliwość dołączania plików PNG. Mam forum modelarskie na phpBB. Dawno temu wprowadziliśmy mod w postaci mChat. Porozsypywały się pliki graficzne, cześć wyglądała na pociętą a inne na obrazy Picassa.
Kilka lat temu postawiliśmy forum próbne na moim hostingu i grzebaliśmy na tym próbnym żeby nie popsuć tego właściwego.
phpBB jest wrażliwe na jakiekolwiek zmiany które mogą doprowadzić do właśnie takich efektów jak w/w.

I jeszcze jedna ważna rzecz: teraz przed jakimi kolwiek aktualizacjami czy modowanem robimy kopię bezpieczeństwa. Raz się przydała.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Mam pytanie. Czy te uszkodzone/skasowane pliki to już na stałe, czy jest szansa żeby je odzyskać?
Byłaby to wielka szkoda, gdyby jednak przepadły.

I propozycja. Może warto ponownie rozważyć temat składek członkowskich (i wpisowego, jak na radiomuseum)?
Wpisowe ograniczyłoby drastycznie liczbę nowych-pustych użytkowników, a środki zebrane z niego i ze składek pozwoliłyby może na jakieś bardziej profesjonalne zajęcie się forum od strony technicznej.

Nie musiałyby być duże, większość użytkowników to przecież emeryci, ale jakaś symboliczna suma pomnożona przez liczbę uczestników dałaby już sensowne środki.
A gdyby ktoś nie opłacał składek, jego konto mogłoby być czasowo zawieszane (np. brak możliwości pisania nowych postów).

Może warto się nad czymś takim zastanowić?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Utrzymanie forum prócz wkładu "czasowego" to w głównej mierze opłata za hosting i domenę. Jak hosting ma być bez reklam to zaczyna być drogo. Ja mam bez reklam więc nie jest tanio ale zrzucamy się z administratorami na jego opłacanie rok w rok. Akurat pomysł z opłatami przez użytkowników w mojej ocenie jest kiepski. A już pilnowanie kilkuset kont pod względem opłat dla jednej osoby awykonalne. Do tego dochodzi już pewnie problem prawno-skarbowy odnośnie zbiórek pieniężnych.

Co do załączników. Zdaje się że załączniki są w osobnym folderze w phpBB. Jeżeli są w tym folderze nieuszkodzone to pół sukcesu bo drugie pół to dodanie ich do właściwych postów. U mnie po rozsypce forum dodaliśmy je ręcznie ale to były początki i zdjęć było z 70.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Jeśli przed aktualizacją wykonana została kopia zapasowa plików, to wtenczas można by znaleźć odpowiedni folder w którym znajdują się zdjęcia na nowym forum, usunąć stare i "wgrać" nowe. Niestety z wielu cennych plików, schematów, zdjęć poglądowych nie mogę skorzystać... :(
admin
administrator

Stare Forum razem z załącznikami jest cały czas na serwerze. Nie można go uruchomić, bo serwer został przestawiony na nowszą wersję PHP (była 5.5 a jest 7.2). Załączniki w starym Forum nadal są. Ja zainstalowałem nasze Forum na nowo, zrobiłem import bazy danych, zaś katalog z załącznikami skopiowałem do siebie na lokalny komputer a potem z mojego komputera wgrałem na forumowy serwer.
I tu kończą się dobre wieści. Gdy ściągnę sobie jakiś załącznik ze starego Forum i otwieram na komputerze to te same pliki co na nowym Forum są niestety uszkodzone i po pobraniu ze starego Forum (którego nie dotykałem!!!!!). Wygląda to tak, jak gdyby:
1. stare Forum do pokazywania zawartości załączników używało jakiegoś "tajemniczego" programu wbudowanego w skrypt Forum,
2. uszkodzone pliki były uszkodzone również na starym Forum, tylko nikt na to nie zwracał uwagi (w co trudno mi uwierzyć).

Jakieś pomysły?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Ja widzę to tak - skontaktować się z dostawcą oprogramowania i zażądać ujawnienia jaki skrypt obsługiwał pliki graficzne w wersji poprzedniej i powiedzieć im ,że spora część plików jest uszkodzona i że są to cenne pliki i wielu nie da się od tak odtworzyć . A jak będą robić problemy to zasygnalizować i że jak nie to zmienisz dostawcę oprogramowania .
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

phpBB jest zdaje się darmowe więc dostawca oprogramowania wypnie po prostu pewną część ciała na taką wiadomość.